Bayramlar, akrabaların biraraya gelebildiği fırsatlar olarak kabul edilir. Ancak son yıllarda, bayramlar da modern zamanın etkilerinden nasibine düşeni alıyor. Şeklin hakimiyetinde, ruhtan yoksun, ‘adet yerini bulsun’ kıvamında bir bayramlaşma anlayışına doğru inceden bir geçiş hissediliyor. Samimiyet, yerini sanki zoraki samimiyet gösterilerine bırakıyor. İşte tam bu noktada da “ah o eski ramazanlar” serzenişi başlıyor. Farklı kültürlerin buluşmasıyla zaman zaman anlam kargaşası ve iletişim kazalarına rastlanabiliyor. Bu bayram, okul yıllarından tanıdığım arkadaşlarımdan bazılarını görebilme imkanı bulmak güzeldi… İlk turda ki yabancılaşmayı üzerimizden attıktan sonra, anılara doğru kısa bir yolculuk yaptık… Bu yolculuğun hissettirdiği farkındalık hissine ihtiyacım varmış… Her şey gibi bayramlarımız da değişiyor… İnşallah zaman içinde, bayram ruhunu öne çıkaran değişimlere tanıklık ederiz.
“Sağlıklı yaşam” alanında önemli bir detay:
“Öfke karaciğeri, üzüntü kalınbağırsakları, karamsarlık mideyi, korku ve güvensizlik böbrek ve mesaneyi, kaygı kalbi hasta yapıyormuş.” Bu önemli bilgiyi Prof. Osman Müftüoğlu, yazdığı köşesinde aktarmış. Kaygı, karamsarlık, öfke…ultrasonda gözükmüyor ama olsun… Hastalığın öncesini bilirsek ciddiyetini daha iyi kavrarız bence… Ayrıca, duanın iyileştirici etkisinden bahsetmiş. Yazısında Dr. Nil adındaki bir kişinin duasına yer vermiş. Tıbbın dini motiflere eskiye oranla daha sık yer vermesi de toplumsal bir ihtiyacın tecellisi olsa gerek… Ben de bayram günlerinin de etkisiyle, biraz da bahsedilen duadan esinlenerek kendi duamı paylaşmak istiyorum. Şükrediyorum, gökyüzü parlak Şükrediyorum, yeşilin bol olduğu bir memlekette yaşıyorum Şükrediyorum, sağlığımız yerinde Şükrediyorum, maneviyatı yeni keşfetmedim…
Kelime dağarcığı
Sanat: Tek yan etkisi ‘kırılganlık’ olan terapi metodu “Öyle bir geçer zaman ki”: Psikoloji harikası “İstanbul’un altınları”: Hayatın hakikatlerine derin göndermeler