Ekonomik Kriz Kapıda

 

 Dünya Ekonomisinde kara bulutlar dolaşıyor. Türkiye’de bundan nasibini alacaktır. Türkiye ve dünya ekonomisini yakından takip eden herkes bu karanlığı görmektedir.  Kısacası istemesekte kriz kazanı fokurdamaya başlamıştır.

 

İngiliz Times Gazetesi "Doğru kararlar alınmazsa, insanlar işlerini kaybedecek, tasarruflar, emeklilik fonları eriyecek, sıradan insanlar büyük bedeller ödeyecek" uyarısını yaptı.

 

Buna benzer uyarılar daha önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek en son olarak da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli Yaptı. Gedikli yaptığı açıklamada “ Halkımızı tedbirli olmaya çağırıyorum. Elinizdeki paranızı tutun, fazla harcamayın. Biz toz Pembe tablo çizmiyoruz. Gerçekleri anlatıyoruz” Açıklamalarıyla durumu net bir şekilde vatandaşlarımızla paylaşmıştır.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch analisti Ed Parker, Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğünü belirterek, Türkiye`nin cari açık sorunu yüzünden AB`deki krize diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık olduğunu ve yüksek cari açığa bağlı belirsizlik nedeniyle not artışının da belirsiz olduğunu söyledi.

Yıllardır bizlere umut diyen sunulan Avrupa Birliği ülkelerinden Yunanistan bu krizi yaşamaktadır. Sırada Portekiz İtalya ve bazı AVrupa Birliği ülkeleri vardır. NATO müttefikimiz Amerika’nın durumu parlak değildir. Japonya deprem felaketi ile karşılaşmıştır.

 

Unutmamak gerekir krizlerin gerçek sebepleri üretmeden tüketmek, kazanmadan borçlanarak harcamaktan kaynaklanmaktadır. Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin durumu budur. Türkiye’nin durumu ise bundan farklı değildir.

Hepimiz biliyoruz ki ekonomik krizler en çok dar gelirli insanlarımızı, esnafımızı, işçimizi, memurumuzu, bodrolu çalışanlarımızı, emekli ve köylümüzü etkilemektedir. Onları vurmaktadır.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch analisti Ed Parker, Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğünü belirterek, Türkiye`nin cari açık sorunu yüzünden AB`deki krize diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık olduğunu ve yüksek cari açığa bağlı belirsizlik nedeniyle not artışının da belirsiz olduğunu söylemesi oldukca dikkat çekicidir. Kriz içinde önemli bir işarettir.

Türkiye’de 41 milyon insanımız tüketici, konut, araç ve bireysel kredi olmak üzere bankalara borçludur. Bankalar bunu 4 ay evvel 547 milyar TL (katrilyon) olarak açıklamıştı. Dolar bazından ise bu rakam 350 milyar dolardır. Dış Ticaret açığımız ise resmi rakamlarla yıllık 65 milyar doların üzerindedir. Her yıl bu açığı idare edip kapatmak mümkün değildir. Türkiye bunu yabancı sermaye girişi, özelleştirme, iç ve dış borçlanma ve diğer ekonomik tedbirleri alarak idare etmeye çalıştı. Hükümet olası krizlere karşıda Merkez Bankamız kasasında 100 milyar dolar para tutarak tedbirli olmaya çalıştı. Mali disiplinlerden taviz vermemeye özen gösterdi. Ama Global ekonomide dünyadaki olumlu veya olumsuz tüm gelişmeler elbet de bizim ülkemize de yansıyacaktır. Bundan bizde payımızı alacağız. Rakamlarla ortaya konan ekonomi yerine gerçeklerin ekonomisi ile karşılaşacağız.

 

Ekonomik krizlerde vatandaş olarak panik yapmamalı, tasarrufa şimdiden önem vermeli, üretimi artırmaya, tüketimi azaltmaya çalışmalıdır. Orantısız büyümemeli öz varlıkları güçlü tutmalıdır.

Ekonomik krizin siyasi krizlerle birleşmemesini umut ediyorum.Yemin krizi ile başlayan siyasi krizler PKK terörü ve demokratik özerklik ilanı ile devam etti. Türkiye`nin yakalanacağı bir ekonomik krizde terör ve demokratik özerklik kendine bir alan oluşturabilir. Buna çok dikkat etmeliyiz.

Ben güçlü bir iktidara sahip olmamızı, krizi şimdiden ön görmelerini ve uyarılar yapmalarını büyük bir avantaj olarak görmekteyim. İşşallah bu ekonomik krizi en az zararla ülke ve millet olarak atlatabiliriz. Bu noktada basınımıza, toplumu yönlendiren kurum,kuruluş ve insanlarımıza büyük görevler düşmektedir.

Sevgi ve saygıyla kalın

Not : Sevgili Babamız Hamdi HAZIR`ın  vefatından itibaren yakından ve uzaktan gelerek bizleri yalnız bırakmayan, yurt içi ve dışından arayarak, internet ortamında yorum yazarak acımızı paylaşan, dualarını eksik etmeyen, çicek yollayan, taziye ilanı veren akraba, hısım, komsu, arkadaş, baba dostu, eş ve dostlarımıza, Bafra Belediye Başkanımıza ve Bafra Belediye Başkanlığına, Milletvekillerimize, o gün görevde bulunan Bafra Belediye Başkan vekilimize, Bafra Belediyesi encümen üyelerine, Bafra Belediyesi ve kamu kuruluşlarının birim müdürleri ve çalışanlarına, Doğanca ve Çetinkaya Belediye Başkanlarımıza, belediye ve il genel meclislerinin eski ve yeni üyelerimize Eski Belediye Başkanlarımıza, Türk Tarih Kurumu Başkan yardımcısına, 1930 Bafrasporumuzun yeni ve eski başkan ve yöneticleri , Genel kaptanları, teknik heyet ve futbolcuları, taraftar temsilcilerine ve taraftarlarına, Türkiye Futbol Federasyonuna ve Samsun Bölge Müdürlüğü ve il temsilciliğine, çalışanlarına ,Bafra Gençlik spor ilçe müdürlüğüne ve  çalışanları ile kulüplerimize tüm spor camiasına, Serbest muhasebeci ve mali müşavirler odası, Fırıncılar odası ve babamızın terzilik ve fırıncılıktan esnaf, müşteri ve meslektaşları  ile hacı arkadaşlarına, cami ve cemiyet arkadaşları kamu ve özel kurluşlarının başkan,yönetici ve çalışanlarına, saygıdeğer basın mensuplarımıza ve Bafra Belediyesi Basın ve halkla ilşişkiler müdürlüğü ve çalışma arkadaşlarımıza, meslektaşlarımıza, mesai arkadaşlarımıza, Muhasebecilik mesleğim sırasında çalıştığım arkadaşlarım ve mükelleflerimize, siyasetcilerimize, Siyasi Partilerimizin ve Ülkü Ocaklarının eski ve yeni başkan ve yöneticilerine, Eğitim camiası, Sendikalarımız gönüldaşlarımız, dernek ve oda temsilcilerimiz, muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın başkan,yönetici ve çalışanlarına,  sağlık ve din görevlileri ile Bafra Belediyesi Asri mezarlık görevlilerine Gazipaşa camii imamı ile  yıkama ve defin işlemlerinde bulunan, mezarlıkta ve evimizde Kuran-Kerim ve dualar okuyan herkese şahsım ve HAZIR ailesi olarak en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. ALLAH razı olsun hakkınızı helal ediniz.  

 

  • BafraHaber Yorum
  • Ekonomik Kriz Kapıda içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0