Tarihler 18 Ekim 1951’i gösterirken Mübeccel Dilmaçoğlu’nun sahibi olduğu Bafra gazetesinde Erken Cumhuriyet Dönemi İskân Umum Müdürü Cevdet Atasağun ‘un büyük puntolarla ölüm haberi veriliyordu:
‘Büyük Kaybımız’
Bafra’mızın nadir yetiştirdiği büyüklerinden Dr. Cevdet Atasağun’u gözyaşlarımızla birkaç gün evvel İstanbul’da toprağa vermiş bulunuyoruz. Kasabamızın (Enderun) ailesine mensup İbrahim Efendi’nin oğlu olan bu temiz nasıyeli, asil kalpli bir ismet-i mücesseme olan Cevdet Atasağun, yurduna daima faydalı olmuş ve unutulmaz hizmetler etmiştir. Ölümü ile meydana gelen boşluk büyüktür. Trablus muharebelerine doktor olarak iştirakinden bugüne kadar harpte ve sulhte bu vatana yaptığı hizmetler pek çoktur. 62 senenin yükünü taşıyan merhum, tıbbiyeden Dr. olarak çıktığı tarihten itibaren sıhhat müdürlükleri, Sıhhat Mf.likleri Sıtma mücadele reisliği, İskân Umum müdürlüğü gibi güç ve yıpratıcı bir çalışmayı isteyen, vatandaşın elem ve ızdıraplarına ortak olan vazifelerden başka kalemen de faydalı olmaya çalışmış ve böylelikle vatandaşlarının kalbinde daima hürmet ve sevgi kazanan bahtiyarlardandır. Yalnız Millî Mücadelede Dr. Atasağun’un hizmetleri merhumun yad ve tezkârı için bir iftihar levhası halindedir. Bilhassa Bafralı hemşerilerine gösterdiği alâka ve yardım, yüksek tahsilde olan Bafra gençlerine yaptığı hizmet ve gösterdiği yakın ilgi ve maddi yardımlar kendisini ebediyen unutturmayacak büyüklüklerindendir. Ani ölümü kendisini sevenleri kalpleri çok derin acılarla sızlatmış ve göz yaşı döktürmüştür. Bafra’mızın yâdıyla daima öğüneceği Dr. Cevdet Atasağun’a Allahtan rahmet ve mağfiret diler, kederli ailesi efradına ve Bafralılara başsağlığı verir ve bu acıya bütün samimiyetimizle iştirak ederiz.
Cevdet Atasağun Kimdir?
Bafra’da Enderun oğulları olarak anılan ailenin evladı olan Cevdet Atasağun 1889 tarihinde doğmuştur. 1911 senesinde İstanbul Tıp fakültesinden mezun olmuş, Rumeli, Suriye ve öz Anadolu vilayetlerindeki devlet sıhhat teşkilatının idari ve mesleki bütün vazifelerinde derece derece yükselerek arasız memuriyet yapmıştır.
Trablusgarp harbinin ilanından sonra İtalyan Birliklerinin hedefi olan, Osmanlı Subayı Kemal Bey’in de (Atatürk) gönüllü olarak bulunduğu Tobruk, Derne ve Bingazi’ye ve müteakiben Balkan ve Birinci Cihan Harbine bilfiil iştirak ederek vatani görevini ifa etmiştir. İstiklal Harbine; hem Amerikan Şark-i Karip Muavenet heyetleri nezdinde hükûmet komiseri olarak siyasi sıfatla ve hem de bunların lağvı üzerine ihtiyat zabiti olarak bilfiil garp cephesinde harbe girmiştir.
Amsterdam’da toplanan milletlerarası kongreye hükümetimiz namına delege olarak iştirak eden Atasağun, yine hükûmet hesabına tetkikatta bulunmak üzere Fransa, İtalya ye İspanya’ya gitmiş ve 1938’de Yugoslavlarla yapılacak muhaceret anlaşması için teşekkül eden komisyona Türk delegesi olarak katılım sağlamıştır.
CHF’nin il idare heyetinde ve Türk Ocakları, Halkevleri ve Kızılay teşekküllerinde faal olarak çalışan Atasağun, 1935 yılından 1950 yılına kadar İskân Umum Müdürü olarak görev yapmıştır.
1950-1951 yılları içinde Bafra gazetesinde yayınlanan; Bafra’ya Yerleşen Aşiretler, Particilik ve Karakter, İçtimaı Hayat ve Düzeni, Fena Temayüller, Ahali Mübadelesinin Milli Kalkınmaya Tesiri vb. makaleleri halen güncelliğini korumaktadır.
1951 yılında kalp krizi neticesinde 62 yaşında hayatını kaybeden Cevdet Atasağun ’un mezarı İstanbul’dadır.
Erkan AVŞAROĞLU
1 Nisan 2025, bafrahaber.com
Rahmetli mukadder ve de muammer atasagun ile bir yakınlıklari varmıydi acaba.benim çocukluğumun ve birçok yasıtımın dr u ve bizden öncenin sporculariydi rahmetli kardeşler.bahaneyle hepsine rahmet diliyorum.
Emeğinize sağlık bafra nın köklü tarihine ışık tutuyorsunuz. teşekkür ederim