SAMSUN

Serengeti değil, Kızılırmak Deltası

 
 2129
Serengeti değil, Kızılırmak Deltası - Binlerce canlının barınma ve uğrak yeri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde İHA kameraları ve fotokapanlara yansıyan hayvanlar, Serengeti’yi aratmadı.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Binlerce canlının barınma ve uğrak yeri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde İHA kameraları ve fotokapanlara yansıyan hayvanlar, Serengeti’yi aratmadı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin en önemli sulak alanlarında biri olan Kızılırmak Deltası’na konulan fotokapanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olan birbirinden farklı canlıları kayıt altına aldı. Karacalar, çakallar, tilkiler objektiflere yansındı. İhlas Haber Ajansı (İHA) kameraları ile de hem havadan hem de yerden, deltada nadir görülen canlılar görüntülendi.
Tabii güzelliği ile hayran bırakan Kızılırmak Deltası’nı bu yıl da binlerce kişi ziyaret etti. 2023 yılında 31 bin 800 kişi deltaya uğradı. Ekolojisi bakımından çok önemli bir yere sahip deltada Aralık ayında güneşli havanın tadını çıkaran bazı hayvanlar havadan görüntülendi. Yüzlerce kuğu ve ördek suyun üzerinde keyif yaparken, yılkı atları ise deltada dört nala koştu.

"Fotokapanlar ile memeli hayvan türleri tespit ettik"
Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Samet Yılmaz, "Kızılırmak Deltası Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahalarından bir tanesidir. Karadeniz Bölgesi’nde doğallığını korumuş en önemli sulak alanlarımızdan biridir. Burası kuş fotoğrafçıları veya doğa fotoğrafçıları için önemli bir durak noktasıdır. Her yıl buraya ziyaretçi akını yaşanmakta. 2023 yılında 31 bin 800 kişi buraya giriş yaptı. Alan içerisinde 365 tane kuş türü tespit edildi. Bunlardan 152 tanesi bu alanda ürüyor. Bu yüzden ekosistem olarak çok önemli bir yer olan kendini göstermekte. Bizler de buranın korunması için ekiplerimizle fotokapan kuruyoruz. Kaçak avcılığın önlenmesi hem de yaban hayatı gözlenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fotokapan çalışmaları sonucunda karaca, yaban domuzu, çakal, tilki ve su samuru gibi memeli hayvan türlerimizi tespit ettik. Buraların doğal yaşam alanlarını kontrol ediyoruz. Kaçak avcılığın da önüne geçiyoruz" dedi.

"2023 yılında Kara Avcılığı Kanunu kapsamında 105 kişiye idari işlem yapıldı"
Deltada sürekli koruma ve kontrol faaliyetlerini gerçekleştirdikleri ifade eden Yılmaz, "Kızılırmak Deltası’nda aynı zamanda 554 bitki türü, 29 balık türü ve 33 memeli hayvan türü bulunmaktadır. Alanımız çeşitli ekosistemleri barındırmakta. Bu durum vatandaşlarımızın çok ilgisini çekiyor. O yüzden burada devamlı olarak koruma ve kontrol faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Jandarma ekiplerimizde bize bu konuda yardımcı oluyorlar. Genellikle koruma ve kontrol faaliyetlerini birlikte yürütüyoruz. Hafta sonları özellikle vatandaşlar bu alanlara ilgi duyuyor. Kuşların göç esnasında buraya gelmesi vatandaşlarımız için ilgi odağı oluyor. Fotoğraf çekimi için oldukça güzel görseller sunuyor. 2023 yılında Kara Avcılığı Kanunu kapsamında 105 kişiye idari işlem yapıldı. Deltada yapılan son sayımlara göre 272 tane yılkı atı bulunuyor. Bu yılkı atları grup halinde yaşamlarını sürdürüyor" diye konuştu.
  • BafraHaber Yorum
  • Serengeti değil, Kızılırmak Deltası içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 4
User defaultYorum Id: 199104
31 Aralık 2023
23:33
  • Yorum Id: 199104
  • 31 Aralık 2023
  • 23:33

Koruma dediler berbat ettiler korunmadığı zamanlar daha iyiydi şimdi kuş görmenin imkanı yok kurt çakal tilki vs koruyacağız dedikleri hayvanları bitirdiler ...engizden alaçama kadar kurttan çakaldan geçilmiyor birini korurken bir çoğunu yok etmek nedir bu sorun çözülecekmi yoksa herkes kendisimi çözecek yetkili bir kişiden açıklama bekliyoruz....

User defaultYorum Id: 199002
30 Aralık 2023
12:43
  • Yorum Id: 199002
  • 30 Aralık 2023
  • 12:43

Şube müdürü boş laf yapmasına gerek yok bir zamanlar deltanın simgesi olan köylünün geçim kaynağı olan mandaları delta adı altına rand peşinde koşup yabanı hayvan salarak köylünün geçim kaynağı olan mandaların zarar görmesine sebeb oldular. milyonlarca lira harcayıp yapmış olduları sözde gözetleme kulelerini arılar istila etmiş yapılan bütün ahşaplar çürümeye yüz tutmuştur. tamamen ülke ekonomisine zarar vermekte başka bir yapılaşma değildir. avcılığı yasaklamışlar birde utanmadan avcılara ceza kesiyorlarmış. sanki avcılar kuş popilasyonunu azaltıyor. salmış olduklarınız üretmiş olduklarınız çakallar kuşların yumurtalarını yavrularını yiyerek popilasyonu azaltmaktadır. köylünün deltaya girmesini yasakladınız fotoğraf sanatçılarının girmesini yasakladınız siz kime buraları peşgeş çekeceksiniz ondan haber verin. şöyle yaptık böyle yaptık diyerek böbürlenmenin bir anlamı yok eğerki doğayı kendi haline bırakmış olsaydınız oralar daha güzel bir görünüm sağlayacaktı ama ne yazıkki rand peşinde koşmak doğayı tamamen kirletti. köyleri yabani hayvanlar istila etmeye başladı köylünün ahırdaki hayvanını yemeye başladı bunların hesabını kim verecek. delta zımbırtısı çıkmadan önce sizin koruma altına aldık dediğiniz ördek karabatak evlerimizin önüne kadar geliyordu popilasyonu çoktu bafranın avcısı değil samsunun tüm ilçelerinden avcı gelirdi yinede azalma olmazdı çünkü çakal yoktu hayvan rahat ürüyordu. şimdide avı yasakladık avcıyı yakaladık şöyle yaptık böyle yaptık diyerek övünmeyin.

Cevap
  • Yorum Id: 199105
  • 31 Aralık 2023
  • 23:40

Ağzına sağlık kardeşim....bu feryadı duyacak bir kişi ,kurum ,makam varmı bilemem ama durum gerçekten çok vahim ..

User defaultYorum Id: 199021
30 Aralık 2023
18:38
  • Yorum Id: 199021
  • 30 Aralık 2023
  • 18:38

Aslan kaplan su aygiri zurafa da getirsinler tam olu

Cevap
  • Yorum Id: 199070
  • 31 Aralık 2023
  • 13:56

Reis o dediklerin burada yaşamaz.

Daha Fazla Yorum