BAFRA

Samsun Tarih Derneğinden Bafra Çarşı Camisi Restorasyonu Basın Açıklaması

 
 2201
Samsun Tarih Derneğinden BafraÇarşı Camisi Restorasyonu Basın Açıklaması - Samsun Tarih Derneği Başkanı Emin Günaydın, Çarşı Camisi restorasyonu ile ilgili basın açıklaması yayımlayarak, caminin duvarlarının aslına uygun şekilde sıvasız yapılmasını istedi.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Samsun Tarih Derneği Başkanı Emin Günaydın, Çarşı Camisi restorasyonu ile ilgili basın açıklaması yayımlayarak, caminin duvarlarının aslına uygun şekilde sıvasız yapılmasını istedi.

Samsun Tarih Derneği Başkanı Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın Basın açıklamasında şunları söyledi:

Ülkemizin en büyük zenginlikleri arasında tarihsel yapı ve anıtlar olduğuna şüphe yoktur. En eski çağlardan beri yüksek medeniyetlerin beşiği ve alanı olan yurdumuz, yeraltı ve yer üstü hazineleri bakımından hatırı sayılır zenginlikte ve dikkate değer özelliklerdedir. Ancak bunları tanımak bilmek, bilim sanat anlayışının ışığı altında değerlendirmek gerekir.  Bugünkü kuşaklar, son derece ağır ve oldukça güç bir görevin yerine getirilmesi sorumluluğuyla karşı karşıyadır. Çünkü "En aşağı son yüz senelik süratli gerileme devriminin tahriplerine ve bakımsızlıklarına kurban olan tarihi anıtlarımızın şuurlu ve metotlu şekilde ihyası, restore edilmesi, bir hayatiyet fonksiyonu kazanmaları ve bunun mümkün olduğu kadar süratle başarılması davası, bugün toplum hayatımızın en önemli meselelerinden biridir.

Bafra'da bu günlerde Çarşı Camii'nin Restorasyonu başladı. Çarşı Camii Hacınabi Mahallesi, Tekel Caddesi üzerinde 1856 yılında inşa edilmiştir. Pencereleri demir kafesli olup alt pencereleri dikdörtgen şeklindedir. Üstte yuvarlak kemerli pencereler yer almaktadır. Kırma çatılı caminin tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Bu minare 1943 yılına kadar caminin doğu cephesinde yer almaktadır. Bugünkü ayakkabı boyacılarının olduğu yerde. 27 Kasım 1943'te Tosya - Ladik depremi ile caminin minaresi yıkılmıştır. 1945'te yeni minare caminin  eski yeri olan doğu cephesi yerine batı Cephesi'ne inşa edilmiştir. Çarşı caminin 1940'lı yıllarda ki fotoğraflarında dışının sıvalı olmadığı görülmektedir. Ama daha sonra yapılan restorasyon çalışmalarıyla caminin dışı sıvanmış ve orijinalliğinden uzaklaşmış  güney cephesindeki kitabe de bu sıva Restorasyonu sırasında kapatılmıştır. Bugün yapılan restorasyon çalışmaları sırasında caminin güney cephesindeki kitabe sıvalar döküldükten sonra tekrar ortaya çıkmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden ricamız caminin aslına uygun, dışında sıvanın olmadığı şekilde restorasyonunun sağlanmasıdır. Ayrıca caminin hemen önünde elektrik trafosu caminin dış görünüşünü bozmakta olup bu trafonun buradan sökülüp başka bir yere götürülmesi de gerekmektedir. 


Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Samsun Tarih Derneğinden Bafra Çarşı Camisi Restorasyonu Basın Açıklaması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 2
User defaultYorum Id: 113025
15 Şubat 2021
15:42
  • Yorum Id: 113025
  • 15 Şubat 2021
  • 15:42

Emin bey hocam , derneğinizin göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı sizleri tebrik ediyorum. sivil toplum adına güzel bir örnek. umarım bafra için güzel bir netice olur

User defaultYorum Id: 113021
15 Şubat 2021
14:00
  • Yorum Id: 113021
  • 15 Şubat 2021
  • 14:00

Allah razı olsun emin bey. başka söze yoruma gerek yok.