Afşin Hatipoğlu Bafra Haber okurları için sordu, Başkan Hamit Kılıç cevapladı

Afşin Hatipoğlu Bafra Haber okurları için sordu, Başkan Hamit Kılıç cevapladı

Sayın Hamit Kılıç ile üç buçuk saatlik bir söyleşi gerçekleştirdik, sorulmamış birçok başlık olabilir, ancak birçok şeyi de kamuoyu adına sorduğuma inanıyorum. Kendisine yönelik eleştirilerimi ise ayrıca dile getirdim. Beni oldukça nazik bir şekilde misafir etti, yarım gününü söyleşiye ayırarak farklı fikirlere verdiği önemi de bize göstermiş oldu. 

Kendisiyle ilk kez tanıştım ve görüştüm, şahsi kanaatim şudur ki; yetenekli, nazik ve saygılı bir insan. Orta ölçekli Sanayi, Sedde civarı mesire alanı, İçkili lokantaların yeni alana taşınması, belediyenin kendi elektriğini üretmesi başlıklarında netice almaya çalışıyor. Tarım, kültür, turizm, eğitim, akıllı kent sistemleri başta olmak üzere birçok başlığı ise  gündemine pek almamış. Gerçi söylediği bu projeleri hayata geçirirse, ciddi bir başarı yakalayacağının da altını çizmek gerekir. Benim en büyük endişem kendisine ayak uyduracak bir ekibinin olup olmadığı yönünde, bunu ise bize zaman gösterecek.

Başkan’ın Bafra adına dikkatimi çeken en önemli özelliği, para yönetiminde oldukça disiplinli oluşu, bu yönteme devam ederse belediyenin bütçe olarak rahatlayacağını düşünüyorum. Ancak, Zihni Bey, Hasan bey gibi sokaktan gelmediği için, şehir sakinlerini ve bölgelerini yeteri kadar tanımadığı izlenimini aldım, o konuda kendisine ekibi destek oluyor. 

Ben kendisine ve ekibine başarılar diliyorum, gazeteci olmadığım halde, yaptığımız eleştirileri toparlamak ve bir bütün olarak size sunmak adına bu söyleşiyi gerçekleştirdik, böylece tarihe bir not bırakmış olduk. Benim de bir canavar olmadığımı, kişisel husumetle hareket etmediğimi, fikirleri öncelediğimi, karşıtım olan hemşerilerimiz umarım görmüştür.

1-) Kapıkaya Festivaline yönelik eleştirilerle başlamak istiyorum. Kadın sanatçı çıkarmadığınız, içki içilmesine izin vermediğiniz ve kontrolleri artırdığınız yorumlarına yönelik neler söylemek istersiniz?

Kapıkaya bir doğa festivali, biz oraya eğlence etkinliğinden ziyade bir doğa festivali olarak bakıyoruz. Ancak insanların eğlencesine de karışmadık, kadın sanatçı noktasında özel bir engelimiz olmadı, amacımız huzurlu bir ortam yaratmaktı. Gelen şikâyetler artınca, son günlerde kontrolleri sıklaştırdık, ancak şu noktaya dikkat çekmek isterim, biz Kapıkaya’yı bütün olarak bir marka festival olarak görüyoruz. Yolların iyileştirilmesi, teleferik alanı, çevrenin düzenlenmesi gibi birçok manada bu festivali marka yapmak istiyoruz. 60 bin kişiye ulaştık, bunun üstüne çıkmayı hedefliyoruz.

Bakın biz oraya; bay, bayan duş alanı, tuvalet ihtiyacı için lavabolar koyduk, ayrıca üç öğün ücretsiz yemek verdik. Kapıkaya’nın temasını “Sıfır Atık” olarak belirledik. Amacımız övünülecek bir marka yaratmak, esnafa ve halkımıza katkı sağlayacak bir sistem kurmak.

2-) Yakın tarihli bir tartışma olduğu için şunu sormak istiyorum, makam şoförünüzün görevden alınması konusunun aslı nedir?

