Başkan Kılıç Bafra’daki çeşmelerin ihya edileceğini müjdeledi

Baskan kilic bafra daki cesmelerin ihya edilecegini mujdeledi

Türk milleti dünyada eşine az rastlanan köklü bir kültür ve mimari mirasa sahiptir. Bu mirası gereği gibi koruyamadığı için zamanla bir kısmı silinerek yok olmaktadır. 

Günümüzde ise bu tahribat hızla devam etmektedir. Kültürel kimliğin yanında geçmişe şahitlik eden bu eserlerin yok olmasında birçok neden vardır: Bunların başında en önemlisi tarihi çevre bilincinin Türk toplumuna bir türlü yerleştirilememesidir. Türk mimari eserleri modernleşmenin önünde engel olarak görülmesi yeni imar planlarıyla ortadan kaldırılmalarına neden olmuştur. 

Kültürel mirasın ve mimari anıtların yaşatılması ve onların içinde bulunduğu fiziki ve tarihi çevre ile bir bütün halinde korunması gerekmektedir. Bu korumanın gerçekleştirilmesinde yerel yönetimlere çok ciddi görevler düşmektedir. 

İşte tam bu bağlamda kültürel bilincin oluşmasını sağlayabilmek ve kamuoyu oluşturabilmek için Bafra’da, Bafra Belediyesi tarafından düzenlenen Tarihi Kültürel, Sosyal yönleriyle Bafra Sempozyumu gerçekleştirildi. Bu sempozyumda sunulan bildirilerin tam metinleri katılımcılardan alınarak bir kitap haline getirilecektir. Bu eser Bafra tarihi ve kültürü için bir prestij eser olacaktır. 

Geçen hafta Cuma günü Bafra Belediyesi tarafından meydana getirilecek kitap ve diğer konuları istişarede bulunmak üzere Bafra Belediyesi Başkan Yardımcısı Sayın Şaban Hüryaşar’ın davetlisi olarak Bafra’da bir araya geldik. Toplantıda Bafra Belediye Başkanı Sayın Hamit Kılıç, Başkan Yardımcısı Şaban Hüryaşar, Bafra Sempozyumu düzenleme kurulu başkanı Milli Savunma Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Köse, belediyenin birim müdürleri, Bafra yerel tarihine büyük bir fotoğraf arşivi oluşturan Safet Ay bulunmaktaydı.

Toplantıda daha önce defalarca yazdığım dile getirdiğim Bafra’ya ait ne varsa sayın başkana sordum. 

Bunların başında restorasyonu tamamlanan Bafra Çarşı Camii’nin yanında bulunan elektrik trafosunun kaldırılması meselesi oldu. Hamit Bey gerekli girişimlerde bulunduklarını ve bu çirkin görüntünün ortadan kaldırılması için ne gerekiyorsa yapılacağını ifade ettiler. 

Diğer sorularım ise adeta kaderlerine terk edilen Kadı ve Taşlı Çeşmeler oldu. 

Hacınabi Mahallesi ile Tabakhane Mahallesinin birleştiği yere yakın Hacı İzzet Ağa Sokağın başında 1840’ta Hazinedarzade Ahmet Bey tarafından yaptırılmış Taşlı Çeşmenin ve Tekel Caddesi ve Bulvarın kesiştiği yerde 1778 yılında Kadı Ali Efendi tarafından yaptırılan Bafra’daki yaygın inanışa göre bu çeşmeden su içenin Bafra’dan ayrılamayacağına inanılan Kadı Çeşmesinin restorasyonlarının yapılıp yapılmayacağının, ayrıca Taçlı Çeşmenin rekonstrüksiyon ne zaman yapılacağı soruları oldu. 

Belediye başkanımız Hamit Bey çeşmelerin restorasyonlarının yapılacağını bu eserlerin ihya edileceğinin müjdesini verdi. Biz Bafra sevdalıları olarak bu güzel girişimlerinden dolayı Bafra Belediye Başkanı Sayın Hamit Kılıç’a çok teşekkür ediyoruz.

Sevgi Selamlar

Emin Günaydın


  • BafraHaber Yorum
  • Başkan Kılıç Bafra’daki çeşmelerin ihya edileceğini müjdeledi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 5
User defaultYorum Id: 171922
15 Mart 2023
15:20
  • Yorum Id: 171922
  • 15 Mart 2023
  • 15:20

Hamit başkan çarşı camisi gibi bir restorasyon ise kesinlikle el atmayın böyle daha orjinal olur. zaten bafra belediyesi'nin sedde yolunu ne hale getirdiği ortada çöp dağları olustu. çevreyi havayı ve insan sağlığına hiç saygınız yok

User defaultYorum Id: 168107
25 Ocak 2023
09:17
  • Yorum Id: 168107
  • 25 Ocak 2023
  • 09:17

Allah razı olsun hamit başkandan

User defaultYorum Id: 168094
25 Ocak 2023
07:57
  • Yorum Id: 168094
  • 25 Ocak 2023
  • 07:57

İlkonce yollari yapsin

Daha Fazla Yorum