Değerlerimize sahip çıkalım

Önce Yunanistan "Karagöz ve Hacivat" bizimdir, bizim oyunumuzdur "diyerek bunca yıllık oyun ve oyuncularımıza sahiplenmeye kalkıştı.
Oysa Karagöz ve Hacivat bize yani Türkiye'ye has bir orta oyunudur. Onlar özellikle çocukların sevgilisidir. Yaptıkları şakalarla çocukları hatta büyükleri bile gülmekten kırıp geçirirler.
Bundan birkaç yıl önce Yunanistan Türkiye'nin bu geleneksel oyununa ve oyuncularına sahip çıkınca ülke insanımız adeta ayaklanıp olaya tepkilerini göstermişlerdi.
Tepkisini gösterenlerden birisi de dilimin döndüğünce ortaya koyan bendim. Milliyet Bloğumda bu konuyu dile getiren bir yazı yayınlamıştım. Ancak bizim bazı çokbilmiş geçinen kişiler yazıma tepki verip "ee ne var sanki bunda, oyun işte alt tarafı, bizim olsa ne olur olmasa ne " gibi saçma-sapan ve şahsi eleştiriler yapmışlardı ama hepsine de ben gereken cevabı vermiştim.
İşte milli, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkamadığımızı gösteren bir konu bu. Aslında Kültür Bakanlığı bu konuya bir açıklama getirmesi gerekir, Karagöz ve Hacivat ile oyunlarımıza sahip çıkması ve koruması gerekir.
Bir başka değerimiz Nasreddin Hoca'mız. Ne yazık ki onun da memleketi hakkında çeşitli görüşler oluştu. Yok mezarı burada yok şurada diye kafa karıştıran açıklamalar yapıldı. Oysa biz hocamızı Akşehirli olarak oradaki anıtından biliyoruz. Yok değilse bilen ve elinde belgesi bulunanların bu konuyu açıklaması iyi olur ki biz de bildiğimizden emin olalım.
Herhalde bir insan aynı anda her iki yerde doğmuş ya da ölmüş olamaz değil mi? Nerede bir değerimiz varsa nedense kafa karıştırmaya bayılan bir toplumuz, ülkeyiz. Peki amaç ne? Kafa karıştırıp sinirleri alt-üst mü etmek?
Geliyoruz bir başka değerimize: Ünlü hiciv şairi ve neyzen Tevfik Kolaylı. Ünlü şair ve neyzen Tevfik Kolaylı'nın yıllarca Bafralı mı yoksa Bodrumlu mu olduğu konuşuluyor. Bakın bilmeyen varsa lütfen iyi öğrensin. Evet Neyzen Tevfik Kolaylı Bafra'da değil Bodrum'da doğmuştur fakat asıl baba ocağı ise Bafra Kolay Köyü'dür ( şimdi mahalle diye geçiyor ) O yüzden hiç düşündünüz mü veya biliyor muydunuz soyadının niçin Kolaylı olduğunu?
Babası Bafra Kolay Beldesi'nden olup ayrıca aynı yerde akrabaları yaşamaktadır halen. Bu akrabalarından birisi de Kolay'dan şair ve araştırmacı yazar İdris Anarat'tır. Sn. Anarat ile yurt içi ve dışından gelen şair ve yazarlarımızla Bafra Musiki Cemiyeti ve Şiir Kulübü olarak Bafra'nın okullarını gezdik.
Bu okullarda İdris Anarat Bey akrabası merhum şair ve neyzen Tevfik Kolaylı'nın belgelerle birlikte Kolay ile olan ilgisini anlattı öğretmen ve öğrencilere.
İşte böyle önemli olan bilgileri kulaktan duyarak değil bizzat kaynaklarıyla ispatlamaktır.
Saygımla.

  • BafraHaber Yorum
  • Değerlerimize sahip çıkalım içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0