19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent Coğrafyasında YENİ BİR ŞEHİR

19 mayis bafra alacam yakakent cografyasinda yeni bir sehir

Şehirler Canlı Varlıklardır

Şehirler tıpkı insanlar gibi canlı varlıklardır. Kurulur, gelişir, büyür ve problemlerle karşılaşırlar. Bu problemler çözülmeye çalışılır. Bina sayıları artar, yeni cadde ve sokaklar açılır. Sosyal donatılar, fiziki alanlar ve çevre düzenlemeleri yapılır. İnsanların ihtiyaç ve isteklerine göre yenileşmeler ortaya çıkar. Bu kesintisiz devam eden bir süreçtir.

4 İlçemizin Bazı Bilgileri

Yeni bir şehir kurma fikrine girmeden önce 4 ilçemize 2023 yılı verilerine göre bakalım:

19 Mayıs: 27.910 nüfus, 243 km² yüzölçümü

Bafra: 142.210 nüfus, 1750 km² yüzölçümü

Alaçam: 25.148 nüfus, 632 km² yüzölçümü

Yakakent: 9.145 nüfus, 204 km² yüzölçümü

Görüldüğü üzere 4 ilçemizin toplamda 2.826 km² yüzölçümü ve 204.413 nüfusu bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında bu 4 ilçemizin toplam yüzölçümü 4 ilimizden, nüfus olarakta 6 ilimizden büyüktür. 19 Mayıs ilçemizden Yakakente kadar olan mesafe ise 52 kilometredir. Bu veriler dikkate alınması gereken ciddi bir potansiyeli ve geleceklerinin inşaa edilmesi gerektiğini göstermektedir.

4 İlçemiz Sonunda Bir Şehir Olur

Bafra'nın doğusunda Atakum, 19 Mayıs, orta bölümde Bafra batımızda ise Alaçam ve Yakakent ilçelerimiz var. Atakum ciddi bir büyüme ve gelişme yaşadı. Bunu kendi devam ettirecek ve alıp başını gidecektir. Ne tarafa yönelecek kendi yetkilileri katacak verecek. 19 Mayıs Üniversitesine kadar dayandığını müşahede ediyoruz. Başka bir bakış açısıyla baktığımızda Gördüğümüz 19 Mayıs, Bafra, Alaçam ve Yakakent birbirine doğru bir yakınlaşma yaşıyor ve zaman içerisinde bu daha da artacak. Belki 40 bilemedik 50 yıl içinde bir bütünleşme getirecek. Bunu bazılarımız elbet göremeyecek. Ama bugün 10 yaşın civarındaki çocuklarımız inşaallah görecektir. Asıl mesele bu bütünleşme bugün şehirlerimizin yaşadığı çarpık kentleşme, yol, trafik, altyapı, ulaşım, imar, yeni dar yollar, oto park, yeşil alan, engellilerimizin zorlukları, sağlık, eğitim, deprem riski, gibi konulardaki problemleri de peşinden getirecek bir şekilde mi olacak, yoksa bilgi, teknoloji üniversite ve bilim desteği, program, planlama ve master planları esaslı mı olacağıdır.

4 İlçemizin de Marka Değerleri Var

4 ilçemize de baktığımızda, dümdüz coğrafyaya sahip olan bir ovadır. Tarım, hayvancılık, deniz, tarihi ve doğal güzellikleri ile turizm, balıkçılık, ormancılık, yöresel mutfak, tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayi alanlarında marka olabilecek potansiyelleri vardır. Doğal olarak bütünleşecek olan 4 ilçemizi bugünden o günlere hazırlamak için harekete geçip ilk adımları atmak gelecek nesillere bırakılacak en önemli miras olacaktır.

50 Yıl Sonra Markalar Şehri

50 yıl sonra bu birleşik şehirde yaşayacak insanlar otopark sorunu, yol, su, altyapı yetersizliği, çarpık kentleşme, bina ve tüm yapılarında mimari ve estetikten yoksunluk, kültür ve sanat kompleksleri ve faaliyetlerinin eksikliği, marka potansiyellerinin hayata geçirilmemesi, yoğun işsizlik, yeşil alanların azlığı, engellilerin yaşamdan kopması, sporda gerileme, atletizm pisti, bisiklet ve yürüyüş yollarının olmaması, virajlı ve engebeli yollar, yetersiz aydınlatma, tarım tekno parkının hala yapılmamış olması, köy yollarındaki eksiklikler gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamalıdır. 50 yıl sonra oluşacak olan bu şehirde kaldırım, yeşil ve dinlenme alanları, spor tesisleri, okul binaları, derslik sıkıntısı, teknoloji yetersizliği, yurt, sağlık hizmeti, temizlik ve çöp dönüştürme tesisleri gibi problemler yaşanmamalıdır. Otopark, kamu binaları, yeşil alanlar, dinlenme ve park alanları, kültür sanat ve spor tesisleri, okul yapılacak yerler, organize sanayi bölgeleri, oteller gibi alanların yerleri önceden belirlenmeli ve planlanmalıdır. Ulaşım için metro veya tramvay hatları da dahil olmak üzere tüm altyapı hazırlıkları tamamlanmalıdır. Bu 50 yıllık süreçte bu planlar adım adım hayata geçirilmelidir. Her ilçe kendi marka değerleriyle markalaşmalı, birleşik halde ise en az 6 alanda markalaşmalı ve insanların mutlu ve huzurlu olduğu, şehrinin durumundan gurur duyduğu, örnek gösterilen yepyeni bir şehre sahip olması sağlanmalıdır.

