Nedense Kapıkaya Festivali ile ilgili doğru düzgün bir organizasyon yapılamıyor. Başkan bunu zora ki mi yapıyor acaba diye düşünmeden edemiyorum. Ne

2022 yılında Kapıkaya Festivali yapılmayacak şeklinde çıkan söylentiler üzerine Kapıkaya Festivali yapılacak mı diye sorduk ve Başkan kısa sürede “yapılacak” dedi. 

Ancak çok geç başlamıştı.

İlk kez 2023’te doğru bir zamanlama ile 2022’nin son ayında Kapıkaya tarihi ve sloganı açıklanmıştı. 

Başkan Hamit Kılıç seçim çalışmalarında bu yıl yapılacak falan dedi ama tarih vermedi. Biz de 4 Mart’ta yapılacak ama ne zaman diye sorduk. 

Hala ses yok.

Temmuz ayının 3. haftasında yapılacağını varsayarsak, 2 ay sonra Bafra’nın en önemli etkinliği düzenlenecek ama ne tarih var ne de slogan…

Mart ayında “ne zaman yapılacak” diye sorduğumuzda “ne var bunda, açıklansa ne olur açıklanmazsa ne olur” gibi eleştiriler oldu.

Peki tarih neden önemli?

Öncelikle, belediyeler gibi işleri yavaş yapan yerel yönetimleri tarihe bağlamak, yani festivali yapmaya mecbur bırakmak için tarih açıklamak önemli. Belediye Başkanı tarihi açıkladıktan sonra festivali yapmaya mecbur kalır.

Diğer önemli sebepler ise organizatör tarafı olan belediyenin hazırlıkları ve festivalin tanıtımı açısından önemli.

Hatırlarsınız 2022’de su sporları az kalsın yapılmayacaktı. Basiretsiz yöneticiler basit bir haber verme konusunu çözememişlerdi ve kendi yayınlarında dahi su sporları yapılmayacak paylaşımları yapılmıştı. Haber olması üzerine ise su sporları yapılacak yaygarasına başlayıp hatta bizi de “Birileri çok üzülecek su sporları yapılacak” şeklinde alaya almışlardı.

İşte bu bir planlama eksikliğiydi.

İyi sanatçıların belirlenmesi organizasyonu, etkinliğe katılacak paraşütçülerin belirlenmesi, yaz tatilini Bafra’da geçirmek isteyenlerin tatil tarihlerini festival zamanına ayarlamaları gibi sebepler ile tarihin çok önceden belirlenmesi gerekir.

Festivalin tanıtımı başlı başına bir iş.

Festivalin tanıtımı, ayrı bir öneme sahip. Festivalin varlığı, tarihi, sloganı, aktiviteleri vs. Bafra'nın tanıtımı için çok önemli araçlar. Bafra'nın iyi ve güzel şeylerle anılması için festivalin iyi tanıtılması ve başarıya ulaşması gerekiyor.

Başkanın basını her yıl bu yıl başka olacak, bambaşka olacak minvalinde başlıklar atıyor ama öyle bambaşka bir festival de görmüyoruz.

Festival, bizim festivalimiz. Olmasını hatta en güzel şekilde olmasını istiyoruz. Tüm çabamız bunun için. Festival ile ilgili fikirlerimiz, önerilerimiz var. Birçok festivale katılmış, çadır kamplarında kalmış hatta Türkiye'yi bisiklet sırtında gezen biri olarak, deneyimlerimizin  görgülerimizin festivale katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Umarım bir an önce tarih açıklanır ve biz de festivalin en güzel şekilde gerçekleşmesi için faydalı oluruz. Hatta ilk önerim, tarihi belirleyin ama sloganı katılımcılara bırakın. Tüm medya araçlarını kullanarak festival sloganı ve temasının belirlenmesi için bir tanıtım çalışması başlatın. Bu çalışmanın kendisi dahi bir tanıtım çalışması olmuş olacak.

Bu arada, sınav tarihinin ulusal sınav tarihlerine veya önemli bir güne gelmemesine de dikkat edin. Tarihi, EÜAŞ'a vs. bildirmeyi de unutmayın."

Ali İhsan Başaloğlu

14 Mayıs 24, BafraHaber.com