Dolaşım sistemi hastalıkları, hem Türkiye'de hem de dünyada ölüm oranı en yüksek hastalıklardır. Ülkemizde her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir. Türkiye'de hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin %34'ü kalp ile ilgilidir. Dünyada ise 400 milyona yakın kalp hastası bulunmaktadır.
Tabii ki bir uzman değiliz, ancak istatistikler durumun vahametini göstermektedir. Türkiye'deki ve dünyadaki istatistikler, maalesef şehrimizde de aynı şekildedir.
Hemen her sohbette kalp problemleri şikayetleri gündeme gelmekte ve sayısız insanımız Bafra Devlet Hastanesi'nde kardiyoloji servisi olması gerektiğini ifade etmektedir. Kalp krizi, çok acil müdahale edilmesi gereken bir durum olduğundan zamanın çok önemli olduğu belirtilmektedir.
Geniş Bir Kadro Gerekiyor
Konunun uzmanı değerli insanlarla yaptığım görüşmelerde, hem tanı hem de tedavi bakımından kardiyoloji servislerinin çok kapsamlı olduğu anlaşılmaktadır. Fiziki yapı, kalp ve damar cerrahı, kardiyolog olmak üzere deneyimli uzman doktorlar, anestezi uzmanları, diğer teknik ekipler, yoğun bakım ünitesi, yataklı servisler, ameliyathaneler, laboratuvarlar ve çok önemli cihazlar gerekmektedir. Görünen o ki geniş bir kadro ve imkan gerekmektedir. Bu kadronun Bafra'ya getirilmesi ise ayrı bir zorluktur.
Kardiyoloji Servisi Kompleks Bir Servis
EKG, ekokardiyografi, radyonüklid test, holter EKG, efor testi, 64 kesitli bilgisayarlı tomografi cihazı, anjiyografi, tüm analiz yöntemlerini uygulayabilen, gerçek zamanlı ve ortalama değerli analiz yapan efor testi, ritim holter, 24 saat boyunca hastaların tansiyonlarını izleyen tansiyon holter, miyokard perfüzyon ve MR cihazı gibi kardiyoloji servislerinde olması gereken cihazlar bulunmaktadır. Kısacası kardiyoloji servisi her yönüyle komplike bir sistem barındırmaktadır.
Bununla birlikte, insan hayatı her şeyden önemlidir. Bafra yaklaşık 150 bin nüfuslu bir şehirdir ve Alaçam ile Yakakent ilçelerine de hitap etmektedir. Mart ayı içinde çok değerli bir arkadaşım hastaneye gidiyor. Doktorlar anjiyo olmasını söylüyor, ancak devlet hastanesinde anjiyo imkanı yok. Ertesi gün Samsun'a gitmeye karar veriyor fakat gece kalp krizi geçiriyor ve vefat ediyor. Mekanı cennet olsun. Bu durum, kalp rahatsızlıklarında aciliyetin önemini ortaya koymaktadır. İnsanlarımız, yanı başlarındaki bir hastanede tedavi olmak yerine maddi ve manevi birçok zorluk yaşayarak Samsun'daki fakülteye, özel hastanelere ve devlet sağlık kuruluşlarına gitmek zorunda kalmaktadır. Aileleri ve yakınları günlerce refakat etmektedir.
İnsan Hayatına Paha Biçilmez
İnşallah yetkililer, kardiyoloji servisi kurmanın her türlü zorluğunu ortadan kaldırarak Bafra Devlet Hastanesi'ne tam donanımlı bir kardiyoloji servisi kazandırırlar. İnsan hayatına paha biçilemez.
Hiç ilgilenmiyorlar koskoca hastane yaptılar ama içinde acil olan değil acil olmasi gereken hiç birşey yokkkk.
@219083 maalesef her hastane ve şehirde doktor ve sağlıkçılar karşı şiddet var. ama sağlık yatırımı durmuyor ve yine yapılıyor. keşke hiç olmasa.
@218914 şiddet yüzünden doktorlar ya yurt dışına yada özel hastanelere gidiyor güzel kardeşim. niye alakası yok...
@218887 doktor veya sağlıkçı ya da her tülü şiddeti lanetliyoruz. ama bu konunun kardiyoloji servisi kurulmasıyla bir alakası yok. var diyorsanız hastanelerde kapatılması gerekir. çok yanlış düşünüyorsunuz.
Doktor döverken düşünecektiniz...
Bafra'nın çok eksiği var. oto park, sebze meyve toptancı hali, çöp tesisleri, yollar, otogar, kültür merkezi , kaldırım işgalleri, başı boş sokak hayvanları, asayiş konuları, birahanelerin şehir içinde kalması, uyuşturucu kullanimi işsizlik hepsi önemli. her türlü tetkik, anjiyo kalp ameliyatları yapılacak bir kardiyoloji servisi çok acil yapılmalı. çok ciddi sayıda hasta var. lütfen yetkililer harekete geçsin.
O kadar haklısın ki ...şu anki siyasiler bafra için çok yetersiz kaldıkları için bu sorunlarıyıllardır çözümsüz kaldı seçmende gerekli agırlıgını koyamadı seçimlerde bu böyle gider
Baskanım bu konuyu gundeme getirdiğn için allah razı olsun . kesinlikle şart
Başkan mı?