Koordinasyon Merkezi Kurulmalı

Bunun için vali, büyükşehir belediye başkanı ve 4 ilçemizdeki ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, nüfus, tapu, emniyet, müftülük, vergi dairesi, milli emlak, trafik, üniversitelerden temsilciler ile Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Ticaret Odası başkanları, Muhtarlar Derneği başkanları, gerekli görülen diğer baro, mimarlar ve mühendisler odası, mali müşavirler odası veya temsilcileri, sağlık grup başkanlığı, veterinerler temsilciliği, devlet hastanesi ve ağız ve diş sağlığı merkezi başhekimleri, turizm il müdürü, ilçe tarım ve milli eğitim, sosyal yardımlaşma vakfı, ilçe gençlik spor müdürleri ile birlikte çalışma ekibi ve koordinasyon merkezi kurulmalıdır.

Projeksiyonlar Yapılmalı

Her kamu birimi yıllara göre nüfus, göç, hasta, araç, öğrenci, vergi mükellefi, yerli yabancı turist, müzeler ziyareti, engelli çocuk ve birey, doğum oranları, işsizlik gibi sayıları, ürün rekolteleri, yağış durumları dahil 4 şehrimizin tüm verileri ve envanterleri çıkarılmalı ve geleceğe ışık tutacak projeksiyonlar yapılmalıdır. Buna göre yol, otopark, imar yolları, sağlık, kültür, sanat, spor tesisleri, okul, yeşil alanlar, restorasyonlar, kamu binaları ve diğer fiziki yapılar, dinlenme yerleri, sebze ve meyve hali, çöp ayrıştırma ve dönüştürme tesisleri, köy yolları ve alt yapısı, turizm yapıları, tarihi ve doğal güzellikler ile ilgili çalışmalar hepsi master planları ile birlikte bir program dahilinde hayata geçirilmelidir.

Samsun'un Geleceği

Ayrıca, 50 yıl sonra Samsun'un doğu ve batı ilçeleriyle birleşmiş bir noktaya ulaşma durumu da ortaya çıkabilir. Bu nedenle Samsun merkez ve doğu ilçeleri de bu anlamda çalışmaları bir bütün halinde yürütebilir. Bu durumda Samsun, markalar ve örnek şehir olur.

Adnan Hazır

3 Mayıs 2024, BafraHaber.Com

  • BafraHaber Yorum
  • 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent Coğrafyasında YENİ BİR ŞEHİR içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 25
User defaultYorum Id: 215872
10 Mayıs 2024
13:36
  • Yorum Id: 215872
  • 10 Mayıs 2024
  • 13:36

Bunlar bafrada olmaz. hayal kurmaya gerek yok. ilçemizde umut yok. her yetkili sadece protokol insanına dönüştü. resim çekilecek isim yapacak yada ekinomi peşinde koşacak. durum bundan ibaret. bafrada en iyi hizmet için çırpınanlar mahalle ve köy muhtarlarıdir. belediye zaten yok, ziraat odası ticaret odası yok . faaliyet yok. kültür ve sanat faaliyeti yok. trafik berbat, tofaş kavşağı rezalet. kaldırımlar isgalde. deveye sormuşlar neden eğri o da demiş ki nerem doğru misali.

User defaultYorum Id: 215718
07 Mayıs 2024
23:01
  • Yorum Id: 215718
  • 07 Mayıs 2024
  • 23:01

Bu yazıyı begenerek okudum.. tebrik ederim. bu şekilde fikirler sehrimiz icin faydalı olur.

User defaultYorum Id: 215684
07 Mayıs 2024
15:09
  • Yorum Id: 215684
  • 07 Mayıs 2024
  • 15:09

Vizyoner lidelik hem bugünü hem de geleceği planlamak tır

Daha Fazla Yorum