8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

 
Dünya `Emekçi` Kadınlar Günü`

Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri bütün dünyada olduğu gibi Türkiye ve yurtdışındaki Türkçe konuşan toplumca kutlanıyor. 8 Mart, 1910`da Clara Zetkin`in önerisiyle uluslararasılaştı....


...Bazı kurum ve kuruluşlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak kadınlar gününü 1 Mayıs`ta olduğu gibi `emekçi` özünden kopardı yine...

Her yıl olduğu gibi yien bazı sivil toplum kuruluşlarının bilinçi ya da bilinçsiz insanca yaşamın, kazanılan hakların kilometre taşı 8 Mart`ı `Emekçi` özünden ayırdığı görüldü...

1857 yılında New York’lu dokuma işçisi kadınlar düşük ücretli 12 saatlik iş günü ve artan iş yükünü protesto etmek için gösteri yürüyüşü yaptılar, insanca yaşam taleplerini haykırdılar. 1908’de ABD’li kadınlar 8 saatlik iş günü ve siyasal haklar için Manhattan’da greve gittiler. 1909’da New York’lu kadınlan işten çıkarılmalara karşı fabrikayı işgal ettiler.

II. Enternasyonal’in 1910’daki kongresinde Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi. Her 8 Mart kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı bugünlere taşındı.

Bugün kadınlar ortak ezilmişliğe, sömürüye, eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı sesini ve mücadeleyi yükseltiyor; dışlanmayı yaratan, erkek egemenliğini dayatan tüm sistemleri sorgulamaya ve alternatif öneriler sunmaya devam ediyorlar.


Clare Zetkin ve Rosa Luxemburg

TÜRKİYE`DE 8 MART

İlk kez 1921 yılında sosyalist kadınlar tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programında Türkiye de etkilendi, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl anılmadı 8 Mart. 1984`ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.

Kadınlar 80`li yıllarda 8 Mart`ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, küçük gruplar mütevazi kutlamalarını sürdürdüler.1990`lı yıllarda kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile beraber 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanılır oldu.

BAZI RAKAMLAR

BM tarafından yapılan bir araştırmaya göre;

1. Dünyadaki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görülüyor.
2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10’una sahipler.
3. Dünya’daki mal varlığının ise yüzde 1’ine sahipler.
4. Başka bir değişle dünyadaki işlerin yüzde 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90’ına ve toplam mal varlığının yüzde 99’una sahipler.

Türkiye’den Rakamlar

1. Şehirlerde evli kadınların yüzde 18’i, köylerde de yüzde 76’sı eşleri tarafından dövülüyor.
2. Kadınların yüzde 57,7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor.
3. Aile içi suçların yüzde 90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor
  • BafraHaber Yorum
  • 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0