Yunanistan Gezimiz 1: Sevinç Ve Hüzün

Yunanistan gezimiz 1 sevinc ve huzun
Sevgili okurlarım sizlerle yeni bir yolculuğun hatıralarını, yol hikayelerini acılarını ve sevinçlerini paylaşmak istediğim.
4 günlük dolu dolu geçen Yunanistan gezimize 2015 yılının sonlarında Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediye Başkanlığı, Bafra Musiki Cemiyeti ve Bafra Balkan Türkleri dernek yöneticilerinin çalışmaları sonunda Kültür Bakanlığı tarafından kabul gören proje dahilinde yolculuğumuz 16 Mart 2016 günü saat 15.00’te Balkan Türkleri Dernek binası önünden başladı.
Her ne kadar Sayın Kaymakamımız ve Sayın Belediye Başkanımızın katılmasını beklerken mazeretlerine binaen gelemediler. 

Emekli Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürümüz Necmettin Özel bey ve Belediyemizden Özel Kalem Müdürü Cemal Ergün,Sosyal yardım işleri Müdürü İbrahim Çalışkan, İmar ve Şehircilik Müdürü Mümin Erkoç ve Temizlik İşleri Müdürü Necmettin Arıcı Sayın Kaymakam ve Belediye Başkanımızın adına Bafra’mızı temsil ettiler.
Bafra Musiki Cemiyeti Başkanımız Sayın Namık Anarat ve Yönetimi, Yunanistan’da bulunan dostlarla irtibat kuran Ecz. Saffet Arslan,  Cemiyetimizin içinde yer alan Fotoğrafçılık, Sanat Musikisi, Halk Müziği, Şiir ve edebiyat dalında söz sahibi olan değerli arkadaşlarımız dallarında bizleri en güzel şekilde temsil ettiler.
Bafra Balkan Türkleri Dernek yöneticileri, üyeleri ve mübadele sonunda Bafra’mıza yerleşen değerli büyüklerimizin çocuk ve torunları da gezimizin renkli simaları idi…
Bunun yanında Kültür Bakanlığımızı temsilen Samsun Kültür Müdürlüğü Şefi Yazar Uğur Dede ve Kültür Müdürlüğü saz sanatcılarımız gezimizin vazgeçilmez kişileri idi.
Değerli öğretmen, yazar ve şair arkadaşlarımız hanımefendiler ve beyefendiler gezimizde bizleri yalnız bırakmadılar.

Yol boyunca bizleri memnun etmek isteyen Metro otobüs işletmesi temsilcileri ile Rehberlerimiz Sayın Vasilis Klimantakis ve eşi Yeşim Aktaş ailemizden birer fert oldular. 

Ve bendeniz Musiki Cemiyeti üyesi aynı zamanda Bafra Haber köşe yazarı olarak Yunanistan topraklarına hep birlikte güçlü bir BARIŞ, SEVGİ, DOSTLUK ziyareti yaptık.
Otobüsümüz hareket ettikten biraz sonra Bafra Haber adına tüm katılımcılardan görüş ve düşüncelerini sesli olarak kayıt ettim. Hepsi de iyi niyet ve dileklerini bildirmenin yanında heyecan, hüzün, sevinç ve mutluluk sözleri bazen gülümsemelere bazen gözyaşlarımıza neden oldu.
Grubumuzun çoğunluğu mübadele günlerinde Bafra’mıza yerleşen ailelerin çocukları idi. Dedelerinden ninelerinden, baba ve annelerinden dinledikleri hikâyeler, belirtilen şehirler köyler, isimler ve ellerinde bulunan belgeler yüklü bir hatıra ve doküman ile gidiyorduk. Fikirlerini sorduğum her kişi önce bir hüzünleniyor ve dinlediklerini anlatırken gözyaşlarını tutamıyorlardı. 
Vatan bildikleri yerden zorunlu olarak terke mahrum bırakılmış oraların hasret ve kokusu ile hayatları sona ermiş insanların hikâyesi idi bu. Hepsinin en büyük arzuları büyüklerinin doğup büyüdüğü bu topraklardan az da olsa biraz toprak getirip mezarlarının üzerine serpmek istiyorlardı. Bu da onların hakkı olsa gerek…
Hepsinin ayrı bir hikâyesi, hepsinin gönlünü fetheden ayrı bir aşkı sevgilisi vardı. Ortak olan birde ölmeden evvel büyüklerinin buraları ziyaret etme arzusu yerine gelsin diye bu yolculuğa çıkmaları idi
Evlerinden, arkadaşlarından, komşularından ayrılmak, bilmedikleri bir yere doğru hareket etmek. Terk etmek. Nasıl bir duygu olsa gerek. Bazen onların yerine kendimizi koyduğumuzda işin içinden çıkamaz hale geliyorum. Bu yolculuğa hangi ismi takmak gerek bulmak ne kadar zor. İçinde hepsi de var ne diyelim ki..? 
-Hüzün 
-Çile
-Kurtuluş
-Sevgi
-Aşk
Nasıl bir yolculuktur ki bu hepsini bir arada yaşatabiliyor.
Seyahatimizin her anını sizlerle paylaşmak arzusundayım. 
İnanır mısınız buradan beraber gittiğimiz arkadaşlarımın fikirlerinin aynısı ile hatta daha fazla duygu ve hislerle ziyaret ettiğimiz eski Osmanlı Vatandaşı olan Rum ailelerinden dinledik. 

