Erdem Bize Bir Ödüldür

Hayat, bazen iki seçenekten ibaret olan sınavla test eder bizi. Çok hassas bir noktadan oluruz bu sınavı. Erdemli olarak menfaatlerden nemalanmamak ya da erdemsiz davranarak menfaatlerden çıkar sağlamak. İşte bazen böyle çok hassas bir noktadandır sınavımız. 

Hangi yöndeyse tercihimiz, insan olarak da kalitemiz odur. Erdem bir bedel ister. Bu bedel sabırdır, güçtür, yürektir. O bedeli ödeyenlere ödüldür erdem. Dürüstlüğün prim yapmadığı, yalakalığın önde gittiği, sahte yüzlerin içinde yüzdüğü, bu düzenin içinde ayakta dimdik kalabilmek, kolayı seçmemek, insanlığından değer kaybetmemektir erdemli olmak. Tıpkı Çinli Ling'in hikâyesindeki gibi...

Bir zamanlar Çin'de Kral, yerine geçecek yeni kralı gençlerden seçmek istemiş ve onları bir teste tabi tutmuş. Tüm gençleri toplayarak onlara birer tane çiçek tohumu vermiş. Bir yıl içinde gençlerin o tohumu ekip, çiçek olarak yetiştirdikten sonra çiçeklerine bakarak karar vereceğini söylemiş. Gençler heyecanla tohumları alarak eve dönmüşler. Bunlar arasında Ling isimli bir genç de vardır. Ling de herkes gibi umutla, şevkle çiçek tohumunu ekip, beklemeye başlamış. Ancak haftalar, aylar geçtiği hâlde çiçek saksısında hareketlilik görülmemiş. Ama Ling umudunu kaybetmeden çiçek çıkacakmış gibi bakım yapmış, suyunu vermiş. Arkadaşları rengârenk çiçekler yetiştirdiği hâlde Ling'in saksısı çiçekten yoksun toprak olarak kalmış. Artık süre bitmiştir. Törenle yeni kral seçilecektir. Annesi Ling'e de yarışmaya katılmasını söylemiş. "Sen elinden geleni yaptın, tohumu ektin, bakımını yaptın, suyunu verdin, sevgini gösterdin, çiçeğin çıkıp çıkmaması senin iradenle ilgili değildir." demiş. Ling annesinin de tavsiyesiyle yarışmaya katılmış.

Yüksek bir tepede duran Kral çiçekleriyle gelmiş gençlere bakmaya başlamış. Gözleriyle kalabalığı taradıktan sonra Ling'i görmüş. Muhafızlarına Ling'i getirmelerini söylemiş. Kral adını sorduğunda "Ling efendim." demiş genç. Sonra kral kalabalığa dönmüş ve "Yeni Kralınızı selamlayın, yeni Kralınız Ling!" diye seslenmiş. Bir uğultu hâlinde "Ama olur mu? Onun bir çiçeği bile yok, bizim çiçeklerimiz var." sesleri yükselince, Kral kalabalığa şöyle haykırmış: "Bir yıl önce burada herkese bir tohum vermiştim. Siz ekip, sulayıp bir yıl sonra getirecektiniz. Ama hepinize kaynamış tohum vermiştim, asla büyüyemeyecek olan. Ling dışında herkes ağaçlar, bitkiler ve çiçekler getirdi çünkü tohumun büyümediğini fark edince hepiniz onu bir başka tohumla değiştirdiniz. Oysa sadece Ling içinde benim verdiğim tohum olan boş saksıyı getirme cesaret ve dürüstlüğünü gösterdi. Onun yeni İmparatorunuz o olacak!" 

Değerlerimiz hayatımızın bir onurudur. Ling de erdemli olmanın onuru ile taçlanmış bir karaktere sahip olduğu için Kral tacını da haketmiş. 

Erdem bizim imajımız olursa kendimizi ispatlamak için başvuracağımız birçok şeyden medet ummaktan korur bizi. Bu yüzden erdemlerin değerini yeniden keşfedebilmeli insan. 

Nedir erdemlilik değerleri? İnsanca kabul edilen davranışların benimsenmesi, vefa, vicdan, affetmek, güvenilirlilik, kendini bilmek, ikiyüzlü olmamak, kendiyle tutarlı olmak, ne kendiyle ne de başkalarıyla kavgalı olmak, ahlâklı ve adaletli olmak, gönül insanı olmak, onurdur erdemlilik.

İnsan doğmuş olmak, yeterli değildir insan olmak için. İnsan aklını, iradesini doğru kullanmakla, merhametle, vicdanla, empati duygusunun gelişmişliği ile insandır ve erdemlidir. Güzel insanlardır erdemli insanlar. Çünkü insandaki güzel hasretlerin bütünüdür erdem. 

Erdemlerdir insanın hayatına bir anlam katan, insani ve ahlâki meziyetlerini ayakta tutan, insanı insan olmaya en çok yakıştıran, toplumu yükselten değerlerdir. Erdemli insan da kendini hatalardan ve yanlışlardan uzak tutan, kişiliğini tamamlamış olan, olduğu gibi görünen, ruhunu hırsla ve nefretle beslemeyen, egolarını tavan yapmakla meşgul olmayan, kendi içinde huzuru bulandır.

Yaşarken farklılığını yaratmıştır erdemli insan. Voltaire ne güzel söylemiş: "İnsanlar eşittir; doğum değil, erdemdir fark yaratan." 

Erdemli olmak olsun farkımız dileğimle...

Sevgi, saygı ve selamlarımla...

Kevser TOPYILDIZ KÜÇÜK

2 Şubat 2018

  • BafraHaber Yorum
  • Erdem Bize Bir Ödüldür içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 1
User defaultYorum Id: 145798
15 Mayıs 2022
10:50
  • Yorum Id: 145798
  • 15 Mayıs 2022
  • 10:50

Müslüman ülke üniversitelerinin bilim ve teknoloji üretemedikleri dünya sıralamasında üçyüzüncü sıralarda olmalarının nedeninin bilim ve teknoloji üretecek akıl seviyesinde olmadıkları ile ilgili haberler doğrumu bu konuda yapılmış bir araştırma varmı