TSO SEÇİMLERİ ARDINDAN

Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini geride bırakırken maalesef yine hiç istemediğimiz bir seçim sürecini yaşadık.
 Bu seçim sürecinde her ne kadar birlik-beraberlik, karşılıklı sevgi-saygı, hoşgörü süreci arzulamış olsak da olmadı.
 Olamadı…
 Bunun yerine karşılıklı;
_ Çamur atma
_ Dedikodu.
_ Ayak oyunları. 
_ İftiralar.
 Öne çıkarak Rızvan Aksoy’un başkanlığında seçim sonuçlandı.
 Bir adayın taktığı gözlükten tutun, diğer adayın kaportacılığı kamuoyunda daha çok konuşuldu. Diğer konuşulanları aktarmaktan hicap duyuyorum.
 Artık geçmişi kurcalamanın bir anlamı yok. Geleceğe bakmamız gerekiyor. Ülkemiz ve ilçemiz çok önemli ekonomik sorunlar sıkıntılar yaşamaktadır.
 TSO yeni yönetimine yapmaları gereken acil ve önemli gördüğümüz çalışmalar hakkında âcizane önerilerimiz olurken, yapmamaları ve uzak durmaları gereken konularda da tavsiyelerimiz olacaktır.
 Bunlar şunlardır.
 1 -  TSO bünyesinde çalışma masaları oluşturulmalıdır. Bu çalışma masalarından biri ilçemizin her acıtan envanterini çıkartarak çarpık ticari yapılaşmaya engel olacak projeler geliştirmelidir. İlçemizde hangi sektörlerde boşluk varsa bunun tespitini yapmalıdır. Ticarete atılmak isteyenleri bu boşluk olan sektörlere yönlendirmelidirler. Böylece yeni açılan ticarethaneler kısa surete kapanmayacaktır. Yeni açılan bir ticarethanenin kısa surete kapanması, müteşebbisler üzerinde olumsuz etki yaparak, mevduatın faize ve yastık altına yönelmesine yol açmaktadır. Böylece para tan para kazanma sürecini getirmekte, paranın malla el değiştirmesine engel olmaktadır.
 
 2 -  Diğer çalışma masası, küçük sermayeleri bir araya getirerek güç birliği şirketlerini kurmalıdırlar. Bu kurulan şirketleri üretime yönlendirmelidirler. Üretim yapılan mamuller markalaştırılmalıdır.  Markalaşan bu mamuller ihracata hazır hale getirilmelidir. Böylece ilçemizdeki müteşebbis ve sanayici yurtdışı pazarlara açılmış olacaktır. Örneğin ilçemizde 270 yakın mobilya mağazası mevcut. Bunların en az 50 tanesini bir şirket altına toplayarak OSB Fabrika kurup üretime yönlendirilmelidir. Bu çalışma diğer sektörlerde de yapılabilir. Kayseri de bu yönde çalışmalar başarılı olmuştur.
 3 – Diğer çalışma masası, esnafımızın en büyük sıkıntısı olan bankalardan alınan kredilerle ilgili bir çalışma yapmalıdır.  Alışverişlerin azalmasından dolayı esnafımız banka kredilerine yönelmiştir. Banka-banka dolaşılarak iki üç kredi alınmış, alınan krediler geri ödenememiş, haciz ve icra işlemleri başlamıştır. Banka müdürleri sağ olsunlar kendi portföylerini yükseltmek için iki kefil getiren veya yeterli ipotek verene gelecek ticari potansiyeline bakmaksızın kredi vermiştir. Geçmişte batan bankalar sorunumuz vardı. Şimdide bankaların sorumsuzca verdiği krediler yüzünden batan sıkıntıya giren insanlarımız mevcut.
 4 – Yeni yönetim her grupla ayrı-ayrı toplantılar düzenlemelidir. Bu toplantılarda sıkıntılar konuşulup tartışılmalı çıkış yolları aranmalıdır.  Sorunlar ana maddeler halinde dosya haline getirilip siyasiler olmak üzere ilgili makamlara iletilmelidir. En azından her ay gündemdeki konularla ilgili uzaman kişiler getirilerek konferans verdirilmelidir.
 5 – KOSGEB ve diğer kurumlar aracılığı ile devletin sunmuş olduğu yardımlar ve bunlara müracaat şartları yazılı ve sözlü anlatılmalı faydalandırılmalıdır.
 6 – TSO kendi başına, kendi bildiğine göre hareket etmemelidir. İlçemizdeki kaymakamlık, belediye ve diğer kurumlarla diyalog ve işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürmelidir.
 7 – İlçemizde dışından yatırımcı ve sanayicileri ilçemiz de yatırım yapmaya davet edilmelidir. İlçemizde yatırım yabanları ziyaret ederek sorunları ile ilgilenmeli yanlarında olunmalıdır..
Yukarıda dilim döndüğünce anlatmaya çalıştığım çalışmalara ek yapılacak çok projeler mevcuttur.

TSO gıda yardımı, eşofman dağıtan, bankalarla içeriği bilinmeden kredi anlaşması imzalanan kurumlar olmaktan çıkartılmalıdır.

TSO başka makamlara gelme yeri ve basamağı olarak görülmemelidir.
 TSO yönetiminde ve meclisinde bulunanlara imkânlarının sunulduğu yerler olmamalıdır.
 TSO protokollerde temsil edilmekten ödeye gidemeyen pasif duruma düşürülmemelidir.
TSO meclisi ve yönetime girerek silah ruhsatı hayallerinin gerçekleştiği yerler olarak görülmemelidir.
 Velhasıl mesele makam ve mevkilere gelmek değil, gelinen makam ve mevkilerin hakkını verecek çalışmalar yaparak faydalı olmaktır.
 Ayrıca Ticaret borsası seçimleri her ne kadar TSO seçimlerinin gölgesinde gündem oluşturmasa da önemli bir kuruluş.  Ticaret Borsası yönetimine gelen Başta Hayrettin Demircioğlu ve yönetimini de tebrik ediyoruz. TSO odası için öneri ve tavsiyelerimiz onlar içinde geçerlidir.
 Gelecekte dedikodu ve şaibelerin konuşulmaması için Oda başkanı, Meclis başkanı, yönetim ve meclis üyeleri mal beyanlarında bulunmalı, bunu kamuoyu ile baylaşmalıdırlar. Aynı şekilde Ticaret borsası yönetiminin den de mal beyanında bulunmalarını ve kamuoyu ile baylaşmalarını bekliyoruz.
 Başta TSO başkanı Rızvan Aksoy, Meclis başkanı İsmail Tuğ ve yönetim kurulunu, meclise girenleri tebrik ediyor,
__Küskünlük.
__Kırgınlık.
 Olmayacak şekilde, birlik beraberlik içerisinde ilçemizin her kesimini kucaklayacak bir yönetim anlayışını TSO bünyesinde hakim kılmalarını temenni ediyoruz.
 Yönetime gelenler, ilçemiz ve bölgemiz açısından hayırlı olmasını diliyorum.
İsmail KARAHAN
 Sevgi ve saygılarımla

  • BafraHaber Yorum
  • TSO SEÇİMLERİ ARDINDAN içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0