GÜNDEM

Yangında büyük zarar gören ’Kuş Cenneti’nde büyük risk

   |   
 3416
Yangında büyük zarar gören’Kuş Cenneti’nde büyük risk - Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaklaşık 5 buçuk ay önce yanan 93 hektarlık alan yeniden yeşermeye başladı. Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, yanan alanda son 5 yıldır saz kesimi yapılmadığına dikkat çekerek, "Deltada kuruyan sazların kesimine izin verilmeli. Çünkü güneş ve cam parçalarının etkisi bile yangınlara sebep olabiliyor" dedi.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaklaşık 5 buçuk ay önce yanan 93 hektarlık alan yeniden yeşermeye başladı. Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, yanan alanda son 5 yıldır saz kesimi yapılmadığına dikkat çekerek, "Deltada kuruyan sazların kesimine izin verilmeli. Çünkü güneş ve cam parçalarının etkisi bile yangınlara sebep olabiliyor" dedi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 15 Eylül 2019 tarihin çıkan yangında 93 hektarlık bir alanın zarar görmüştü. Yangının üzerinden 5 buçuk ay geçmemesinin ardından bölgede bulunan juncus adlı bitkiler ve sazlık alan yeniden filizlenmeye başladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, bölgede yanan juncus ve sazlık bitkilerinin belirli aralıklarla kesilmesi gerektiğini, kesilmemesi durumunda ekoloji ve iklim şartları ile kuruyan yüksek boylu bitkilerin güneş ve cam parçalarının etkisi ile en ufak bir ihmalde yangınlara sebep olduğunu vurguladı.

"Yüksek boylu bitkiler güneş ve cam parçalarının etkisi ile en ufak bir ihmalde yangınlara sebep oluyor"
Bölge halkının goga diye isimlendirdiği juncus bitkisinin ve sazlıkların kuruduktan sonra kesilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade eden Ayan, "Bu kazanım olmadığı zaman kendi haline bırakıldığında ekoloji ve iklim şartları ile kuruyan yüksek boylu bitkilerimiz güneş ve cam parçalarının etkisi ile en ufak bir ihmalde yangınlara sebep oluyor. Alanı kontrol eden ve ekosistem içerisinde en önemli rol oynayan manda hayvanımız bu gogaları ve sazları tüketebilen tek hayvan onun için alandaki manda varlığını arttırmak ve bu manda varlığı ile insanlarında kontrollü bir şekilde sökümüne müsaade etmek en doğru yöntem. Sürdürebilir kullanım bu bitkilerimize söküm nöbeti uygulayarak bu alanın yarısını sökmek, yarısını bir sonraki yıla bırakmak kaydıyla yörede yaşayan insanlarımız bu gogaları sökebilmelidir. Bunlar da değişik örücülük faaliyetleri yapan veya ihtiyacı olan sektöre bunları taşıyabilmelidir. Bu yöntem esas alınarak yol alınmalıdır. 6 ay önce yanan bu alanımızda görüyoruz ki vejetasyon yavaş yavaş yeşermektedir. Alana yoğun baskı oluşturmadan doğanın kendi gücüyle birlikte kendi kendine eski halini alacaktır. Bu alan belli bir süre korunmalıdır. Kendi haline dönüştükten sonra kontrollü kullanıma açılabilir. Ancak önümüzdeki birkaç yıl bu alana dokunmamak lazım ki bu vejetasyon yeşersin ve eski haline dönsün" diye konuştu.
Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Yangında büyük zarar gören ’Kuş Cenneti’nde büyük risk içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 6
User defaultYorum Id: 113019
15 Şubat 2021
13:31
  • Yorum Id: 113019
  • 15 Şubat 2021
  • 13:31

Koruduğunuz, balıkçıları dahi sokmadığınız, araç girişine izin vermediğiniz bölgede yangın çıkması ve 93 hektarlık alanın etkilenmesi..... balıkçılara izin verilseydi muhtemelen yangın büyümeden söndürelecekti. cernek gölüne giremediğimiz için yakın bir kanalda balık tutarken bu yangını görmüştük. sıcaklığı bize kadar gelmişti. görevliler yangından önce kanalda cirit atıp balıkçılara artislik taslarken (neden 4 olta atiyorsunuz, 3 tane atın tarzı konuşmalar yaparken), yangından sonra kanalda göremez olduk. muhtemelen üstleri tarafından azarlandılar çünkü kanalda boş boş geziyorlardı. kuş cenneti, unesco miras listesinde o sebeple koruyoruz diyorlar, kimseyi sokmuyorlar, sonuç??? hüsran.. koruyamıyorsun... gogo toplayanlar, balık tutanlar, gezip tozanlar herhangi bir durumda olay büyümeden etki edecektir. ama siz izin vermiyorsunuz fakat yine siz, buraları koruyamıyorsunuz. batırıyorsunuz.

User defaultYorum Id: 113010
15 Şubat 2021
11:07
  • Yorum Id: 113010
  • 15 Şubat 2021
  • 11:07

Çok büyük adamsın ali kemal hocam.. 2012 bafra myo da öğrencinken anladım.. doğaya katkın mükemmel

User defaultYorum Id: 112953
14 Şubat 2021
00:58
  • Yorum Id: 112953
  • 14 Şubat 2021
  • 00:58

Bunlara anlattık zamanında ama bizi dinlemiyorlar bizler yıllardan beri bu deltada goga söküyoruz neymiş efendim kuşların yuvalarına zarar veriyormuşuz ya bi gidin allah aşkına biz niye kuşların yuvalarına zarar verelim cani miyiz biz. birileri buraya daha dün geldi bizler buraları avucumuz gibi biliriz o gogalar sökülmeye sökülmeye çiçek gibi solup gittiler biz onları sökerek hem yeniden yeşermelerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyorduk. neymiş doğaya zarar veriyormuşuz hadi ordan okumuş cahil seni. o güzelim doğayı ne hale getirdiniz kuş cenneti değil kuşlara cehennem oldu resmen oralar.

Daha Fazla Yorum