BAFRA

Şehit Erkut Yılmaz Mtal’den Samsun Turizm Elçisiyim Gezileri

 
 678
Şehit Erkut Yılmaz Mtal’denSamsun Turizm Elçisiyim Gezileri - Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yürüttüğü Samsun Turizm Elçisiyim projesi kapsamında geziler devam ediyor. 
Bafra Haber

 | Bafra haber - Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yürüttüğü Samsun Turizm Elçisiyim projesi kapsamında geziler devam ediyor. 

14 Mart tarihinde Samsun merkezde yer alan müzeler ziyaret edildi. Sırasıyla Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Ruhu Şehitler Müzesi, Gazi Müzesi, Kent Müzesi, Bandırma Vapuru Müzesi ve Panorama müzesine gidildi. Geziye Adalet alanı 11. Sınıf öğrencileri ve Alan öğretmenleri Ebru Öngüç, Saliha Çöl ve proje danışmanları Selim Aksar ve Yasemin Engin katıldı.

Proje danışmanı Selim Aksar yaptığı açıklamada; “Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi olarak öğrencilerin yaşadığı şehrin kültürel miraslarını, tarihi ve kültürel zenginliklerini tanımaları amacıyla yürüttüğümüz “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi kapsamında Samsun'un tarihi ve önemli yerlerini ziyaret ederek, öğrencilerimizin şehrimizi tarihi ve kültürel değerleriyle tanımalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz hem Samsun’u tanıyor hem de tanıtıyor. Her geziye farklı öğrencileri seçmeye gayret ediyoruz. Hazırladığımız projemizle 6. gezimizi Samsun Müzelerine yaptık. Hedefimiz 17 ilçemize de gitmek. Gittiğimiz yerlerdeki elde ettiğimiz fotoğrafları okulumuzda öğrencilerimize ve sosyal medyada da toplumla paylaşarak Samsun’un tanıtımına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu vesile ile projemize destek olan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Bafra Belediye Başkanlığına teşekkür ediyoruz. Projenin sonunda büyük ebatta fotoğraflarla Samsun Turizm Haritasını ortaya çıkarmak istiyoruz.” Dedi. 

Müzeler hakkında kısa bilgi

Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Ruhu Şehitler Müzesi:

19 Mayıs 1919'daki Kurtuluş Savaşı’nın kararının verilmesinin odak noktalarından biri olan Sadi Tekkesi Kuvâyi Milliye Ruhu Müzesi, 99 yıl önceki ruhunu bugüne yansıtıyor.

2013 yılında restore edilerek haline getirilmiş. Kurtuluş Savaşı kararına Anadolu’dan verilen ilk destek yerlerinden bir tanesi olan Sadi Tekkesi, o günkü halini bugüne taşıyarak gelecek nesillere örnek olmaya çalışıyor. Tematik müze kompleksi, tekke binası, anı evi, diaromik müze, kantin ve tuvaletler ile farklı ebatlarda 5 adet avludan teşekküldür. İçerisinde 7 adet balmumu heykel olan bina tematik bir müze olarak biçimlendirilmiştir. Dijital ortamda yapılan sunumlarla müze gezilebilmektedir. 

Gazi Müzesi:

Müze Mecidiye Caddesi üzerinde yer almaktadır. Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk gelişinde Mıntıka Palas olarak bilinen bu binada 6 gün kalmıştır. Ulu Önder'in Samsun'a ikinci gelişlerinde (20-24 Eylül 1924) Samsun halkı tarafından söz konusu bina Atatürk'e hediye edilmiştir. Yine üçüncü (16-18 Eylül 1928) ve dördüncü (22-26 Kasım 1930) gelişlerinde de Samsun halkı tarafından kendilerine bağışlanan bu binada konaklamışlardır. 

Samsun Kent Müzesi:

İlkadım ilçe sınırında bulunan müze 12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılmış. Müze şehrin; sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik özelliklerini yansıtan Bilgi, Belge ve eşyalar sergilenmektedir. Samsun Kent Müzesi, Diğer şehirlerde bulunan kent müzelerden çok farklıdır. Kent Müzesi; ziyaretçileriyle interaktif iletişimi sağlayan farklı bir uygulamayla diğer müzelerden ayrılıyor. Bu müze ilk açıldığı 70 gün içerisinde yaklaşık 20 bin ziyaretçisiyle buluşmuştur. Müze; Tarihi Kentler Birliği’nin jüri özel ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca 2015 yılında düzenlenen XX. Luigi Micheletti Ödüllerinde finalle kalarak Avrupa’nın en prestijli altı müzesi içerisinde yerini almıştır. 

Bandırma Vapuru Müzesi:

Bandırma Gemisi, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda önemli bir rolü olmuştur. 1878 yılında Glasgov'da yapılan gemi uzun yıllar yük taşımıştır. 12 Aralık 1891 yılında batan gemi aynı yıl içinde yeniden yüzdürülmüş. 1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa'ya nakledilen gemi bu tarihten itibaren "Panderma" adıyla Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya başlamıştır. 28 Ekim 1910 tarihinde İdare-i Mahsusa adı "Osmanlı Seyrüsefain İdaresi" (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı "Bandırma" olarak değiştirilmiş ve posta vapuru haline getirilmiştir. 19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etmiş ve 1924 yılında "Türkiye Seyrüsefain İdaresi" tarafından hizmet dışı bırakılmıştır. 1925 yılında İlhami Söke'ye satılan gemi aynı şahıs tarafından 4 ay içinde Haliç'te sökülmüştür. 07 Şubat 2005 tarihinde Bandırma Vapuru'nun kullanım hakkı ve işletmesini devralan Samsun Büyükşehir belediyesi tarafından müze haline dönüştürülerek 19 Mayıs 2006 tarihinde ziyarete açılmıştır. Gemi içindeki kamarada Mustafa Kemal Paşa ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri bulunmaktadır. 1878 yılında imal edilmiş duvar saati, telefon, harita ölçüm malzemeleri, yangın tüpü, masa ve sandalyeler, burada sergilenen diğer eserlerdir. 35.000 metre kare alana kurulmuş olan Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde; Çanakkale Savaşı'ndan düşmanın İzmir'de denize dökülüşüne kadar süren zorlu mücadeleyi simgeleyen seramik rölyefler, Samsun ve ilçelerinden İstiklal Savaşı'nda kaybettiğimiz 1.200 şehidimizin adlarının yer aldığı şehitler yazıtı, Milli Mücadele'yi anlatan 10 adet bronz rölyef, yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı ve İstiklal Mücadelesinde kahraman Mehmetçik tarafından kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri bulunmaktadır. 

Panorama müzesi:

“Panorama 1919 Müzesi dijital ve diagromik olmak üzere 2 ana bölümden oluşuyor. Diagromik bölümde Türkiye’nin en büyük yağlı boya tablosu bulunuyor. Bu tablo, Mustafa Kemal Atatürk’ün Dikmen sırtlarında Seymenler tarafından karşılanışını simgeliyor. O tablonun önündeki objeler de tamamlanmış durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile eski Yaşar Doğu Spor Salonu’nda gerekli düzenlemeleri yapılan müzede üstü kapalı olan tek panoramik müze olarak Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşıyor.


Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Şehit Erkut Yılmaz Mtal’den Samsun Turizm Elçisiyim Gezileri içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0