Bu konu önceden de gündeme geldi, o zaman itibar görmedi, ancak Güngören olayından sonra ısıtılarak tekrar gündeme getirildi. Öncelikle Başkan yardımcısının makam aracı veya makam şoförü yok. Daha önce zabıtada görevli arkadaşımız buraya alınmıştı, şimdi de zabıta olarak aynı kadrosuna gönderdik. Bu da bizim kadromuzla ilgili bir tasarrufumuz, söz konusu arkadaşımız 1 yıldır bizimle çalışıyordu zaten, kapı açılmaması gibi bir konu için değil genel bir memnuniyetsizlikten dolayı böyle bir tasarrufta bulunduk. 

3-) %65’lik oy oranı ile seçimleri kazandınız, bu büyük başarı sizde bir rehavete sebep oldu mu?

Zihni Bey Büyükşehir’e gittiğinde, Bafra Belediye Meclisi beni Başkan olarak görevlendirdi. Görevi tevdi almamız ile birlikte bir seri çalışmalar yaptık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde halk bize güvendi, partimizin önde gelenleri şahsıma verilen bu büyük desteği memnuniyetle karşıladı. Kendi ekibimi kurdum, şu anda mesai gözetmeksizin çalışıyoruz. Benim ne kadar çalıştığım, aracımın yaktığı mazottan dahi bellidir. Eve girdiğim ana kadar dinlenmeden Bafra için çalışıyorum, herhangi bir rehavete kapılmadık.

4-) MHP ile yapılan ittifak ve MHP’lilerin taleplerinin karşılanması hakkında?

Biz kesinlikle parti ayrımı yaparak hizmet vermiyoruz, tüm vatandaşlarımıza eşit hizmet sunuyoruz. Vatandaşlarımızın yüzüne bakacak işler yapmak istiyoruz, bizim adaylığımıza MHP’li arkadaşlarımız sevindiler, bizle uyumlu çalışacaklarına inandılar. Belediyede MHP referanslı veya MHP kökenli arkadaşlarımız mevcut, onlarla beraber çalışıyoruz. Biz siyaset güderek yapılacak atamalara karşı renk körüyüz. Benim için hizmet ve liyakat önemli, samimiyetimle söylüyorum. 5 yıl sonra halk Hamit Kılıç başarılı veya başarısız diyecek, o nedenle ben bu tarafsızlığı sergilemek zorundayım.

5-) Vakıfçıların şehri yönettiği doğru mu, bu eleştirilere cevabınız ne olacak?

Ben vakıf başkanlığı yaptım, eğer bundan dolayı deniliyorsa, geçmişimi, geldiğim kültürü inkâr edemem. Ancak gölge bir yönetim ile kumanda edilecek biri değilim. Beni tanıyanlar bunu çok iyi bilir, ben doğruları yapmaya çalışıyorum. Hiçbir zümreye ayrıcalık tanımıyorum, yarın bu işlerin hesabını vereceğim, bu ciddiyetle olaylara yaklaşıyorum. Şunu belirtmek isterim Afşin Bey, ben hiçbir makamı bu zamana kadar kendim istemedim. Ne siyasette, ne de ticarette bir talebim olmadı, insanlar beni kendileri bir yerlere layık gördü. Bunun hakkını vermek için gayret ediyorum.

6-) Belediyede çalıştığınız ekibinizin, projelerinizi gerçekleştirecek yeterlilikte olduğunu düşünüyor musunuz, ekibinizde değişiklik yapacak mısınız?

Ekibimde makine mühendisi, harita mühendisi, şehir plancısı, veteriner, başta olmak üzere alanında uzman arkadaşlarım var. Şehir plancısı arkadaşımız Büyükşehir imar komisyonu başkanı aynı zamanda. Ekibimizin yeterli olduğunu düşünüyorum, eğer bir eksiklik görürsek elbette takviye ederiz. Arkadaşlarımız tabandan gelme kişiler, para yönetiminde olsun, insan kaynağında olsun tamamı hiyerarşiden gelen arkadaşlar, bu aşamada projelerimiz için ekibimiz yeterli. 

7-) Belediye’nin para yönetimini kim yapıyor, Belediye’nin borcu ne kadar?

Para yönetimi özellikle benim kontrolüm altında, harcamaların tamamı benden geçiyor. Ben esnafı bizzat arayarak para yönetimini kontrol altında tutuyorum. Para yönetiminde iddialıyım, az veya çok elimizden geldiğince esnaflara ödeme yapıyoruz. Borçlu olduğumuz esnafa sorun, hepsi ödeme sistemimizden memnundur. 

