GÜNDEM

Kızılırmak Deltası'nda Doğa Katliamı: Papatyalar Hayal Oldu

 
 2406
Kızılırmak Deltası'nda DoğaKatliamı: Papatyalar Hayal Oldu - Samsun`un 19 Mayıs ilçesine bağlı Yörükler Beldesi`nde su papatyalarının yaşam alanı olan kanal toprak ile doldurularak doğa katliamı yapıldı.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Samsun`un 19 Mayıs ilçesine bağlı Yörükler Beldesi`nde su papatyalarının yaşam alanı olan kanal toprak ile doldurularak doğa katliamı yapıldı.

Doğa katliamı, Bafralı doğa fotoğrafçısı Mustafa Usta`nın Kızılırmak Deltası`ndaki bazı bölgeleri özel olarak her yıl fotoğraflama çalışması sırasında ortaya çıktı.

Kızılırmak Deltası`nda periyodik olarak fotoğraflar çeken ve deltadaki değişimi fotoğraflayan Mustafa Usta, Yörükler Beldesi`ndeki köprünün Batı yakasındaki su papatyalarını tekrar fotoğraflamak için gittiğinde adeta şok oldu. Bir yıl önce fotoğraflarını çektiği su papatyası havzasının toprakla doldurulduğunu gören Usta, haber merkezimizi arayarak doğa katliamını haber verdi.

Bir yıl önce aynı noktadan çekilen fotoğraflar olayın vahametini ortaya koydu. Bir yıl önceki fotoğraflarda papatyaların cennet bahçesine dönüştürdüğü kanal, bir hafriyat sahasına dönüşmüştü.

Fotoğraflardaki katliamı görmek için Deltaya gidildiğinde tahribat en acı şekilde gözler önüne serildi. Kanal temizliği amacı ile sudan alınan toprağın köprü ayağına yakın bir yerden tekrar su dolu olan, su papatyalarının ürediği, büyüdüğü yere yığıldığı, kanalın önü kesilen tarafındaki bölümünde papatyalar yerine yosunların büyüdüğü görüldü.

Kanaldan çıkarılan çamurun yığıldığı yer ile kıyı arasındaki boşluk da hafriyat araçları ile doldurularak yeni boş bir alan açılmış.

Köy muhtarı ile yapılan görüşmede muhtar, kanalın kendi istekleri ile temizlendiğini açıkladı. Su papatyalarının olduğu yere dolgu yapıldığı ve papatyaların yok olduğunun söylenmesi üzerine ise "N`olmuş ki, derdiniz papatyaysa ben size bulurum"  diye cevap verdi.

Olayın ortaya çıkması üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürlüğü Bafra Şefliği Kuş Cenneti Sorumlusu Cengiz Akyüz, "DSİ burada kanal çalışması yapmış ama burası başka kişiler tarafından toprak taşıyarak göl havzası doldurarak düzlenmiş. Bu toprak nereden geldi, kim tarafından geldi onu bilmiyoruz. Bizim yaptığımız ön etüt çalışmasında toprağı dışarıdan geldiğini tespit ettik. Rapor hazırlayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne göndereceğiz. Yaklaşık bin metre kare alan dışarıdan getirilen toprakla doldurulmuş, konunun takipçisiyiz" dedi.

Kanal temizleme işleminin DSİ tarafından yapıldığı öğrenilirken kıyı ile kanaldan çıkan toprak arasındaki boşluğun kimler tarafından doldurulduğu ortaya çıkmadı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kızılırmak Deltası'nda Doğa Katliamı: Papatyalar Hayal Oldu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0