Bafra Belediyesi'nin 2022 yılında “Ambalaj atıklarının toplanması, taşınması ve ayrıştırılması için ihaleye çıktığı; Bafra’da lisanslı olarak atık toplama işi yapan firma olduğu halde, ihaleye hiçbir firmanın katılmadığı, ancak ihaleye katılmayan firma ile protokol yaptığı” ortaya çıktı.

Elde edilen bilgiye göre, Bafra Belediyesi, 2022 yılı Eylül ayında yıllık 200 bin muhammen bedelle Bafra ve köylerindeki ambalaj atıklarının toplanması, taşınması ve ayrıştırılması için ihale açtı. İhaleye hiçbir firma katılmadı. Bafra Belediyesi, ihaleye katılmayan şirketlerden biri ile protokol imzalayarak atık toplama işini B. şirketine verdi. 

Bafra Belediyesi, Devlet İhale Kanunu'na aykırı bir şekilde tekrar ihale açmadan, ihaleye katılma gereği duymayan firmaya protokol ile atık toplama işini verdi. Bafra Belediyesi'nin bu atık toplama işinden hiçbir gelir elde etmediği, şirket ile aralarında hiçbir alacak verecek hesabı olmadığı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün, atıkların toplanmasının protokol ile yapılmaması hususunda “İlgili mevzuat hükümleri incelendiğinde; idareniz ve Bakanlığımızdan ilgili çevre lisansı almış olan firmalar arasında açık teklif usulüyle yapılacak ihalelerde istekli çıkmadığı durumlarda yeniden aynı usulle ihaleye çıkılabileceği veya idare yararı görüldüğü takdirde işin, 2886 sayılı Kanun'un 43. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde pazarlık usulü ile yaptırılabileceği değerlendirilmektedir.” şeklinde görüş bildirdiği belirlendi.

Kocaeli Derince Belediyesinin 2017 tarihli Sayıştay Denetim raporunda ise atık toplama faaliyetlerinin protokol ile yapılması hususunda, “Bu kapsamda ambalaj atıklarının toplanması işi gelir getirici bir faaliyet olarak değerlendirildiğinden gerekli rekabet ortamının oluşturulabilmesi amacıyla ihale yoluyla gördürülmesi gerekmektedir. Ancak idare tarafından ambalaj atıklarının toplanması işinin yapılan protokol ile şirketlere gördürüldüğü anlaşılmıştır. Yapılan protokolde ise belediyenin ilgili gelirden pay almasına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Sonuç olarak, belediyenin yetki ve imtiyazları arasında bulunan ambalaj atıklarının toplanması hizmetinin imtiyaz yolu ile şirketlere verilmesinin Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yapılması gerektiği düşünülmektedir.” şeklinde rapor düzenlendiği öğrenildi.

Belediye “Atık Toplama işini” protokol ile bir firmaya verebilir mi? 

Belediyelerin meclis kararı olmadan hiçbir firma veya kurum ile protokol yapamayacağı, bu sebeple yapılan protokolün de geçersiz olduğu ifade edildi. 

#ihale1#siz bir şekilde atık toplama işini bir firmaya veren Bafra Belediyesi, 2022 yılı rakamları ile 2 yıl için en az 400 bin liralık gelir kaybetmiş oldu. Evsel olmayan katı atık ve ambalaj gelirinin yıllık milyonları aşan bir gelir olduğu iddia edildi. 25 bin nüfuslu Datça ilçesinin atık toplama işini 1 yıllığına 240 bin liraya, Canik Belediyesi’nin 2 yıllığını 1 milyon 200 bin liraya ihale ettiği öğrenildi.