Şu anda esnaf önünü görüyor, fiyatlar da indirimli oluyor, bizim hedefimiz 45 gün içinde ödeme yapmak. 

Toplam 100 milyon borcumuz var, belediyelerde borç bitmez, önemli olan borcu dönüştürmemiz, borcu ödeyebildikten sonra, borcun varlığı önemli değil. 

Aylık 2 milyon civarı personel ödememiz var. Bizim için önemli olan şey, tasarruf. Kaynağımızı kendimiz üreteceğiz, göreceksiniz, orta ölçekli sanayi projesi bize para kazandıracak. Araçlara GPS taktık, araçları müşteri gibi kaydettik, vidayı bile takip ediyoruz, mazot takibi yapıyoruz, 1 TL oynamaz, ben geldikten sonra bu sistemi kurdum takip ediyorum, akıllı kent sistemimiz yok, tüm gereçlere numara verip takip ediyoruz, para harcama ve tasarruf disiplini getireceğiz, telefon hatlarını kapattırdık, elektriği kendimiz üreteceğiz, 

8-) Bafra için başlattığınız çalışmalardan genel olarak bahsedebilir misiniz? 

Öncelikle şunu söylemek istiyorum; bizim çalışmalarımız kuluçka döneminde hepsi bir anda sonuç verecek, bunu göreceksiniz. Önce kaynakları yaratıyoruz, devam edenler var, başlamak üzere olduklarımız var.

Biz majör proje olarak, Bafra’ya sınıf atlatacak proje olarak, orta ölçekli sanayii projesini görüyoruz. Bafra’da küçük esnafın büyüme imkânı yok. OSB’ye girmek için büyük maliyetleri karşılamak gerekiyor. Bundan dolayı sermayesi 300-500 bin TL olan esnafın ara aşamada yeni bir ihtiyacı doğuyor. Aynı zamanda şehir içinde kalan orta ölçekli esnafın işletmeleri bulunduğu çevreye de sıkıntılar yaratıyor.

Bu proje için öncelikle 900 dönüm hazine arazisi yerini tespit ettik, aslında vaatlerim noktasında para bulamadım diyerek sıyrılabileceğim ilk proje buydu, ancak şu kısa sürede bu vaadimizi Cumhurbaşkanımızın onayladığı, resmî gazetede yayınlanan bir proje haline getirdik. Şu an milli emlaktan devir aşamasına geldik. Bu alandan 420 tane işyeri çıkıyor. 400 m2’lik yerler oluşturulacak, taleplere göre azaltıp artıracağız. İki dükkân arasında 50 metrelik bir mesafe olacak. Kreş, camii, çok amaçlı salonlar, meslek lisesi gibi her türlü detaylar düşünüldü. Yeşiller içinde bir sanayii yapacağız. Bu projenin bir lira finansmana ihtiyacı yok, proje kendi kendini finanse edecek. Bugün ben bu projeyi ilan edeyim, en az 200 kişi başvuru yapar. Biz buranın mülkiyetini hazineden alacağız. Bu çok büyük bir proje o nedenle 5 yıl da 10 yılda bitsin diye bir zorlamamız yok, biz bir yola çıktık, etap etap  bunu bitirmek istiyoruz.

Buraya imalatçıları taşıyarak, şehir içi yoğunluğu da azaltacağız, burayı OSB’nin arka bahçesi yapmak istiyoruz, orta ölçekli sanayi bölgemizi taşeron firmalara açacağız, Bafra’daki birçok kişi mesleğini değiştirecek bunu iddia ediyorum.

Şehir içinde esnafa büyüme imkânı sağlayamıyoruz, yer gösteremiyoruz, bu proje ile büyük bir atılım yaparak esnafın bu manadaki tüm sıkıntılarını çözeceğimize inanıyoruz.

9-) Çetinkaya köprüsünü kim onardı, ne kadara mal oldu?

Çetinkaya Köprüsü’nü Karayolları Genel Müdürlüğü yaptı, ışıklandırması bizde olduğu için de beraber katkı vermiş olduk. Bütçesini net bilmesem de on milyonun üzerinde olduğu bana aktarıldı. Köprüye basit bir tadilat yapılmadı, bütüncül bir tahkimat yapıldı, burası biraz restorasyon tarzı yapıldı, orijinali de üstündeki bu sıva rengi, biz de ışıklandırmasını yapıyoruz, beğeni topluyor. 

