Reçete Dolandırıcılığını Masaya Yatırdık

Bafra’daki bir eczaneye baskın sonrası kamuoyunun gündemine oturan sahte reçete olayı üzerine Bafra Ecza Odası Temsilcisi Yavuz Kabaoğlu ile çok özel bir röportaj gerçekleştirdik. İşte O röportaj.

BAFRA HABER: Son günlerde yaşanan olaylarla ilgili neler söyleyebilirsiniz`

YAVUZ KABAOĞLU: Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan şikâyet ile başlayan soruşturma ve gözaltı sürecinden sonra bir eczacı meslektaşımızın ve doktor olan eşinin tutuklanmış olduğunu haber aldık. Her hali ile üzüntü verici bu olay karşısında, bir suç varsa ortaya çıkmasını, yok ise en kısa zamanda kurtulmalarını ve iddiaların doğru olmadığının ortaya çıkmasını diliyoruz. Tutuksuz yargılanmaları mümkün olsa idi iyi olurdu, sonuçta suçsuz bulunabilirler ya da hapsi gerektirmeyen bir ceza alabilirler. O zaman tutuklanma ve tutuklu kalınan süre hak edilmemiş olabilir. Bu bir temenni tabii ki. Olay yargıdadır, acil ve adil bir sonucun çıkacağına inancımız tamdır.

BAFRA HABER: Sizce yolsuzluk yapmak bu kadar kolay mı`

YAVUZ KABAOĞLU: Bilindiği üzere, sağlık ödemeleri SGK tarafından yapılan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Kamu Personeli ve diğer hak sahipleri için sağlık karnesi uygulaması kaldırılmış, yerine T.C kimlik numaraları ile sağlık hizmeti alınabilme kolaylığı getirilmişti.

Bu işlem kolaylığı beraberinde bazı açıklar doğurmuş ve yeni usulsüzlüklere ve istismarlara meydan açılmıştır.

T.C kimlik numarası ve mahremiyeti önemli bir konudur. Önemi sadece eczacılık ve sağlık alanı ile ilgili de değildir. Adına kredi çekilenler, şirket kurulanlar olabilmekte, hiç beklenmedik mağduriyetler oluşabilmektedir.

BAFRA HABER: Peki,  Hastalar ne yapmalılar ki mağdur olmasınlar`

YAVUZ KABAOĞLU: Hak sahipleri veya yakınları, sağlık sunucuları tarafından işlerinin kolaylaştırıldığını ve kendilerine hizmet verildiğini zannederken, T.C. kimlik numaraları üzerinden ve bilgileri dışında, reçete ve rapor düzenlenebilmekte, hatta başkaları veya hayali kişiler ameliyat ettirilebilmektedir.

Özellikle raporlu ilaç kullanan hastalar, ilaç yazdırma ve rapor yenileme gibi işlemleri mutlaka kendileri veya yakınları aracılığı ile yapmalıdırlar. Bu işlemlerin eczane tarafından yapılması ve yaptırılması suç olduğu gibi, istismara açık bir konudur.
Reçete İşlemleri sonucunda oluşan ve hastadan istenen ücretler kurum tarafından hesaplanmakta ve reçete dokümanında gösterilmektedir.

Bu ücret bilgisi kontrol edilmeli ve eczaneye ödenmeli

Muayene ücretleri dışında ödenen katılım payı ve farklar için satış fişi alınmalı

Reçetenin arkası imzalanmalı, şüpheli bir durumda kurumunuzca ulaşılabilmek için telefon veya adres bilgisi mutlaka tarafınızdan yazılmalıdır.

 Oluşan Muayene ücreti, katılım payı, fiyat farkı gibi ücretlerin eczane ile ilgisi yoktur ve tahsil edilen miktar kurum tarafından fatura ödemesi esnasında eczacınızdan tahsil edilmektedir. Katılım payı, muayene ücreti v.b. ücretleri almayarak sizlere bu ve benzeri çıkarlar sağlayan, meslektaşları ile haksız rekabet yaparak, reçete ve raporlarınızı elinde tutmaya çalışan bir eczane, sizin üzerinizden devleti dolandırmaya en yakın eczanedir demektir. Bu durumda eczacı da, hasta da suç işlemektedir.

Her meslekte olduğu gibi meslektaşlarımız arasında da hata yapanlar, suç işleyenler olabilir. Ama herkes şunu iyi bilmelidir ki, hasta veya yakınları kolaycılığa kaçmazlar, aracılık yapmazlar, reçete ve raporlarına sahip çıkarlar, küçük çıkarların peşinde koşmazlar ise; en azından kendi üzerlerinden hiç kimse tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyemez.

BAFRA HABER: O zaman insanlar ara sıra bilgilerini kontrol etmeliler. Bunu nereden ve nasıl yapabilirler`

YAVUZ KABAOĞLU: Hasta, hekim ve eczacıdan oluşan bu ilişkinin sağlıklı yürüyebilmesi, her üçünün de kurallara uyması ile mümkündür. Hekim usulsüz reçete yazmamalı, eczacı tenezzül etmemeli, hasta görmezlikten gelmemelidir. Hak sahipleri Sosyal Güvenlik Kurumu / E-SGK / Tüm uygulamalar internet sayfasından Reçete ve İlaç Kullanım Süresi Görme, İlaç, Muayene Ve Optik Katkı Payı Kesinti Ücreti Sorgulama, Muayene Katılım Payı gibi bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Bu bilgiler zaman zaman kontrol edilmelidir. Ayrıca eczacı meslektaşlarımız da kendilerine danışıldığında mutlaka yardımcı olacaklardır.

BAFRA HABER: Şüpheli bir durum varsa nereye şikayet edebilirler`

YAVUZ KABAOĞLU: Burada en önemli konu, şüpheli bir durum var ise mutlaka SGK ve Sağlık Müdürlüğü’ne bilgi verilip, haberdar edilmesidir. Vatandaşlık görevinizi yapmaz iseniz, ortada bir suç veya dolandırıcılık da var ise, işte o zaman suça ortak olmuş, en azından bu duruma göz yumma suçu işlemişsiniz demektir. Sağlık hizmetlerinin devamlı ve kaliteli olabilmesi, hepimizin kurallara uymasına ve sahip çıkmasına bağlıdır.

SAĞLIK ve ADALET, her zaman ve herkese lazımdır. Bu yüzden tüketmeye çalışanlarla mücadele ve mücadele eden kurumlara yardım etmek de hepimizin görevidir.

Bafra Ecza Odası Başkanı Yavuz Kabaoğlu son olarak “Unutmayın ki size en yakın sağlık danışmanı, eczacınızdır.” dedi.

  • BafraHaber Yorum
  • Reçete Dolandırıcılığını Masaya Yatırdık içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0