BAFRA

2. Bafra Sempozyumunun Ardından

 
 5296
2. Bafra Sempozyumunun Ardından - 2. Bafra Sempozyumunun ardından değerlendirme ve öneriler…
Bafra Haber

 |  - 2. Bafra Sempozyumunun ardından değerlendirme ve öneriler…

2. Bafra Sempozyumu organizasyon yönünden başarı ve memnuniyetle tamamlandı bitti gitti. Başarı ile diyorum çünkü mükemmel organizasyon yoktur.

Öncelikle Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Harcanan paraya oranla popülaritesi yüksek olmayan bir işe girdi. O paraya konser yapsa Samsun Bafra’ya akardı. Her Başkan bu şekilde düşünmez. Başkan’ın sempozyum lansmanında söylediği “Bafra ile ilgili misafirlerin önüne koyacak güzel bir eserimiz yok” sözünü çok değerli buluyorum. Bu konuya ileride değineceğim.

2. Bafra Sempozyumunda 2 gün boyunca fakülte koridorlarında dolaştık, İkiztepe’den Kapıkaya’ya oradan Kızılırmak’a tur attık. Buraya kadar her şey güzel.

Şimdi birkaç şey daha söyleyelim ki katkımız olsun, 10 sene sonra sempozyum yapmaya kalkan başka bir belediye başkanı sizin emeğinizi yok sayıp yine 1. sempozyum demesin.

Sempozyumun düzenleme kuruluna baktığımızda belediyeden 2 Başkan yardımcısı ve kültür müdürünün ismini görüyoruz. Bu da demektir ki, belediye adına bazı şeyleri bu kişiler yapacak. Peki, bu kişiler Bafra’dan, Bafralıdan ne kadar haberdar? 

Sempozyum Onur Kuruluna Vali ve Kaymakamın eklenmemesi büyük eksiklikti, neyse ki sonradan düzelttiler.

Sempozyumların açılışları önemlidir. Bir çeşit düğün gibidir. Bafra’nın tarihi sosyal hayatı sizi ilgilendirmese de, mesela Bafralı olmasanız burada memur, müdür amir olsanız da onurlandırmak için gelmeniz beklenir.

Vali Bey ve Samsun B.Ş. Belediye Başkanı sempozyuma gelmediler. Bu kişilere mutlaka davet yapılmıştır ama bu davet hangi seviyede yapıldı belli değil. Neticede böylesine büyük bir organizasyona gelmemeleri büyük eksiklik. Onur Kurulu Üyesi Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın gelmedi. Başta Orhan Kırcalı olmak üzere diğer vekiller de gelmediler. Bafra TSO Başkanı gelmedi. Hatta kolluğun amirleri de gelmedi. Ötekilerden vazgeçtim komşu belediye başkanları dahi gelmedi. 

#ikiztepe7# kazıları ile bildiğimiz yıllarca Bafra’da kazı yapan Prof. Dr. Önder bilgi yoktu. Davet mi edilmedi, gelmedi mi bilmiyoruz.

Samsun tarihi denilince akla ilk gelen isimlerden Prof. Dr. Cevdet Yılmaz gelmedi.

Gözlerimiz çok kişiyi aradı…

1. Bafra Sempozyumunu düzenleyen arkadaşlar; Bafra tarihine sempozyumdaki tebliğlerden daha fazla katkı sağlayan simalar örneğin, İsmail Tokalak, Alptekin Ahıskalı, Recep Yılmaz, Ahmet Faruk Urfalı, Safet Ay; Bafra Nostalji sayfalarında paylaşımlarda bulunanlar…

Davet mi beklediler, duymadılar mı, küstüler mi bilemedim. 

Ama ben olsaydım bu kişileri özellikle ismini andıklarımı ve sempozyumda sunum yapan Emin Günaydın ve Erkan Yıldırım’ı sempozyuma onur konuğu olarak davet eder, ağırlar bir de teşekkür belgesi verirdim. Çünkü Bafra tarihine katkıları azımsanmayacak kadar çok ve hala da üretiyorlar.

Tabii bunu yapabilmek için önce bu kişilerden haberdar olmak sonra da onları davet etmeyi akıl edecek feraset ve nezakatte olmak gerek. 

Sempozyumun çok aceleye getirildiği her halinden belli.

