BAFRA

Bafra Çarşı Camisi Duvarları Tuğla Mı Kalsın, Sıva Mı Olsun?

 
 14528
Bafra Haber

 | Bafra haber - Osmanlı Dönemi tarihi eserlerinden Bafra Çarşı Camisinin sıvalarının altından çıkan tuğlalar Bafra’da heyecan yarattı. 

169 yıllık tarihi Bafra Çarşı Camisinin restorasyonu Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başladı. 

Restorasyon kapsamında duvar sıvaları kazındı ve altından caminin orijinal tuğlaları gün yüzüne çıktı. Eski fotoğraflarda da tarihi caminin orijinal halinin sıvasız tuğla olduğu görüldü.

Bafra tarihi ile ilgili sosyal medya hesaplarından ve çarşı esnafından sıva yapılmaması yönünden görüşler ortaya çıktı. 

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanan projeye göre duvarlar bel hizasına kadar doğal taş ile kaplanacak üst kısım ise sıva olacak. 

Çarşı Camisinin çevresindeki esnafın büyük bir bölümü güzelleştirilmiş tuğla olmasını isterken bazıları da sıva yapılsın dedi.

Biz de anket ile Bafralılara soruyoruz.

Çarşı Camisi duvarları güzelleştirilmiş tuğla görünümlü mü olsun yoksa sıva ile mi kaplansın. 

Ankete katılarak ve yorum bölümünden fikrinizi belirterek, Çarşı Camisinin duvarlarının orijinaline bağlı kalarak onarılmış ve güzelleştirilmiş tuğla görünümlü kalmasını ya da eskisi gibi sıva ile kaplanmasını isteyebilirsiniz.

Esnaf ile röportaj

Ben Bafra esnaflarından kurukahveci Fehmi. Caminin restorasyonu yapılıyor şu anda. Eski haline, yani tuğlalı halinde kalması daha uygun olur ama bunu bir güzelleştirerek eski haline uygun yapılırsa daha güzel olur daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Şimdi bu şekilde kalırsa sıvanmamış hali ile birazcık görüntüsü bozuk olur ama uygun bir şekilde tuğla ya da uygun bir şekilde sıva yapılırsa önceki görünümüne göre daha güzel olur.

Camimizin iç kısmı çok güzeldi keşke iç kısmını hiç bozmadan dış cephesine çatısını yapsalar da daha güzel olurdu tarihi eser ama iç kısmına tarihi eserlik bir şey kalmadı.

Orijinal halini istiyoruz orijinal hali daha güzel fotoğraflarını büyüklerimizden gördük orijinal hali olmasa daha doğal Bafra yakışır diye düşünüyorum.

45 yıldır esnafım. Babadan kalma esnafım. Burada esnaflık yapıyorum. Eski tuğlalı hale daha orijinal ve daha iyi olur sıvanın anlamı yok. Ben bir vatandaş olarak öyle istiyorum. Öyle görmek istiyorum. Sıva yapılınca bir anlamı kalmıyor o zaman orijinal tamam bozuluyor.

Haber: Furkan Göçer



Bafra Çarşı Camisi Duvarları Tuğla Mı Kalsın, Sıva Mı Olsun?

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Çarşı Camisi Duvarları Tuğla Mı Kalsın, Sıva Mı Olsun? içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 44
User defaultYorum Id: 115407
23 Mart 2021
20:00
  • Yorum Id: 115407
  • 23 Mart 2021
  • 20:00

Siva yapilsin diyenler hakikaten hasta olmali...zevksizligin iş bilmezligin...tarihi dokuyu anlamamak...dibinin dibi olmali....bu tugla cami avrupada tugla örme klise olsa ve bunu siva ile kapatsaniz millet sizi taşlar....birakin kilise olmasini basit bir ev olsa dahi siva yapamazsiniz kolu komsu ďöver...zaten yetkili makamlar izin vermezde...

User defaultYorum Id: 113332
20 Şubat 2021
10:20
  • Yorum Id: 113332
  • 20 Şubat 2021
  • 10:20

Caminin yolunu bilmeyenler topluluğu duvarlarının nasıl olması hakkında soru sorup yorum yapıyor hadi bakalım tuğla mı olsun, sıva mı olsun, hatta cam çerçeveleri altın kaplama olsun, bırakın hemşerim bunları namaz vakti içini doldurun çoluk çocuğu gençleri nasıl saflara çekeriz diye tartışın şimdi ben sorayım burda yorum yapan çok bilmişler kaç kere bu camide namaz kıldınız yada çocuğunuzun elinden tutup kaç kere camiye gidip örnek oldunuz?

Cevap
  • Yorum Id: 114493
  • 11 Mart 2021
  • 00:52

Bu kişiler o bölgenin esnafları haklı olarak camiye sahip çıkmışlar tebrik ederim hepsini tuğla görüntülü olması gerekir görüntü olarak.sen çok bilmiş arkadaş parayla imanın kimde olduğu belli olmaz.sende içi nasıl dolar diye çalışma yap gündem yarat boş boş konuşma.

User defaultYorum Id: 114065
05 Mart 2021
12:11
  • Yorum Id: 114065
  • 05 Mart 2021
  • 12:11

Hiç değişmesin bence

Daha Fazla Yorum