10-) Kuş cennetine girişin yasak olduğu söyleniyor, bu doğru mu?

Kuş cennetinin Ramsey sözleşmesi gereği korunması gerekiyor, UNESCO sebebiyle de yolu kapattılar. Araca kapalı, yaya ya açık. Bu durum kuşlara zarar veriyor, Dışişleri Bakanlığının temsilcileri ile yemek yedik, hatta Türkiye’nin Paris büyükelçisi ile beraberdik. Elçimiz, ben bilerek çıkarttım buranın adaylığını, dedi. UNESCO’da ret çıkarsa 3 yıl hakkımızı kaybederiz, ondan çektirdim, diye ekledi. Biz de şimdi, ihtiyacı karşılayacak alternatif bir yol hazırlıyoruz.

11-) Yeni otogar ile ilgili son durum nedir, Mustafa Demir’in Bafra’ya hizmet ettiğini düşünüyor musunuz?

Otogar yapımı durdu, yetki Büyükşehir’in olduğu için bizim yapabileceğimiz çok bir şey yok. Bizle istişare ediyorlar, Mustafa Demir Başkana kendimden daha fazla oy istedim.  Bafra’da kendisine şehir ortalamasının üzerinde bir oy çıktı. Mustafa Başkan’ın bizi cidden sevdiğini söylemeliyim. Kendisinin samimiyetine inanıyoruz. Beraber çalışıyoruz, SASKİ ile İshaklı civarı bir çalışma yapacağız, hal ile alakalı çalışma var, ancak şu an somut bir durum yok. Hal yetersiz, hal işini çözebileceğimiz, Şeyhören civarına yapılacak olan 300 dönümlük bir hal projesi var, depolar, sosyal alanlar, bankaların, konaklamanın olduğu bir bütün alan yapacağız. Ben, Büyükşehir’in bize bundan sonra daha fazla destek olacağına inanıyorum.

12-) Spora karşı bir tavrınız var mı?

Belediyede spor müdürlüğü yoktu, ben Yusuf Bey’i müdür olarak atadım. Spora büyük destek veriyorum, ancak öncelikli masraflar karşılanmadan, spora para ayırmayı doğru bulmuyorum. Belediye işçisi maaş alamazken spora para ayırmak doğru değil. Ayrıca kulüplere alın size para harcayın diyemem. Herkese eşit ve denetlenebilir olacak. Voleybol şubesinin kapatılması ise kasıtlı bir durum değil, maddi imkânlarla ilgili bir gelişme. Şunu söyleyebilirim, sporun çoğu branşıyla bizzat ilgilenmiş biriyim, iddialı olanlarla bu konuyu tartışmaya açığım.

13-) Tarımla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Yeni hal kampüsünün yapılmasıyla birlikte tarımda somut adımlar atacağımızı düşünüyorum, şuan için özel bir çalışmamız yok. 

14-) Bafra’da yaşanan çevre kirliliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

OSB temelli bir kirliliğin olduğunu gözlemliyoruz, kirlilik yaratan firmaları özellikle OSB yönetimi olarak uyardık, gündemde olan firma özelinde de kendisine tanıdığımız süre bittiği için, OSB bağlantı iznini iptal ettik. Söz konusu balık firması şu anda OSB ile değil Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile muhataptır. Firma yetkilileri, birkaç milyon Avro’yu bulan kapasitede bir tesis yapmak için de söz verdi. Japonya başta olmak üzere birkaç ülkeyle görüşme halindeler, ne zaman sözlerini tutarlar, o zaman kendilerini OSB’ye tekrar alırız. Bu aşamada muhatapları çevre şehircilik kurumudur. Bu konuda Kaymakam Bey de oldukça hassas, asla taviz vermiyor. 

Örneğin, bizim yapacağımız orta ölçekli sanayi alanının önünde 250 dönüm yeşil alan olacak. Atıklar, filtreleme ve diğer çevre elemanları hazır olacak. Biz kendi yaptığımız işlerde, önce çevreyi düşünüyoruz.

15-) Bafra’daki içkili restoranların durumu ne olacak?

