Sivrisineklerle yapılan her mücadele, insanların daha sağlıklı, huzurlu, rahat bir hayat yaşaması demektir. Salgınlara karşı tedbir almak ve sağlık harcamalarını azaltmak anlamına gelmektedir. Bunlar, insanların en temel ihtiyaçlarıdır. Ama ne yazık ki bu konuda bile sınıfta kaldık. İnsanlar parkta, meydanda, çay ocaklarında hatta evlerinin balkonunda bile oturamaz hale geldi. Ayrıca sivrisinekler, hayvanlar ve insanlar ile sürekli temasta olan canlılardır. Bu durum sayısız hastalıklara ve salgınlara neden olmaktadır.
İLAÇLARA BAĞIŞIKLIK KAZANDILAR
Sivrisineklerle mücadelede artık etkili olmayan ilaçlama ve klasik mücadele yöntemlerinden vazgeçmek gerekir. Çünkü kimyasal ilaçlamaya karşı sivrisinekler ve haşereler bağışıklık kazanmıştır, ilaçlama artık yeterli etki sağlamamaktadır. Ayrıca kimyasal ilaçlama doğanın dengesini bozmakta, ekolojiye ve insan sağlığına da zarar vermektedir. Bu mücadelede Dünya Sağlık Örgütü’nün, üniversitelerin önerilerini dikkate almak, bilimsel araştırmalarla başarıları ispatlanmış yeni yöntemlere geçiş yapmak gerekmektedir. Mücadele, sivrisinekler, karasinekler, keneler ve tüm zararlı haşereleri kapsayacak şekilde planlanmalı ve gerçekleştirilmelidir.
KAPSAMLI BİR MÜCADELE
Sivrisinekler ve her türlü haşere ile mücadelede ilk basamak halkın bilinçlendirilmesi, toplumun tüm paydaşları ve kurumlarla işbirliği olmalıdır. Bu şekilde çok daha fazla etkin bir mücadele yapılacaktır.
Bu mücadelede gelinen noktada dünyada insanları ısırmayan, sıtma ve diğer hastalıklara neden olmayan genetiği değiştirilmiş sivrisinekler doğaya salınmaya başlanmıştır. Kısacası mücadele bu kadar çok uç noktaya kadar gelmiştir. Sivrisinekler çok fazla çoğalan varlıklardır. Sürdürülebilir bir mücadele ve başarıya ihtiyaç vardır. Bunun için kış ve yaz mevsimlerinde üreme alanlarında kesintisiz mücadele gerekir. Çöp konteynerleri sivrisineklerin en çok üreme yerleridir. Çöp konteynerleri iki takım olmalıdır. Sürekli ilaçlanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Belli periyotlar arasında kaldırılmalı, bakıma alınmalı ve dezenfekte edilmelidir. Bu süreçte diğer takım temiz çöp konteynerleri devreye alınmalıdır. Larvalar ile kışın sulak, ağaçlık alanlar, bataklıklar, dereler, doğal ve suni göletler, otlaklar, bahçeler ilaçlanmalıdır. Kısacası üreme alanları mücadelenin odağı olmalıdır.
STRATEJİK YERLERDE İLAÇLAMA
Sivrisinek ve haşere mücadelesine kış aylarında başlanmalıdır. Kış aylarında bütün metruk evler, ahırlar, kanalizasyonlar sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlanmalıdır. Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, hayvancılık faaliyeti yapan işletmelerin ve ahırların listesi alınmalıdır. Buralar ilaçlanmalıdır. Bu mücadeleyi ve çalışmayı her yıl kış aylarında yapmak gerekir.
LARVALARLA BESLENEN BALIKLAR
Ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi ve pek çok belediyenin de yaptığı gibi dereler ile doğal göl ve göletler gibi sivrisinek üremesine uygun alanlara sivrisinek larvalarıyla beslenme özelliğine sahip balıklar bırakılmalıdır. Gambusia affinis olarak adlandırılan balıklar aracılığıyla hiçbir kimyasal ürün kullanmadan sivrisineklerle doğal yolla mücadele ediliyor. Durgun, sığ ya da farklı sıcaklık derecelerindeki her türlü suda yaşayabilme özelliğindeki bu balıklar tüm dünyada sivrisineklerin en etkili doğal düşmanları arasında yer alıyor.
