Sele Sepet konserlerin adı oldu

Kaynağı en az 450 yıl öncesine dayanan ve Bafralılar tarafından korunarak bugünlere kadar yaşatılan Sele Sepet Top Kandil geleneği belediye eli ile yok olma tehlikesi yaşıyor. Sele sepet akşamları sokaklar daha sakin, daha sessiz.
Artık maniler söylenmiyor, fenerler yakılmıyor.Kapıların zilleri çalmıyor, evlere şeker alınmıyor. 
Artık Ramazanın 14`ünü 15`ine bağlayan akşamlar,On binlerce insan; anneler, babalar, çocuklar konserlere gidiyor.
Adı sele sepet olan konserlere... 
Çocukların sesleri yükselmiyor artık sokaklarda... 
Manilerin yerini türküler, şarkılar fenerlerin yerini havai fişekler almış... 
Geçtiğimiz yıllarda kaç yıllık olduğunu, Bafra`ya ait olup olmadığını tartıştığımız sele sepet geleneği dev konserler yüzünden yok olmak üzere! Amatörce tarih araştırmaları yapan, Bafra sevdalısı Recep Yılmaz Ağabeyimizin Sele Sepet Top Kandil geleneğinin kaç yıllık olduğu ve kaynağı konusunda son noktayı koyduğunu söyleyebiliriz. 
Aksi iddia ve ispat olunana kadar Sele Sepet Top Kandil geleneğinin kaynağının 450 yıllık olduğu konusunda hem fikir olmalıyız. 
Bir sene sonra bu kutlamalara katılacak olan belediye başkanından, organize edecek kişilerden, haberleştirecek muhabir arkadaşlardan ilk ricam lütfen artık şu 600 yıllık gelenek kalıbından vazgeçelim. 
Yüzlerce yıldır kutlanan bu gelenek nasıl oldu da yağsız bir kandile döndü?Önce, maytap ve kız kaçıranlar ile sele sepet akşamlarını kabusa çevirdik. 
Bundan yirmi yıl önce, içinde benim de olduğum haylaz gençler tarafından, paragöz bakkalların sattığı maytap ve kız kaçıranların, kadınların, çocukların yoğun olduğu yerlerde patlatılması ve emniyet güçlerinin etkili ve kararlı tedbir almaması üzerine zamanın Belediye Başkanı Hasan Aslan, Sele Sepet geleneğini şenliğe çevirdi ve belediyenin himayesine aldı. 
Her şey güzel olacaktı...
Belediyenin maddi imkanları ile şekerler, fenerler dağıtılacak, Mehteran takımı marşlar söyleyecek, hacivat karagöz oynatılacak, Ramazan kendine yakışır şekilde yaşanacaktı. Öyle olmadı...
O gün sepetin içine bir elma atıldı. 
Elmanın içindeki şirin yüzlü, güzel sesli kurt seleyi de, sepeti de kemirdi.
Ne top kaldı ne de kandil.
O elma kurdu, sele sepet akşamları düzenlenen konserlerdi... 
1998 yılında dönemin Belediye Başkanı Hasan Aslan`ın Belediye binası önünde tertip ettiği sele sepet şenliği sonun başlangıcı oldu. 
Hasan Aslan`ın halk da eğlensin diye yerel sanatçılarla başlattığı konser furyası, Şükrü Neiş ile devam etti ve Zihni Şahin ile zirve yaptı.
Türk Halk Müziği sanatçısı Sebahattin Hafızoğlu ve yerel sanatçılar ile konser serüvenine başlayan Hasan Aslan`ı Şükrü Neiş takip etti.
Şükrü Neiş 2005 yılında Bafralı sanatçı Hakan Demir`in de içinde olduğu bir konser ile etkinliği fuar alanına taşıdı.
2006 yılında Sibel Yıldırım`ı getirten Başkan Neiş, gelen bazı tepkiler üzerine 2007 yılında fuar alanında hacivatlı, karagözlü bir Ramazan etkinliği düzenledi.2008`in sanatçıları ise bölgeden Ahmet Yazmaz, Güler Aydeniz ve Osman Öztekin`di. 
Aslına uygun bir şekilde kutlanması amacıyla belediye tarafından himaye altına alınan sele sepet akşamlarında artık orta ölçekli konserle düzenleniyor; belediye başkanları sele sepetin 600 yıllık bir gelenek olduğunu, bunun sadece Bafra`da kutlandığını övünerek söylüyorlardı. 
Yere göğe sığdıramadığımız, Bafra`ya has olduğunu iddia ettiğimiz sele sepet geleneği artık yok oluyordu.
Bu yok oluşun tohumu ise 15 yıl önce yeşersin diye atılmıştı. 
Hasan Aslan`ın ve Şükrü Neiş`in orta ölçekli sanatçılarla devam ettirdiği konserli sele sepet şenliklerine Zihni Şahin damgasını vurdu.
2009 yılının sele sepet şenliğine Fatih Kısaparmak`ı getirten Zihni Şahin, onbinlerce insanı şimdiki Kent Meydanının olduğu yere topladı.Ve hava fişekli, büyük konserli sele sepet akşamları başladı.
Peşinden Orhan Hakalmaz, Yusuf Güney, Mustafa Ceceli ve bu sene de Ferhat Göçer. Her seferinde de adına sele sepet konseri dendi.
Sele sepet adına ise, başkan elinde fener ve yanında çocuklarla basına fotoğraf verdi,sele sepetin 6 asırlık olduğunu söyledi. O gün bugündür konuşulan şey, sele sepet konserine kimin geleceği... Ali İhsan Başaloğlu
Bir sonraki yazı ne yapmalıyız?  
Ali ihsan Başaloğlu
25 Temmuz 2013, bafrahaber.com

  • BafraHaber Yorum
  • Sele Sepet konserlerin adı oldu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0