GÜNDEM

Eğitim Sen`den Kadınlar Günü Açıklaması

 
 418
Bafra Haber

 |  - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Bafra Eğitim-Sen Kadın Kolları Sekreteri Bedia HEPSERT sendika binasında düzenledikleri toplantı ile bir basın açıklaması yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Bafra Eğitim-Sen Kadın Kolları Sekreteri Bedia HEPSERT sendika binasında düzenledikleri toplantı ile bir basın açıklaması yaptı.

"8 Mart 1857 yılında New York`ta dokuma işçisi kadınların grevi ve direni nedeniyle çok sayıda işçi kadının yaşamını yitirdi. Yine 8 Sekiz Mart tarihine denk gelen aşka işçi direnişlerinin çok sayıda kadının yaşamına mal olması üzerine 1910 yılında Kopenhag`da Clara Zetkin`in önderliğinde toplanan ikinci Enternasyonal Kadınlar Konferansında Clara Zetkin`in önerisiyle 8 Mart Uluslar arası Kadınlar Günü olarak kabul edildi. O tarihten bu yana 8 Mart dünyanın her yerinde kadınlar tarafından birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.

Cinsiyetçi ideoloji, kadının toplumsal üretimdeki yadsınamaz rolüne karşın kadını asıl olarak annelik ve ev kadınlığı konumuna hapsetmektedir. Kukusuz içinde yaşadığımız kapitalist sistem erkek egemen ideolojiyi beslemektedir. Ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşamda erkek egemenliğini sürdürerek kendisini yeniden üretmektedir. Karşımıza dinsel inanışlar, gelenek ve görenekler, toplumsal değer yargıları, ahlak normları ve ayırımcı yasalar biçiminde çıkan erkek egemenliği; zenginle yoksul arasındaki eşitsizliği derinleştirerek ve emekçilerin kazanılmış ekonomik-sosyal haklarını elinden alarak ilerleyen Yeni Dünya Düzeninin yoksullaştırma ve örgütsüzleştirme politikalarıyla da birleşerek, zaten binlerce yıllık tarihsel bir geçmişe sahip kadının ikincil cins konumunu pekiştirmektedir.

Sağlık ve sosyal hizmetlere ayrılan payın yok denecek kadar azaltılması nedeniyle yaşlı, ç5cuk ve hasta bakımı tümüyle kadınların omzuna yüklenmiştir. Özelleştirmeler ve kamu harcamalarının kısılması yoluyla sosyal devletin tasfiyesinden en çok kadınlar olumsuz yönde etkilenmektedir. İşten ilk çıkarılanlar kadınlardır. Gelişmiş kapitalist ülkelerde bile toplumsal statüsü düşük ve vasıfsız işlerde güvencesiz çalışanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Özelleştirmeler, kamu harcamalarının kısılmasına ve sendikasızlaştırmaya karşı verdiğimiz mücadele aynı zamanda kadının yoksullaşmasına karşı mücadele anlamına gelmektedir.

Özelleştirmeye ve sendikasızlaştırmaya hayır, Kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez, Şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz, Eğitimin özelleştirilmesine hayır diyoruz.

Bu 8 Mart yine;

- Kadınların içinde bulundukları koşulları değiştirmek ve kadınlar için daha yaşanılabilir bir dünya kurmak istiyoruz.

- Dünyada ve ülkemizde kaynakların eşit dağıldığı gücün ve servetin paylaşıldığı barışçı koşullarda yaşamak istiyoruz.

- İşsizlik ve yoksulluğa neden olan IMF politikalarına son verilmesini istiyoruz.

- Eğitimde ve sağlıkta eşitlik istiyoruz.

- Cins ayrımcı yasaların ve uygulamaların, yeryüzünden ve zihinlerden silinmesini istiyoruz.

- Çalışma yaşamında eşitlik, iş güvencesi ve sosyal güvence istiyoruz.

- Kadın bedeninin teşhirini ve cinsel sömürüyü reddediyoruz.

- Aile içi şiddete karşı yasaların uygulanmasını istiyoruz.

- Savaşlara karşı barışı savunmak için dayanışma ve mücadelemizi yükselteceğiz.

- Yasalardaki cins ayrımcı maddeler kaldırılsın.

- Çocuk bakımı ve ev işleri toplumsallaştırılsın.

Üreten biziz yönetende biz olacağız. Yoksulluk ve şiddet kader değil,Evde, sokakta, işyerinde cinsel şiddete hayır, Şiddetsiz bir dünya ve barış için sessiz kalmayacağız.Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışması."

  • BafraHaber Yorum
  • Eğitim Sen`den Kadınlar Günü Açıklaması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0