Ben  üç proje sayacak olsam birisi inanın içkili lokantalara uygun bir yer tesis ederek, bu mekânları merkezden çıkartmak istiyorum. Ancak kesinlikle, alternatif sunmadan esnafla bir araya gelmeyeceğim. Ben insanların hayat tarzına saygılıyım. Ancak yeni oluşturacağımız yer herkesi mutlu etmeli, hem esnafı hem de yeni taşınacak yerdeki halkı memnun etmeli. Şehrimizde bu bir sorun, bu sorunu herkesi mutlu edecek şekilde çözmek için elimden geleni yapacağımdan kimsenin endişesi olmasın.

16-) Size şunu sormak istiyorum, Hamit Kılıç Bafra’yı nerede görüyor, 5 yıl sonra 10 yıl sonra, 20 yıl sonra Bafra’nın nerede olmasını arzu ediyorsunuz?

Bafra tüm ülkenin gözünde çok büyük bir yerde, ben her türlü toplantıda bunu net bir şekilde görüyorum, Bafra’yı yıllar sonrasına taşıyacak büyük projeler ile ilgileniyoruz. Bafra’nın çok iyi yerlere gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Orta ölçekli sanayi projesinden bahsetmiştim, özellikle size bir projeden daha bahsetmek istiyorum.

Ali Kale tesislerinin yanında 75 dönümlük alanı otel, yürüyüş yolu, çocuk alanları, oyuncak müzesi başta olmak üzere sedde projesiyle bütünleşik bir etkinlik alanı yapacağız, sulama kanalları üzerine tahta köprüler kuracağız, ayrıca bu bölgede 200 dönümlük bir alanda da mesire yeri yapacağız, bu dönemde bunu bitireceğiz. Buraya gerçek bir millet bahçesi yapacağız. 

Bu etkinlik alanı ve millet bahçesini sağlıklı hale getirmek için imar planında tadilat yaptırdık, yolları değiştirdik, yeni belediye binasını planladığımız  zaman çarpık imar planını fark ettik ve düzelttirdik. Şuan müthiş bir alan elde ettik, buraya bir protokol camisi yapıyoruz. Bu müdahale ile hükümet binasını ve belediye binasını çok düzgün hale getirdik, keşke baştan beri burasının planını biz yapsaydık da çok daha farklı bir alan elde etseydik. Mustafa Varlı hocamız ile birlikte planladık,

Yine şunun müjdesini vermek istiyorum, belediyenin ihtiyaçlarını karşılamak için elektrik üreteceğiz, girişimlere başladık, yakında duyuracağız. 

17-) Son olarak, siyasette kendinizi nerede görüyorsunuz, gelecek planınız nedir?

Ben siyasette plana değil, nasibe inanıyorum. Nasibimde ne varsa ben ona razı olurum. Teşkilatım ve sevenlerim beni nerede görmek isterse ben orada olurum, çekil dediklerinde de çekilmeyi bilirim.

Buraya gelerek bu güzel söyleyişi yaptığınız içinde size teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.

Son söz; 

Bu söyleşiyi yapmamıza köprü olan başkan ile benim şahsim dostumuz iş insanı Ahmet Kocabaş’a teşekkür ediyorum. Yine aylardır bana sayfasını açan Ali İhsan Başaloğlu’na teşekkür ediyorum. Ben şimdilik biraz ara vermek durumundayım, çünkü KRT TV’de ‘’ Taşınmaz Hukuku ‘’ isimli bir program hazırlamaya başladım. Her cumartesi  günü saat 14.00’te canlı yayınlanan programın hazırlıkları ve mesleki işler dolayısıyla haftalık yazı yetiştirme şansım şu an için kalmadı. Beni özleyenleriniz olursa, KRT TV’den izleyebilir :)  Yaklaşık dört aylık zaman zarfında yazılarımı ilgiyle okuyan tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum, istemeden kalbini kırdıklarım olduysa da kendilerinden özür diliyorum. Başka bir zamanda başka bir şekilde tekrar görüşmek ümidiyle, sağlıcakla kalın,

 Her şey güzel Baframız için olsun.

Av. Afşin Hatipoğlu

25 Aralık 2019

  • BafraHaber Yorum
  • Afşin Hatipoğlu Bafra Haber okurları için sordu, Başkan Hamit Kılıç cevapladı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0