Eczacılık Fakültesi ve Bafra’da Üniversite Eğitimi

Şehrimiz güzel bir haber aldı, uzun süredir beklenen Eczacılık Fakültesi kararı Bafra’nın lehine sonuçlandı. ‪19 Mayıs‬ Üniversitesinin aldığı karara göre, kurulacak olan Eczacılık Fakültesi, Bafra kampüsüne inşa edilecek, daha doğru bir ifade ile bağışlanan fakülte binası Eczacılık fakültesi olarak değerlendirilecek. ‬

Bu karar hiç şüphesiz ilçemizin faydasına olacaktır, Eczacılık gibi evrensel bir disiplinin Bafra’da zuhur etmesi hepimizi mutlu etmiştir. Bu kararın alınmasında emeği geçenlere tek tek teşekkür etmek gerekir. Her hatalarında eleştirdiğimiz siyasileri, yaptıkları doğrularda taltif etmek erdemli tutumun gereğidir. Uzun bir uğraşın ardından gelen bu başarıda en büyük hisse sahipleri; Orhan Kırcalı, Hamit Kılıç, Barbaros Turna, Göksel Başar, Alper Güngör ve elbette bağışçı Saffet Arslan’a teşekkür ediyorum. Birlik olarak verdikleri mücadeleyi kazanmayı bildiler.

Bundan sonrası için ne yapılması gerektiği ise başka bir tartışma konusudur, neden? 

Malumunuz Şevket Aşçı Turizm Fakültesi de yine büyük emekler sonucunda ilçemize kazandırılmıştı. Aşçı ailesinin bağışı ve emeği ile oluşan Fakültenin ilk başta üç yüzün üstünde öğrencisi vardı. Ancak bugüne gelindiğinde fakültede eğitim gören öğrenci sayısının yüzün altına düştüğünü görüyoruz, bu acı neticenin sebeplerini konuşmazsak, Eczacılık Fakültesi’nden de beklediğimiz verimi alamayız. 

Bağışçıların görevi maddi imkânları sağlayarak, eğitim ortamını oluşturmaktır. Eğitim noktasındaki esas görev ise şehre ve Üniversiteye düşmektedir. Eğer şehir, gelen öğrencileri kabullenmezse, onların eğitim alacakları kaliteli yaşamı onlara sunamazsa, öğrenci şehirde durmaz. Öyleyse Bafralılar olarak misafir öğrencilerimize tüm hoşgörümüzü ve imkânlarımızı sunmalıyız. Öğrencilerin şehrimizde misafir olduğunu ve gittikleri yerlerde doğal temsilcimiz olacaklarını unutmamalıyız. Yüksek fiyatlardan ev kiralamak, hatta öğrenci olduğu için ev vermemek, yeme içme imkânlarını sınırlamak, gençliğin doğasında bulunan özgür yaşamı her fırsatta kısıtlamak öğrencilerin şehrimizden kaçmasına sebep olacaktır. Örneğin, esnafımız ihtiyaç duyacağı geçici pozisyonlar için gelir elde etmek isteyen lisans öğrencilerinden faydalanabilir, bunun için de ticaret odası ve üniversite yönetimi ile ortak bir istihdam projesi geliştirebilir. 

Yine bu konudaki esaslı bir görev de üniversite yönetimine düşmektedir. Üniversite, alanındaki uzman hocaları fakültelere kazandırmak için çaba sarf etmelidir. Öğretim üyelerinin Bafra’ya gelmesi için  kendilerine cazip fırsatlar sunulmalıdır. Örneğin, yetkililer ile yapılacak protokoller kapsamında, Bafra’da görev yapan öğretim görevlilerine lojman imkânı sunmak bunlardan biri olabilir. Ayrıca okul sonrası kariyerleri için öğrencilere rehberlik etmek Üniversite’ye ait bir mesaidir.

Kısaca değindiğimiz gibi, bir şehre Fakülte yapmak, hatta üniversite kurmak tek başına bir çözüm veya başarı olamaz. Bu girişimleri tamamlayıcı hamleler gerekir, bu nedenle başta teşekkür ettiğimiz isimlere şimdi daha büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluk, şehrimizdeki yükseköğretim hayatını tesis edecek adımları atmaya ön ayak olmalarıdır.

Ben kendilerine şimdiden bir hedef belirleyeyim, haydi hep birlikte lisans öğrencileri için uygun şartlarda kullanılacak yurt imkânı yaratalım. Hepimiz biliyoruz ki, Bafra’da öğrencilerin kalacağı ciddi bir yurt bulunmamaktadır. Otel için yükseltilen seslerin en az yarısını yurt içinde yükseltelim. Bafra’mızın faydasına kim hangi işi yaparsa ben sonuna kadar yanında olurum ve asla siyaset gütmem. Bafra’yı hep birlikte yükseltelim, Eczacılık Fakültemiz tekrar hayırlı olsun!

Av. Afşin Hatipoğlu
1 Ekim 2019

  • BafraHaber Yorum
  • Eczacılık Fakültesi ve Bafra’da Üniversite Eğitimi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0