Bafralı Doktor Fevzi Birer`in Yaşam Öyküsü 5

Bafrali doktor fevzi birerin yasam oykusu 5
5. Bölüm - Aramızdan Ayrılışı

Fevzi Doktor, evlenip yuvadan uçan kızlarının ardından, eşi Yüksel Hanım`la evlendiği yıla adeta geri dönmüştür. Kızları her fırsatta ailelerini görmeye gelse de bir araya gelebildikleri günler sayılıdır. 2002 yılının 24 Nisan günüde bunlardan bir tanesidir. Önceden organize edilmemesine rağmen, bütün aile o gün bir aradadır. Sanki bir veda birlikteliğiymiş gibi akşam yemeği eski günlerdeki gibi mutluluk ve neşe içinde yenir. 26 Nisan sabahı, yanından hiç ayırmadığı çantası eşliğinde, Bafra`daki muayenehanesine gitmek üzere hazırlığını yapar. Havanın serin olması nedeniyle pardösüsünü giyer. Fötr şapkası onun değişmez aksesuarıdır. Yaklaşık bir saat sonra muayenehanesindedir. Uzun yıllar hizmetlisi olarak yanında çalışan Hadiye Hanım, hastalara randevu saatlerini vermiştir. Fevzi Doktor, sırayla hastalarına bakar. Muayenehane bir ara boşalır. O arada abdest alacaktır. Her cuma günü anne ve babasının mezarına gidip, 3 kere Yasin-i Şerif okumasa içi rahat etmez. Hadiye Hanım, bunu iyi bildiğinden çok şaşırarak, doktor bey günleri karıştırdınız galiba, bugün günlerden perşembe diyecek, Fevzi Doktor`dan “bugün de böyle olsun”       cevabı alacaktır.

Aynı günün öğle saatinde bir hasta daha gelir, hastayı muayene eder, sıra reçeteyi yazmaya geldiğinde, kendinde ani bir rahatsızlık hisseder. Reçeteyi bile yarım bırakarak eşi Yüksel Hanım`a telefon açar, “ Bana bir haller oluyor kendimi iyi hissetmiyorum.”      

Eşi Yüksel Hanım, duydukları karşısında çok tedirgin olsa da bunu belli etmek istemez. “Bekle hemen geliyorum, kendini yorma dinlen biraz.” Yüksel Hanım, bu konuşmanın ardından hemen diş hekimi Mustafa Biren`i arayacaktır. Fevzi Doktor`un çok sevdiği, her zaman bayım diye hitap ettiği genç diş hekimi, durumu öğrenmesinin ardından Yüksel Hanım`ı evinden alır. Bafra`ya doğru hareket ederler. Yüzlerce kez gelip gittikleri yol sanki uzamıştır. Birbirlerine moral vererek yaptıkları sohbetin ardından muayenehaneye varılmıştır. Fevzi Doktor ve Hadiye Hanım onları beklemektedir. Hiç vakit kaybetmeden 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi`ne gitmeyi kararlaştırırlar. Pardösüsünü giydirmek isteseler de buna izin vermez. Merdivenlerden inerken 1946 yılından itibaren kimsenin taşımasına izin vermediği çantası yine elindedir. Tüm ısrarlara rağmen çantasını elinden alamazlar.

 Birkaç gün sonra önünden bir kez daha geçeceği muayenehanesinin önünden otomobile binip yola çıkarlar. Yaklaşık yarım saat sonra fakülteye varmışlardır.

Acil servis doktorlarının muayenesinin ardından, tanı için MR [EMAR] çekilecektir.

MR odasında sıra ona gelmiş olsa da, mesleğe başladığı ilk günden itibaren sürdürdüğü deontoloji ruhundan yine ödün vermeyerek sırasını, ağır durumda fakülteye getirilen küçük yaşlarda bir çocuğa verecektir. Binlerce insana şifa dağıtan 80`inde bir hasta olsa da önce, Hipokrat yeminine bağlı bir doktordur. Çekilen MR`ından bulgu alınamamış tomografi çekilmesine karar verilmiştir. Bu arada kalacağı yoğun bakım servisine de alınmıştır. Çekilen tomografinin ardından yoğun bakıma alınır. Fevzi Doktor eşini ve onu fakülteye götüren diş hekimi Mustafa Biren` e her defasında, ben iyiyim merak etmeyin demeyi de sürdürecektir. Tomografi sonuçları da bu arada çıkmış, doktorlar çıkan rapor sonucunu değerlendirmektedir. Subaraknoid kanamadan bahsedilmektedir. Yılların kurt doktoru Fevzi Bey, bunu duyacak ve durumun ciddiliğini hemen anlayacaktır. Beyin kanaması onun yaşlarında biri için ciddi bir durumdur, o anki duyguları gözlerine yansıyacak, eşine son bir kez daha bakıp derin uykuya dalacaktır. Doktorlar komaya girdiğini söylerler, endişeli bekleyiş gece saat 11`e kadar sürecektir.

Drama`da başlayıp Tokat, Sivas, İstanbul, Fransa, Trabzon ve Samsun`da devam eden ama her defasında geri döndüğü Bafra`ya bu kez kesin dönüş yapacaktır. Meslektaşları tarafından son kez muayene edilip, raporuna muayene saatiyle birlikte Exitus yazılır. Yaşama ve sevenlerine veda etmiştir. Ana kucağında geldiği Bafra`dan, sevenlerinin omuzlarında yolcu edilir. Sevenleri onu son yolcuğuna uğurlamadan önce, 48 yıl boyunca Bafralılara şifa dağıttığı muayenehanesinin önünden son kez geçirilecektir. Yarım kalan reçete bir daha tamamlanamayacak, muayenehane ise öksüz kalacaktır. O Bafralılardan razı olup hakkını helal etmiş. Bafralı dost ve sevenleri de ondan razı olup haklarını helal etmişlerdir. Seni hala çok özlüyoruz Fevzi Doktor, nur içinde uyu! Bafralı değerli bir insanı, ölümünün 12. yıldönümünde yazmaya çalıştım. Onlarca kitap konusu olabilecek 80 yıllık yaşamı bir kaç sayfaya sığdırmak elbette ki mümkün değil.

 Bu yazı için ailesinden gördüğüm ilgiyi unutmam asla mümkün değil! Eşi Yüksel Hanım ve ortanca kızı Esma öğretmenin olağanüstü misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum. Bu yaşam öyküsü için yapılan sohbetimizde bazen güldük. Bazen düşündük, bazen de hüzünlenip beraber ağladık. Yaşamının ve mesleğinin neredeyse tamamını Bafra`ya bağışlayan bu büyük insan için, konuya sahip çıkacak Bafralılardan ve Bafra Belediyesinden bir ricada bulunacağım. Yaşadığı evin bulunduğu caddenin adı Dr. Fevzi Birer Caddesi olamaz mı? Takdiri okuyanlara ve yetkililere bırakıyorum...

Recep Yılmaz

  • BafraHaber Yorum
  • Bafralı Doktor Fevzi Birer`in Yaşam Öyküsü 5 içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0