Süt tozundan, barbie`ye

   Hayranlık ne denli zararlıdır ya da zararlı mıdır`
   Tartışılır.Kimine göre evet zararlı,kimine göre ise zararsız.Bunun boyutlarını araştırmak,sosyal yaşantıya ve  toplumsal ilişkilere uzantısı ortaya koymak davranış bilimcilerin işi.
   Ama aşırısı yada kontrolsüz olanının verdiği zararları,hele birde toplumu ilgilendirecek boyutlarda olanınınkini tahin etmek için de bilim adamı olmaya gerek yok bence.
   Okuduysanız haberiniz vardır,Memleketin neredeyse tamamı 19 Mayıs coşkusu yaşarken yine öküz altında buzağı arama meraklıları iş başındaydı.
   Eskişehir Milli Eğitim Müdürünün ilköğretim okullarında okuyan çocukların çantalarının üzerinde bulunan yabancı çizgi film kahramanlarının yerine kendi benliğimize,kendi kültürümüze kısaca bize ait masal kahramanlarının olması yönünde başlattığı çalışma öyle bir anlatıldı ki  şaşırdık.
   Bir çok şeyde olduğu gibi.
   Bu girişim bazı kesimlerce o kadar çok irdelendi ki neredeyse adamcağız yobaz ilan edildi.
   Yok efendim olur muymuş öyle şey,bu nasıl düşünceymiş,
   Yok efendim millet aya biz yayaymışız.
   Bu devirde neler tartışılıyormuş.
   Türk gençliği kimlere emanetmiş.
   Daha neler neler.
   Bu kadar hezeyana yol açan ne` Kendi kültür değerlerimize sahip çıkma girişimi.
Her defasında boş işlerle uğraşmanın gereksizliğini savunan bazı kesimler,birde kendi boşluklarının farkına varabilseler ne güzel olacak.
   Çocuklarımızın sadece çantalarında değil nerdeyse tüm iç dünyalarını zabt etmiş, cinderella,barbie,Ben ten, spaydırmen ve daha bir çok yabancı hayal kahramanlarının yanında bizimde Keloğlan`ımızın,Nasrettin Hoca`mızın,Hacivat-Karagöz`ümüzün olmasında ne sakınca olabilir.
   Bunun neresi tartışılır yanı neresidir`
   Düne kadar ve hatta halen bizim olan bu değerlerin yabancılar tarafından sahiplenmeye çalışıldığını bilmiyor muyuz.
   Yada bizim sahip çıkmadığımız,sahip çıkanları alabildiğine eleştirdiğimiz değerleri başka nasıl koruyacağız.
   Bir başka deyişle  yabancı hayal kahramanları çantalarına,oda duvarlarına akla gelebilecek her yere yapıştıran çocuklarımızın,bize ait kahramanlara burun kıvırmalarının suçlusu acaba çocuklar mı yoksa,o değerleri hiç anlatmamış olan bizler mi
   Tek yumrukla onlarca Bizanslıyı deviren Malkoçoğluna alaycı gülümsemelerle bakıp,tek başına koskoca orduları yok eden Rambo`yu hayran hayran izleyen bizler değil miyiz`
   Böyle bir düşünceye yada hayranlığa sahip olan böylesi bir toplumda birileri çıkıp kendi öz değerlerimize sahip çıkma girişiminin bu kadar eleştiri alması aslında çok da yadırganmamalı.
   Süt tozuyla girdi hayatımıza, barbie ile devam ediyor..
  • BafraHaber Yorum
  • Süt tozundan, barbie`ye içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0