Kendin Kendine Başkaysan

Sevginin bir meltemle ruhumuzu okşadığı bu varoluşta, şiddetli kasırgalarla gelen nefretle de yerle bir olan yüreklerimiz hangi yaşta olursa olsun kabul görmeyi, önemsenmeyi, onaylanmayı, sevilmeyi hep arzulamıştır. Bu arzu ruhumuzun en derinlerine kök salmış, en önemli düşlerimizden biri olmuştur. 

Biz yüreğimizde nasıl bir insansak, yüreğimizde nasıl yaşıyorsak, çevremizde de o şekilde kabul görmek ve benimsenmek isteriz. Ama ne yazık ki kendimizi ifade edemediğimiz ya da kendimize nasıl davranmamız gerektiğini bilemediğimiz, kendi özelliklerimizin farkına varamadan yaşadığımız için başkaları da bizim yüreğimizde neler olduğunu göremez. Yüreğimizin içini göremedikleri için de onlara kapılarımızı açamayız. 

Önce bir bakmamız gerek; ben kendimle başka mıyım, kendimle bir bütün müyüm, değil miyim diye sonrasında da dürüstçe incelemeliyiz yüreğimizi ve ruhumuzu. 

Hayatın içinde hepimizi heyecanlandıran enerji, tutku, risk, hayat sevinci var elbette. Bunları başkaları ile paylaşamıyorsak, nelerden etkilendiğimizi ifade edemiyorsak, kişilik özelliklerimizi, eğilimlerimizi, davranışlarımızı ifade etmeye çalışırken dürüstçe davranmıyorsak bize davranılmasını istediğimiz gibi kabul görme şansımız olmayacaktır elbette. 

Bazen kabul göremeyeceğimiz düşüncesiyle kendi yüreğimizi ortaya koyamayabiliyoruz. Reddedilmekten korkuyor, küçük düşmekten korkuyor, sevilmeyeceğimizden korkuyor, insanların kendimizden uzaklaşacağından korkuyoruz. Hep mükemmel olmaya çalışıyoruz, hep güçlü olmak zorunda hissediyoruz kendimizi, zayıf olduğumuz durumlarda bile bizi zayıf düşürecek düşüncesiyle yardım istemeye açık olamıyoruz. 

Başkaları ne der diye hayatın içinde olmak, yapmayı istediğimiz şeylerden uzak tutar bizi, mutsuzluğa götürür. Yapmak istediğimiz şeyleri kendimiz için mi, başkaları için mi yapıyoruz konusunda net olmamız gerek. 

Montaigne; "Her insan varoluşunun bütün biçimlerini içinde taşıyor" der. Ama biz içinde taşıdığımız varoluş biçimlerimizi yansıtamıyoruz. Kendimizi beynimizin yönlendirmesine bırakıyoruz oysa yürekten yaşadığımızda sözlerimiz ve davranışlarımızla her zaman tutarlı olacak kadar kendimizi tanımışızdır.

Sevgi, saygı ve selamlarımla...

Kevser TOPYILDIZ KÜÇÜK

18 Temmuz 2018

  • BafraHaber Yorum
  • Kendin Kendine Başkaysan içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0