Seçimi İNTERNET Kazanır

Mart ayında yapılacak seçim kampanyaları başladı. Klasik seçim yöntemleri kendini göstermeye başlayacak.  Konvoylar oluşacak, seçim şarkıları yükselecek, bayraklar havalarda uçuşacak…  Kimileri için bayram havası olacak bu propagandalar, kimileri için ise görüntü kirliliği olarak eleştirilecek… Bu noktadan hareketle;
     İnternetin  Türkiye’de siyasi seçimlerdeki önemine gelirsek, İnterneti, 10 sene önce en fazla yarım milyon kişi kullanıyordu. Bugün bu rakam 22-25 milyon kullanıcıdır tahmini olarak. Aslına bakacak olursak internet artık rüştünü ispatladı diyebiliriz. Halen pek çok siyasetçi için keşfedilememiş bir icat olsa da internet milyonlarca seçmene akıllıca ulaşmanın önemli yollarından birisi. 
      Günümüz Türkiye’sinde, siyasetin ve siyasilerin en çok ulaşmak ve kendi saflarına çekmek istedikleri kitleler Gençler. Türkiye’deki internet kullanıcılarının % 70’i 30 yaşın altında.  Aslında siyasiler interneti anlayabilse, anlamaya çalışsa, onlar için çok büyük bir nimet olduğunu görecekler.
      Mart 2009 yerel seçimlerinde, Bafra’daki adaylar internetin gücünün farkında. Ancak işi banner (reklam bandı) iletişiminin ötesine çok taşıyamadılar. Burada zaman kıstası da çok önemli bir parametre oldu aslında. Farklı internet çalışmaları yapılabilirdi.
Vakit olsaydı da yapılır mıydı`
     Tabi ki EVET
Ama en azından  internetten iletişimi  partilerde değilse de, adaylar bazında bu niyet vardı, bunu da belirtmem lazım.
 
          İnteraktif  diğer araçlarla karşılaştırıldığında, en önemlisi genç seçmene adayın, teknolojinin ve gençlerin yanında olduğunun mesajını verecektir. Şu ana kadar herhangi bir seçimde genç seçmene, onların girmiş olduğu sitelere banner reklam vermenin dışında özel bir şey yapan bir parti olmadı. Ama çok daha farklı, ilginç forumlar yapılabilirdi.
Örneğin; Seçmenlerin ve seçmen bölgelerinin ihtiyaçlarının daha net saptanmasında, sorunların anlaşılması ve sorunların çözümlerine yönelik halkın da işin içine katılmasının önemli bir yolu olarak internet kullanılabilirdi. (Bu iletişim konularını geliştirmek mümkün)
 
Bugüne kadar Türkiye’de her siyasi ya da siyasi aday  şeffaf hatta en şeffaf olduğunu söylemiştir. Bir siyasi gerçekten bu mesajı vermek istiyorsa; bunu en etkin kullanabileceği araç 1. olarak internettir.
 
   Aday diğer çalışmalara ne kadar vakit ve emek ayırıyorsa bu çalışmaya da en az o kadar vakit ayırmalıdır. Siyasiler işin başında durunca internetin dinamiklerini anlayacaklar ve bir dahaki seçimler için neler yapabileceklerini hayal edeceklerdir. Türk insanında bu yaratıcı gücün varlığına sonuna kadar inanıyorum.
 
     E-Devlet ve diğer çalışmaları da gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Hayal bile edemediğimiz şeylerdi bunlar. Henüz inandırıcı gelmese de; E-Seçimin de çok uzaklarda olmadığının farkına varmalıyız.
 
     Sonuç olarak, siyasilerimiz henüz bu gücü keşfetmeye çalışıyorlar. Siyasiler internetin gücünden en başta sandıkta yararlanacaklardır. Ama önce bu dünyayı anlamak ve öğrenmeye çalışmak lazım. Buna çaba sarf eden siyasiler sayesinde önümüzdeki  yıllarda yapılacak seçimleri kesinlikle
                                                          İNTERNET kazanır.
** Bu yazı İNTERNET’İN  her alanda önemli bir yeri olduğunun farkında olmamız için yazılmıştır.
  • BafraHaber Yorum
  • Seçimi İNTERNET Kazanır içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0