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GEÇİLMELİ
Coğrafi bilgi sistemi kurularak daha etkin ve verimli mücadele yapmak için birtakım teknolojik yeniliklere geçilmiştir. Bafra Belediyesi bir an önce coğrafi bilgi sistemlerine geçmelidir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir. Doğal afetlerden, orman yangınlarına, sivrisinekler ve haşereler ile mücadeleden, zirai ilaçlama, rekolte artırımı, ulaşım, salgın, elektrik, gaz üretimi, perakendecilik, imar ve haritacılık, şehir planlama yönetimi, telekom şebeke yönetimi, elektrik dağıtım şebeke yönetimi, doğalgaz dağıtım şebeke yönetimi, su ve kanalizasyon dağıtım şebeke yönetimi, tıp, eğitim, nüfus, çevre, jeoloji, turizm, arkeoloji, tarım, kentsel ve bölgesel planlama, trafik yönetimi, emniyet, asayiş, savunma gibi sayısız alanlarda kullanılmaktadır. Hemen hemen her alanda muhteşem faydaları vardır. Biraz daha geniş ifade etmek gerekirse CBS, kişilerin ve şirketlerin ekosistemlere nasıl zarar verdiğini anlamak için insan ve doğa sistemlerini incelemede kilit rol oynar. Çevresel zararın nasıl azaltılacağı ve hasarlı ekosistemleri nasıl tamir edileceği konusunda coğrafi bilgi analizleri ile bilinçli kararlar alınır. CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi), meydana gelen yüzey ve yer olaylarında bulunan coğrafi özelliklerin sayısal temsilini ve analizini kullanan, bilgisayara dayalı bir bilgi sistemidir. Analog olarak elde edilen dataları dijital formda ileten CBS; yerelden küresele uzanan bir ölçekte sürdürülebilir süreçleri tasarlamak ve uygulamak için gerekli bir araçtır. Devasa veri koleksiyonları oluşturmaktadır. Sebep ve sonucu belirlemek için bir temel oluşturan CBS; ekolojik değişimi izlerken, insan etkisini de inceler. İnsanların arazi kullanımını, kaynak çıkarma yöntemlerini ve yol ağlarını desteklemek gibi çevresel faaliyetleri izler. CBS büyük veri tabanlarını yönetir, sorunları betimler ve öncelik sırasına koyarken hem olumlu hem de olumsuz uygulamaların senaryolarını modeller çerçevesinde sonuca erdirir.
Kısacası sivrisinek, kene ve zararlı haşere konusunu şehrimizin gündeminden çıkarmak mümkündür. Bu sağlığımız ve huzurumuz için bir an önce sağlanmalıdır.
Yetkililerimiz oturdukları koltuklardan biraz kalkar, dünyaya, bilime, teknolojiye, yeniliklere bakarsa, bunları uygularsa çok daha başarılı olur ve daha güzel hizmetler yaparlar. Bizim insanımız ve şehrimiz tüm güzellikleri hak ediyor. Sizler de yetki verdiniz. Lütfen biraz kımıldayın.
Yararlanılan kaynaklar:
1. Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışmaları
2. Edirne Belediyesi çalışmaları
3. https://maptriks.com/surdurulebilirlikte-cografi-bilgi-sistemlerinin-rolu/
4. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bilgileri
5. Amerika'da sivrisineklerle yapılan mücadele ve araştırmalar
Sinek minek yok kardeşim. nereden çıkartıyorsunuz bu işleri bütün yazı ayvalık ta geçirdik. sinek sivrisinek görmedik. böyle şeyler yazıp durmayın.
Yaz bitti. başkan rahatlar bizlerde çektiğimizi unutur gideriz. önümüzde ki yıl hatırlarız. huyumuz kurusun böyleyiz.
Bu sivrisinek bolluğu ve b.k kokusu içinde bir gün nil virüsü salgını veya maymun çiçeği bulasimi bafradan başlarsa hiç şaşırmam . bu virüse de tıp dünyası nil virüsü hk varyantı adı verilir.