Day day duran Bilişim Teknoloji yılları

Sevgili Okurlar,
   Yeni bir köşede ilk yazıyı yazmak hakikaten zor ama bir o kadarda zevkli çünkü sizden önce oluşturulmuş bir format yok en azından. Ben size bu yazımda şu virüs programı çıkmış, şu cpu şöyle, şu Ram böyle şeklinde yazı yazmaktansa Bafra’daki teknoloji gelişimi ile geçmişteki zorlukları bilmek ve mesleğimizdeki etik kuralların nasıl oluştuğunu anlatmak adına bizzat içinde yaşadığım olayları hem genç meslektaşlarımla, hem de halkımızla paylaşmak istedim.
   Konu teknoloji olunca aklımı hızlı bir şekilde çalıştırıp 1984 senesinden günümüze kadar gelişen süreci sorguladı bir an
“Bafra’mız nereden nereye geldi”
     Gerçekten 1984 ve sonrası ilk 10 sene zor yıllardı hem meslek olarak, hem de kullanıcı olarak. Hani derler ya “Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışmak” o zamanlar teknolojideki kısıtlı olanaklar ve ayrıca şirket ile ev kullanıcıları için bilgisayar önceliği sıralamasında günümüzün deyimi ile TOP 10 da olmadığı yıllar, daha açıkçası kapıdan kovulduğumda bacadan girdiğim yıllar.
  “ Nereden nereye”  durumunu sorgularsak eğer kronolojik bir sırayı takip etmemiz lazım.
    Öncelikle bilgisayar teknolojisi 1982’de damdan düşer gibi hayatımıza girmeye çalıştı ve kullanıcıya sanki “bunu alın sizleri sorundan kurtarsın” gibi tanıtıldı. Ama yazılım noktası hiç düşünülmedi veya düşünüldü ise de yeterli zaman yoktu. Ülkemizde hepimizinde kullandığı gibi kervan yola çıkışında gerisi arkadan yetişir misali bir mantık gözetildi.
         Bizi tabiî ki Bafra tarafı ilgilendiriyor.
  Birincisi, Bilgisayarın hayatımızda çok önemli bir yer teşkil edeceğini çok az kişi farkına vardığından yazılım ile yazılımcı eksikliğini görerek, Bafra Halk Eğitim Merkezi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirildi evet yanlış yazmadım “ilk” Türkiye Halk Eğitim’leri arasında ilk bilgisayar programcı kursu Bafra’da açıldı sene 1985 unutmamak lazım, inanın bu kursu açtığımızda halkımızın bu kadar yoğun bir ilgi göstereceğini tahmin edemezdik yani planlanan kurs derslik sayısı abartısız 2 ise 5’e çıktı. Bu kursların bana göre Bafra’da bilişim teknolojisinin tabana yayılması ve gelişmesine büyük faydası olmuştur. Çünki bu kurslara her katmandan insanlar katıldı öğretmen, çiftci, doktor, eczacı, mühendis, yönetici, muhasebeci, esnaf, memur v.b.(Aslında sadece 2 bilgisayar ile verilen bir hizmetti, o günden bugünleri gören katılımcılarla ilgili bir yazı ayrıca yazılabilir çok zor ama bir o kadar’da zevkli yıllardı).Bundan dolayı Halk Eğitim Merkezi yönetimi takdire şayan bir çalışma örneği göstermiştir, Başta bizim meslektaşlardan ve sonra Bafra’mızdan gecikmiş de olsa kocaman bir teşekkürü fazlası ile hak etmiş olduklarına inanıyorum.
  Bu hizmetlerin sonucunda ise o zamanki işletim sistemlerini tanıyan, bilgi sahibi olan kitleler “bilgisayara bilgileri girmeden sonucun alınamayacağını düşüncelerinde oluşturduktan” sonra yeni gelişen teknolojilere daha fazla ilgi duymaya başladı ve 1995 yıllarına gelindiğinde şükürler olsun halkımızın ihtiyaç listesindeki o meşhur TOP 10 listesine bizim sektörde girmiş oldu.(Tabi ki o listeye girene kadar bizim ömürden de  10 yıl gitti ya .)
  Şu anda inanın hepimizin sahip olduğu cep telefonlarımızdaki hafızalardan daha az hafızalı bilgisayar ile birçok firmanın iç muhasebesini, bordrosunu yapmaya başladık ve doğru yönlendirmelerle verimliliklerini artırmayı başardık, o tarihlerde artık yavaş yavaş İNTERNETİ’de telaffuz etmeye başlamıştık.
       Doğal olarak Bafra’daki ilk internet abonesi olduk ama şimdiki gibi ADSL nerde, bir internetten düştü mü yandın yani, o zaman imtihan sonuçlarını veriyoruz inanın öyle bir kalabalık oluyor ki sıraya giriyor bütün veliler ve öğrenciler tabiî ki kazanan seviniyor, kazanmayan üzülüyor ama yine de bir güvensizlik vardı internet’e 1984’e geri döndük desek yalan olmaz. Yinede halkımız bıyık altından hele  doküman gelsin diyen, ben inanmam diyenler çoktu. Hiç unutmam İNTERNET’i tanıtmak için Üniversite ile Açık öğretim Fakültesi sonuçlarını hala Bafra’mızda yayın yapmakta olan bir TV kanalında, Sayın İbrahim Alaçamlı ile beraber canlı olarak yapmıştık.(Ama canlı yayında devamlı internetten düşersek rezil olacağız diye düşünceler kafamdan geçmedi değil.)
       O imtihan sonuçlarını bir an önce gelmesini herkesten fazla ben ister olmuştum,  uykusuz geceler çünkü bizim İNTERNET sınıfta kalmıştı halkımız geçer not vermiyordu. Bizim söylediğimiz sonuçlarla gelen dokümanların aynı olduğu görülünce süreç içersinde, İNTERNET Bafra’mızda sınıfı zorda olsa geçti. Şimdi her evde ve işyerinde mevcut hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Sonraki senelerde internet abone sayıları arttı bizimde çorbada bir nebze tuzumuz oldu sanırım 1984 ile 2000 yıllarında bu şekilde yeni alt yapı teknoloji tanıtımları ile geçti diyebiliriz. Bilişim sektöründe her ürünün bir gelişim hayatı vardır, bunu bilmek lazım meslek olarak da seçsek veya kullansak da yani anlayacağınız hiçbir şey damdan düşer gibi olmuyor.
     2000’li yıllardan sonra halkımız artık Bilişim sektörüne daha sıcak bakar oldu ve teknolojinin yaşamları için ayrılmaz bir parça olduğunu gördü. Şu anda bilişim sektörü insanların ihtiyaç listesinde sanırım ilk 4’te.
     Bir sonraki yazımda 2000 ve sonrası bilişim sektöründe ne gibi gelişme ile değişme olduğunu, WEB tasarım ile gelecek teknolojilerine de değinmek istiyorum.
    Saygılarımla
Hakki ONUR
  • BafraHaber Yorum
  • Day day duran Bilişim Teknoloji yılları içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0