Öncelikle tarih çok doğru değil. Havaların güzel olduğu, misafirlere Bafra’nın doğal ve tarihi güzelliklerinin sunulabileceği bir zamanın ayarlanması gerekirdi. Yani bahar ayları. Olmadı…

Daha önceki yazılarımda altını çizerek belirttim, 1. Bafra Sempozyumunun basında ilk yer aldığı tarih ile gerçekleştiği tarih arasındaki süre 9 ay. 2. Bafra sempozyumunun basında ilk yer aldığı tarih ile gerçekleştiği süre ise sadece 17 gün. Bu da tanıtım ve organizasyon eksikliğini göstermekte. Düşüncenin ortaya çıktığı andan itibaren basında ve sosyal medyada yer almalıydı.

Görsellerin üzerine 3-6 Kasım yazdılar ama ben dahi oturumların nerede yapılacağını sorarak öğrendim. Elimdeki programda İkiztepe, Kapıkaya, Kızılırmak salonları yazıyordu ama neresi, ne zaman belli değil. Bilen bilir hesabı oldu.

Böylesine büyük bir organizasyon için yeterli tanıtım yapılmadı. Son hafta billboardlar dolduruldu ama içerik yok. Bafralının dikkatini çekecek bazı oturumlar veya hepsi için özel post’lar hazırlanabilir, sosyal medyada dağıtılabilirdi. İleride Kapıkaya ile beraber değineceğim, gidin NebiyanFest’in tanıtımlarına bakın. Öncesinde ve sonrasında her bir başlık ayrı ayrı işlendi, köpürtüldü.

Sempozyum öncesinde sırasında ve sonrasında daha çok haber çıkartılabilecekken hiç kimsenin umrunda olmadı. Sunum özetleri ellerinde olduğu için belediye basını bazı tebliğleri gün içinde haberleştirebilirdi. 1. günü, 2. günü sempozyumun galasını haber yaparak 2. Bafra Sempozyumunun basında daha çok yer almasını sağlayabilirdi. 

Video çekim işini bir Bafra firmasına vermişler. Doğru karar. Belediye basını haber üretemiyorsa o işi de başka bir firmaya verseydiniz. Sırada bekleyen çok basın mensubu var. Eminim oradan bir günde 5 haber çıkartırlardı.

Kültür hayatımıza katkı sağlayacak bu iş her ne kadar samimi duygular ile yapıldıysa da şehrin imajı ve tanıtımı açısından işin PR tarafına da önem verilmeli ve fırsata çevrilmeliydi.

Sayın Başkan, “Neden 2. Bafra Sempozyumu demediniz” diye size sorulduğunuzda elimizde bir şey yok demişsiniz.

Bellek böyle bir şey. İlk yazımda belirttiğim gibi, ya haberiniz yoktu, ya unuttunuz ya da bilerek yok saydınız.

Şimdi bu sempozyumu dijital belleğe yüklemenizi rica ediyorum. Tebliğlerden (Köprüden geçti gelin gibi uydurmalar hariç) kitaba girebilecek olan her şeyi dijital ortama taşıyın. Belediyenin sitesi gibi her başkan değiştiğinde silinecek ya da yeni başkan yardımcıları ve müdürler ile unutulacak bir yer olmasın.

Örneğin sempozyum adına açılan Google hesabı üzerinden tüm dosyaları Drive’e, Blogger’a, videoları Youtube’a yükleyin, adreslerini paylaşın. Uygun bir yerine de adınızı yazın. Yazın ki sizden sonra gelecek olan yok saymasın emeğinizi. Gerçi biz burdayız, sizin de emeğinizi onlara yedirmeyiz.

Misafirlerin yediklerinden içtiklerinden memnun olduğuna şahit oldum. 118 bilim insanı ağırladık. Peki bu 118 bilim insanını turizm elçisi yapabildik mi? Bafra Tütün Müzesi ve Bafra Arkeoloji Müzesini gezdirdik mi mesela?

Bafra Fenerinde başlayıp Bafra Kuş Cenneti’nde sona eren, İkiztepe, Asar, Kapıkaya, Tependeliği, Hayat Mağarası, Kız Kayası ve Nebiyan’ı kapsayan bir tur düzenleyebilirdiniz. 

