Bafra’nın Kahramanı Binbaşı Ruşen Bey

Bafra nin kahramani binbasi rusen bey

I. Dünya savaşından yenik çıkan Osmanlı Devletiyle İtilaf Devletleri arasında Türk yurdunun ve Türk milletinin idam fermanı olan Mondros ateşkes antlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma gereği Anadolu torakları işgal ediliyor ve halkın elindeki silahlar toplanarak halk ve ülke savunmasız hale getiriliyordu. Bu durumdan cesaret alan azınlıklar da tarihi emelleri için çeteler kurarak bulundukları bölgelerde binlerce yıl birlikte yaşadıkları komşularına ve devletlerine ihanet ediyorlardı. Türk ulusu bu durum karşısında sessiz kalmayarak ya istiklal ya ölüm sloganıyla bağımsızlık mücadelesini 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlatarak tüm ülkeye mal etmeye çalışmıştır. 10 Eylül 1919 itibariyle Türk milli hareketi önemli aşama kaydetmiş, halk desteğini arkasına almış, işgalcilerle ve onlarla işbirliği yapanlarla mücadele edileceği açıkça ifade edilmeye başlanmıştır. 

Bafra’nın Kahramanı Binbaşı Ruşen Bey

İngiltere’nin Samsun’daki kontrol subayı Yüzbaşı Perring Eylül 1919 sonu itibarıyla gelinen bu durumu ve halkın tepkisi hakkında şu bilgileri rapor etmiştir:

19 Eylül 1919’da Bafra Belediyesinde Türk, Rum ve Ermenilerin katıldığı bir toplantı yapıldı. Alay Komutanı Ruşen Bey, heyecanlı bir konuşma yaptı ve “Türkiye ve Türk, insanlık, cömertlik, medeniyet, adalet, özgürlük ve eşitlik anlamına gelen iki kelimedir.” dedi.

Komutan, Türklüğün faziletlerinden bahsetti ve konuşmasının bir saatlik kısmını da tarihsel gelişmelere ayırdı.

Komutan, İstanbul’daki Hükümet ile her türlü ilişkinin kesilmesi gerektiğini vurguladı. Çünkü İstanbul’da alçak İngilizler Türk hükümeti üzerinde hâkimiyet kurmuşlardı ve İstanbul önceden olduğu gibi Türklere değil, İngiltere’ye aitti.

Komutan, Ankara ve Kastamonu’dan İstanbul ile ilişkilerini kestiklerine dair kararlarla ilgili iki telgrafı aldıktan sonra şöyle devam etti: Yabancı istilasına karşı ülkemizi savunmalıyız. İngiliz askerlerini denize atmalıyız ve ülkemiz uğruna kendimizi feda etmeliyiz. Şehirlerde ve köylerde yaşayan kişilere karşı vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamalıyız.

Komutan, Ermenilere de şunları söyledi: Size yapılan her şey doğrudan doğruya yapıldı. Kendi yıkımınızın sebebi siz oldunuz. Türk Hükümetinin size karşı olan insanlığını ve cömertliğini anlamak istemediniz. Allah sizi cezalandırmayı diledi.

Daha sonra dinleyicilere dönerek, yeni hükümetin emrinde 600.000 kişi olduğunu belirterek, bu gücün Pontus’u ele geçirme arzusunda olanları birkaç gün içerisinde yerle bir edeceğini söyledi. 

Yüzbaşı Perring raporunu şu sözlerle tamamladı: Pontus düşüncesi bir rüyadan başka bir şey değildir ve cesur Türklerin topraklarında bir Ermenistan asla kurulmayacaktır.

Bafra’da Binbaşı Ruşen komutasında bir alay kurulmuştur. Alay karargâhı eskiden askerlik şubesi olarak kullanılan binadır. Bu alay çetelerle mücadele ederken diğer taraftan halkı ve öğrencileri bilinçlendirmiş ve talimlerini bu gün Adnan Menderes Parkının olduğu yerde yapmıştır. Bafralılar için Binbaşı Ruşen o dönemde çok önemli bir isimdir.

Bu gün onun ismini ne bilen ne de hatırlayan vardır.

Sevgi ve Selamlar
Emin günaydın
Tarihçi –sosyolog
22 Kasım 2022, BafraHaber.com
Not: Yazının kaynak gösterilerek dahi kopyalanıp yayımlanması yasaktır. Yazıyı sadece başlığı ve manşet resmi ile link vererek paylaşabilirsiniz.

Bafra’nın Kahramanı Binbaşı Ruşen Bey

  • BafraHaber Yorum
  • Bafra’nın Kahramanı Binbaşı Ruşen Bey içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 5
User defaultYorum Id: 163136
25 Kasım 2022
10:57
  • Yorum Id: 163136
  • 25 Kasım 2022
  • 10:57

Yazı ve araştırma için teşekkürler. zevkle okudum. bu tarz içeriklerin müzelerde de belgelerle yayınlanmasını isterim. önerim tütün müzesine bu yazı ve deliller kazandırılsın. yıllar sonra da rum partiği bafraya geldi taştan kalıntı olan kilise de ayin yaptı. o zamanki şehitlerin kemikleri sızladı. bafradan ayrılan rumların yunanistana giderek neobafra adı altında yeni bir şehir kurduğunu biliyor musunuz ? hepsi türkçe biliyor ve bazılarının torunları twitterda türkiye ve bizler hakkında hala nefret dolu ifadeler verdiğini bafranın gerçek sahiplerinin onlar olduklarını söylediklerini bilin. babamın dedesini aktekke de rum çeteleri şehit etti. albay ruşen doğru söylemiş. türkiye ve türk, insanlık, cömertlik, medeniyet, adalet, özgürlük ve eşitlik anlamına gelen iki kelimedir.”

User defaultYorum Id: 162946
24 Kasım 2022
23:03
  • Yorum Id: 162946
  • 24 Kasım 2022
  • 23:03

Harika bir yazı mutlaka değerlendirilmeli ve sergilenmeli

User defaultYorum Id: 162846
24 Kasım 2022
09:55
  • Yorum Id: 162846
  • 24 Kasım 2022
  • 09:55

Emekleriniz için sonsuz teşekkürler

Daha Fazla Yorum