Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin

Bafra halkevi nin basinda kerkuklu unlu sair ve edip necmettin esin

Kerküklü Ünlü Şair, edip ve eğitimci Necmettin Esin, 1941-1950 yılları arasında Bafra Halkevi Başkanlığı yaptı. Bafra Ortaokul Müdürü Necmettin Esin 3 eserini Bafra’da görev yaptığı süre içerisinde yayınladı.

Erkan Avşaroğlu’nun yazısı

Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin

Yazımızı Ankara Türk Ocağı’nda düzenlenen Necmettin Esin Gecesinde Bayrak Şairi Arif Nihat Asya tarafından kaleme alınıp okunan dörtlükle açalım.

Aşinalar, san’atıyiçin Necmi’nin

Der: “Neden hasretle gurbet yüklüdür” 

İçli gönlünden tütüp gelmiş “şiir”

Der, ki “Necmettin Esin Kerküklüdür.”

(Hicri 1389 Ebcedle) Tarih 


1912 yılında Kerkük’te doğan Esin’in babası Kerkük tahriyat müdürü Zeynel Abidin Beydir. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinde Kerkük’ü temsil etmek üzere Ankara’ya gelmiş kısa bir süre sonra vefat etmiştir. Beraberinde Ankara’ya getirdiği oğlu Necmettin imtihanla yatılı okula girmiş ve eğitimini 1936 yılında Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Edebiyat Bölümünde tamamlamıştır. 

Sırasıyla Adana, Samsun, Bayburt, Bafra ortaokul ve liselerinde öğretmenlik ve müdürlük yapmış 17.09.1949 tarihinde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün onayıyla Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü görevine getirilmiş sonrasında Ankara Maarif Müdürlüğü MEB Yayınlar Genel Müdür Muavinliği görevlerinde bulunarak talim terbiye üyeliğinden emekli olmuştur. 

ESERLERİ

ŞİİR: Ürperen Okyanuslar (1936), Beyaz Yeleler (1942), Zaferden Sesler (1943), Atıl (1948), Bana Güneş Vurmalı (1969).

BİYOGRAFİ: Kemalettin Kamu (1975).

ROMAN: Dağ Kızı (1933).

Bahse konu eserlerin üçü Bafra’da yayınlanmıştır.

Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin

Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin

Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin

Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin


1941-1950 yılları arasında Bafra Halkevi Başkanlığı da yapan Necmettin Esin’in eserleri Bafra Halkevi Yayın organı Altınyaprak Dergisinde -yayın hayatına 1935’te başlayıp 1937’e kadar 29 sayı çıkıp kapanan- mevcut değildir. Altınyaprak dergisinin kapanışı ardından tıpkı halkevi yayın organı gibi yayın hayatına devam eden Süleyman Türk’ün sahip olduğu Bafra Sesi Gazetesinde ve Samsun Halkevi Yayın Organı “19 Mayıs” Dergisinde -1935-1950 arasında 114 sayı yayınlanmıştır- çokça mevcuttur. 

İlk şiiri 1931 yılında Adana’da İsmail Habip Sevük’ün çıkardığı Memleket mecmuasında yayınlanan Necmettin Esin’in ilerleyen yıllarda yirmiden fazla edebiyat ve sanat dergisinde (Türk Kültürü, Türk Dili, Eflatun vs) şiirleri ve nesirleri yayınlanmıştır. Bana Güneş Vurmalı isimli eserinde yer alan Selam Kerkük şiiri ses sanatkarı Abdülvahid Küzecioğlu tarafından bestelenmiş, Bağdat ve Kerkük radyolarında okunmuştur. Esin 12 Ağustos 1987 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Ve yazımızı Necmettin Esin’in Bana Güneş Vurmalı isimli kitabında yer alan Ağustos 1967’de Hasan Sözeri tarafından bestelenmiş “Ne Zaman?” isimli şiirini Nesrin Sipahi’den dinleyerek bitirelim.

Erkan Avşaroğlu

15 Ağustos 2023, BafraHaber.com

Not: Yazının kaynak gösterilerek dahi kopyalanıp yayımlanması yasaktır. Yazıyı sadece başlığı ve manşet resmi ile link vererek paylaşabilirsiniz.



  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Halkevi’nin başında Kerküklü Ünlü Şair ve edip Necmettin Esin içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 1
User defaultYorum Id: 186353
16 Ağustos 2023
00:07
  • Yorum Id: 186353
  • 16 Ağustos 2023
  • 00:07

Bafra'da basımı yapılmış 3 kitap. entellektüel ile halkı bir araya getiren halkevlerinde başkanlık. 1940larda bizlerden daha ilerde ve daha aydınlar. cehaletimizi daha kaç defa yüzümüze vuracaksın bakalım afşaroğlu. varol çocuk.varol.