Günler önce okulların tarih öğretmenleri ile irtibat kurup, varsa tarih kulübü öğrencilerini yoksa meraklı öğrencileri sempozyuma getirebilirdiniz. Çözüm Koleji bu fırsatı değerlendirmiş. 

Akademisyen olmayan yerel tarihçilerimiz veya bu konuda çalışması olanlar için de bir oturum düzenleyebilirdiniz. Yukarıda ismini yazdıklarım dışında örneğin Ali Ak, Muharrem Ceylan…

Sempozyumu izlemeye gelenlerin de hatıra olarak saklayabilecekleri bir kağıt yaka rozeti yaptırabilirdiniz. 1. Bafra Sempozyumunda biz yaptık. Çok hoş durdu herkesin yakasında…

Olmadı umarız bir dahakine olur. 

Kaymakamın, Başsavcının ve Belediye Başkanının oturumlara katılması hatta sorular sorması da hoş oldu. 

Tebliğlere gelince… Söylenecek çok şey var. Belki ileride değinirim ama birkaç yeni şey dışında tekrardan olmuş. 

Peki, siz tebliğlerden ne aldınız?

Örneğin Çağla Yılmaz’ın Coğrafi tescilli ürünler, Sema Erdal’ın Turistik ürün olarak festivaller ile ilgili sunumundaki eleştirilerini değerlendirdiniz mi? Dr. Özlem Ünal’ın Bafra pidesi sunumundaki Dünya Pide gününde pide festivali fikrini dikkate aldınız mı? Bu arada bu fikir yeni değil. Zamanın Kaymakamı Halis Arslan’ın bu konuda yüksek bütçeli ve çok kapsamlı bir projesi vardı hatta dosyası hala bende saklı. 

Her şeyi bilmemiz mümkün değil. Fikirlerinizi kamuoyu ile paylaşın, tartıştırın. Hem daha geniş kitleleri işin içine katmış hem de sahiplenmelerini, ait hissetmelerini sağlarsınız. 

ali ihsan başaloğlu

17 Kasım 22, bafrahaber.com

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • 2. Bafra Sempozyumunun Ardından içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 5
User defaultYorum Id: 162143
19 Kasım 2022
10:10
  • Yorum Id: 162143
  • 19 Kasım 2022
  • 10:10

Ali ihsan abi seni bu yazında eleştirenlerin ne kadar cahil oldukları buradan belli. kalemine sağlık, ellerine sağlık. hem eleştirmişsin hemde güzel yapılan bir iş varsa takdir etmişsin. teşekkür ederiz.

User defaultYorum Id: 162011
18 Kasım 2022
11:10
  • Yorum Id: 162011
  • 18 Kasım 2022
  • 11:10

Yapılan yapıldı. ne kadar muhalifler memnun olmasalar da, ki asla hiç bir şeyden memnun olmazlar. baframız için güzel bir çalışmaydı. elinde kapsamlı projesi olup kendinde saklı tutanların neye hizmet ettiğni anlamak da imkansız. madem bafrayı çok seviyorsun neden elindeki projeyi saklıyorsun. mezaramı götüreceksin yoksa chp nin bafrada kabak festivalimi yapmasını bekliyorsun. editörün notu: salaksın hem de süzülmüş salak

Cevap
  • Yorum Id: 162038
  • 18 Kasım 2022
  • 18:13

Editör bu yorum anlaşılan sana dokundurmakla kalmamış dibine kadar oturmuş. nezaketli notunda alenen ititraf etmişsin. editörün notu: salak azmış, sen süzülmüş şerefsizmişsin.

Cevap
  • Yorum Id: 162037
  • 18 Kasım 2022
  • 18:08

Böylesine karektersiz ve ahlaksız bir editöre neden herkesin söğdüğünü şimdi daha iyi anlıyorum.

User defaultYorum Id: 162016
18 Kasım 2022
12:42
  • Yorum Id: 162016
  • 18 Kasım 2022
  • 12:42

Adam şahane bir yapıcı eleştiride bulunmuş. bir çok eksik bu sayede ortaya çıktı evet. bakın bafra merkezde bu tarz organizasyonlar için çoklu salon mevcut değil. misafirlerini ağırlayacağın otel yok. reklam ve tanıtım için profesyonel ekip ihtiyacı.

Daha Fazla Yorum