23 Nisanlara özlem

23 nisanlara ozlem

Çocukluğumun en mutlu geçen günleri, şimdi ise özlemle hatırladığım "ahh" çektiğim Atamızın sadece bize değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği o eski 23 Nisanlar ne de güzeldi. Zamanın içine yerleştirilmiş çiçek bahçeleri, gelincik tarlaları gibiydi.

Birbirinden güzel hazırlıklar yapılırdı okullarda, caddelerde, stadyumlarda. Tüm balkonlar bayraklarla süslenirdi, caddelere çiçeklerle süslenmiş taklar kurulurdu. Bandolar, marşlar çalardı. Okulda bayram, evde bayram, sokakta bayram yaşanırdı. Büyük kortejler kurulurdu tören geçitlerinin yapılacağı meydanlara. Biz çocuklar gözlerimizdeki sevinçle, çoşkuyla cıvıldaşarak kucaklamaya giderdik 23 Nisanları. Dopdolu olurduk çocuk olmanın sevinciyle, çiçek çiçek açardı kalplerimiz, düşler denizine doğru yelken açardık. Hele o tören geçidinde kalbim heyecandan yerinden fırlayacakmış gibi olurdu. 

Tüm vatandaşlar katılırdı kutlamalara. O gün bir başka olurdu yer yüzü, bir başka olurdu evlerin yüzü. Biz çocuklar ellerimizde balonlarla, pamuk şekerlerle, kağıt helvalarla mutlu olurduk. Şimdilerde ise 23 Nisan kutlamaları ruhunu ve coşkusunu kaybetti. 

Bizim okulumuzda hep bir bando takımı kurulurdu. Takıma seçilenler "Beş para ver, beş ver; beş para yoksa on para ver." ritmini ezberleyerek çalarlardı bandolarını. Benim ilkokul öğretmenim de çok özenirdi bu kutlamalara. Her türlü müzik aletini çalardı öğretmenim, özellikle de kemanı. Kimimiz şiirlere hazırlanırdık, kimimiz masal kahramanını canlandırmaya, kimimiz de monologlara. Öğretmenimiz de biz görevlerimize çalışırken kemanıyla eşlik ederdi bize. Çeşit çeşit kostümler giyerdik. Erkek arkadaşlarımız genellikle asker olurdu. Halk oyunları kıyafetleri de giyerek Anadolu'yu yaşatırdık. Hey gidi günler hey. 

Hangi görevde olursak olalım; şiir, canlandırma... Yaparken bunları bulut olurduk, gökkuşağı olurduk, pırıl pırıl kanatlı kelebek olurduk. Bir 23 Nisan kutlamasında bizim sınıfımız büyük bir bayrak taşıyordu ama havanın azizliğine uğramıştık o gün ve kendimizi yağmurdan korumak için bayrağın altına almıştık başlarımızı.

Halk oyunları hiç eksik olmazdı bayramlarımızda. Çok güzel geçerdi kutlamalarımız. Halat çekme yarışmaları, çuval giyme yarışmaları, yoğurt yeme yarışmaları yapılırdı. Daha neler neler... Çünkü 23 Nisandı bayramın adı kutlandıkça artıyordu çoşkusu tadı. 

Kevser Topyıldız Küçük

24 Mayıs 2020, Bafra

  • BafraHaber Yorum
  • 23 Nisanlara özlem içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0