Bafra Belediye Meclisi’nin 2026 yılı kasım ayı toplantısında gündeme gelen 2027 Mali Yılı Ücret Tarifesi, detaylı olarak incelenmek üzere Tarife Komisyonu’na sevk edildi.

Tarife teklifinde çok sayıda hizmet kaleminde artış öngörülürken, bazı ücretlerdeki yüksek artış oranları dikkat çekti.

Hamdi Kozil yüksek artışların yeniden değerlendirilmesini istedi

MHP Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Hamdi Kozil, teklifte yüzde 60 ve üzerinde artış öngörülen ücret kalemlerinin tekrar gözden geçirilmesini talep etti.

Kozil’in yeniden değerlendirilmesini istediği kalemler arasında en yüksek artış, nargile uygunluk belgesinde yer aldı. 2026 yılında 10 bin TL olan ücretin 2027 yılında 30 bin TL’ye çıkarılması teklif edildi. Bu rakam yüzde 200 artış anlamına geliyor.

Alkollü satış yeri izin belgesinin 15 bin TL’den 40 bin TL’ye çıkarılmasıyla artış oranı yüzde 166,67 olurken, hafriyat taşıma ücretlerinde yüzde 111,64 ile yüzde 122,22 arasında artış öngörüldü.

İçkili lokanta mesul müdür belgesi ile lokanta mesul müdür belgesinin 7 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye, düğün salonu ruhsatının 75 bin TL’den 150 bin TL’ye ve düğün salonu kiralama ücretinin de 75 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkarılması teklif edildi.

Bu kalemlerdeki artış oranı yüzde 100 olarak hesaplandı.

Nikâh salonu dışında kıyılan nikâh ücretinin de hafta içi için 6 bin TL’den 12 bin TL’ye yükseltilmesi öngörüldü.

Yüzde 60’ın üzerinde artış öngörülen diğer kalemler arasında lastikli ekskavatör, beton vizesi ve spor salonu ücretleri de bulunuyor.

Defin öncesi mezar yeri ücretlerinde yüzde 100 artış

2027 yılı tarife teklifinde mezarlık ücretlerinde de önemli artışlar yer aldı.

Cenaze olmadan yapılan defin öncesi mezar yeri taleplerinde bir mezar yeri ücreti 12 bin 500 TL’den 25 bin TL’ye, iki mezar yeri 25 bin TL’den 50 bin TL’ye, dört mezar yeri ise 50 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarılıyor.

Böylece defin öncesi mezar yeri ücretlerinde yüzde 100 artış öngörülüyor.

Defin günü ücretlerinde ise bir mezar yeri 4 bin TL’den 6 bin TL’ye, iki mezar yeri 8 bin TL’den 12 bin TL’ye, dört mezar yeri 16 bin TL’den 24 bin TL’ye yükseliyor. Fakir cenazeleri için mezar yeri uygulamasının ise ücretsiz olarak devam etmesi öngörülüyor.

Kapıkaya’daki çadır yeri ücretleri değişmedi

Tarife teklifinde bazı kalemlerde yüksek oranlı artışlar yer alırken, Kapıkaya Festivali’ndeki çadır yeri ücretlerinde değişikliğe gidilmedi.

2025 yılındaki fiyatların korunmasıyla 2 kişilik çadır yeri 3 bin 500 TL, 4 kişilik çadır yeri ise 5 bin TL olarak kaldı.

2027 Mali Yılı Ücret Tarifesi, Tarife Komisyonu’nda yapılacak incelemenin ardından yeniden Belediye Meclisi’nin gündemine gelecek.