Onlar da hüzünlü buruk bir duygunun içinde gözyaşları ile bizlere anlatıyor sıcak bir dostluk haberi veriyorlardı. 

Bafra’dan geliyoruz deyince köylerimizin ismini zikrederek oraları bilip bilmediğimizi soruyorlardı. Selemelik, Asar, Kuşbükü vs. büyüklerinden dinledikleri isimleri veriyorlar bizlere kucak açıyorlardı.
Bafra, nasıl bir aşkın ismisin sen…
Bafra hangi sevgilinin cismisin sen…
Sevgiyi, sevgiliyi yaşayıp yaşatanlar…
Unutamıyorlar bu şirin Bafra’mızı.
Uzun uzun yolculuk anılarımızı paylaşacağım. Elimden geldiğince Yunanistan’da gecen günlerimizden gezdiğimiz yerlerden elbette bahsedeceğim. 
Lakin bu günkü yazımda Yunanistan topraklarında kurulan Nee Bafra (Yeni Bafra) kasabasından bahsetmek istiyorum. Dört başı mamur kaymakamı Belediye Başkanı resmi kurumları ile büyük bir yer.
Burada gecen anılarımızı zamanı gelince aktarmaya çalışacağım. Yalnız demek istediğim şudur ki!
Bafra’mızdan giden ailelerin kurduğu ve isminde anılarını, sevgilerini, hüzün ve sevinçlerini yaşadıkları Türkiye Samsun’daki Bafra’yı yaşatmak için bu ismi vermişler. 
Anadolumda yaşayan her kişiye seslenmek istiyoruz.
Nedir bu kavgalar, kaoslar kıyılan canlar..!
Neyi ne için paylaşamıyoruz. 
Rehberimiz Sayın Vasilis Klimantakis Bey’in 18 Mart günü yapmış olduğu bir konuşmanın özetinden bahsederek bugünkü yazıma son vermek istiyorum.
Vasilis bey 18 Mart Çanakkale Zaferimizi büyük bir coşku ile kutladı ve dedi ki:
“Ben aslen Giritliyim. Dedem Girit’ten İstanbul’a yerleşmiş. Bizler de İstanbul doğumluyuz. Dedem Çanakkale’de Mustafa Kemal ile silah arkadaşı olup savaşta ŞEHİT olmuştur. Bugünün bende çok ayrı bir hatırası vardır” 
Vasilis Bey bunları derken hislenmişti…
Kültür Bakanlığını temsilen katılan Sayın Uğur Dede ile göz göze geldik ve biz de duygularımızı saklayamadık.
Bizler seslenmek istiyoruz.
Bu Dünya hepimize yeter.

DOSTLUK SEVGİ BARIŞ İSTİYORUZ
SAVAŞA ,ZÜLME HAYIR DİYORUZ
Yunanistan’da yaşadıklarımızı anlatmaya devam edeceğim.
Şimdilik hoşçakalın.
İdris ANARAT
  • BafraHaber Yorum
  • Yunanistan Gezimiz 1: Sevinç Ve Hüzün içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0