SAMSUN

OMÜ’lü akademisyenden dünyada ilk ve tek yerli proje: Yapay zeka ile veri analizi

 
 696
OMÜ’lü akademisyenden dünyada ilk ve tekyerli proje: Yapay zeka ile veri analizi - SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) bir akademisyen istatistiksel veri analizi alanında Türkiye’de ve dünyada ilk ve tek yerli yazılım olma özelliğini taşıyan bir site yaptı. Site sayesinde hem kendi mezun ettiği öğrencileri istihdam etti hem de bir kişinin 10 günde yapabileceği analizi saniyeler içerisinde yapmayı başardı.
İhlas Haber Ajansı

 |  - SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) bir akademisyen istatistiksel veri analizi alanında Türkiye’de ve dünyada ilk ve tek yerli yazılım olma özelliğini taşıyan bir site yaptı. Site sayesinde hem kendi mezun ettiği öğrencileri istihdam etti hem de bir kişinin 10 günde yapabileceği analizi saniyeler içerisinde yapmayı başardı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Murat, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olan yerli yazılım "İstabot" projesini hayata geçirdi. KOSGEB desteğiyle geliştirilen bu yazılım, istatistiksel veri analizini saniyeler içinde gerçekleştirebiliyor.

İstatistiksel Analizde Devrim

Geleneksel yöntemlerle günler süren analiz sürecini saniyelere indiren yazılım, özellikle akademisyenlerin ve araştırmacıların iş yükünü önemli ölçüde hafifletiyor. Doç. Dr. Naci Murat, "İstabot sayesinde bireysel olarak 10 günde yapılan bir analiz saniyeler içinde hem Türkçe hem de İngilizce olarak tamamlanıyor" dedi.

Kendi Mezunlarına İstihdam İmkanı

Doç. Dr. Murat, proje kapsamında mezun ettiği, istatistik alanında uzmanlık kazanan öğrencilerine istihdam sağladıklarını belirtti. Bu öğrenciler aynı zamanda yüksek lisans eğitimlerine devam ederek projede aktif rol alıyor.

Zaman ve Kaynak Tasarrufu

Doç. Dr. Naci Murat, "Ülkemizde görev yapan 183 bin 743 öğretim elemanının istatistiksel veri analizi için harcadığı toplam süre 21 yıla denk geliyor. İstabot sayesinde bu süre 5 güne indirildi. Böylece zaman ve insan gücü tasarrufu sağlanmış oldu" şeklinde konuştu.

Yapay Zeka Destekli Kolaylık

Yapay zeka destekli yazılım, akademisyenlerden sağlık çalışanlarına kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Kullanıcılar, istatistik bilgisine sahip olmadan verilerini yükleyerek saniyeler içinde sonuç alabiliyor.

Ekonomiye Katkı ve Döviz Tasarrufu

"İstabot" sayesinde, yurt dışına ödenen yüksek lisans ücretleri ve döviz kayıplarının önüne geçiliyor. Doç. Dr. Murat, projenin ülke ekonomisine katkı sağlayarak yerli üretimin önemini vurguladı.

Bilimsel Çalışmadan Ürüne Dönüşüm

Projenin bilimsel bir çalışmadan ticari bir ürüne dönüşmesiyle ilgili konuşan Doç. Dr. Naci Murat, "Sadece makale üretmekle kalmıyoruz; aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayan ürünler geliştiriyoruz" dedi.

  • BafraHaber Yorum
  • OMÜ’lü akademisyenden dünyada ilk ve tek yerli proje: Yapay zeka ile veri analizi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 3
User defaultYorum Id: 233451
13 Ocak 2025
09:16
  • Yorum Id: 233451
  • 13 Ocak 2025
  • 09:16

Tebrikler

User defaultYorum Id: 233356
10 Ocak 2025
19:39
  • Yorum Id: 233356
  • 10 Ocak 2025
  • 19:39

Çok güzel bir gelişme. yapay zeka da elon ve diğerleri bir üst versiyonu yaptılar sıfır hata icat yapıyorlar. bize gösterilenin dışında yapay zekaya sahipler. insan hatası denen durumu ortadan kaldırıldı. insansız fabrikaları var. kontrolu de yapay zeka yapıyor. çin'de üretilen ürünler o kadar hızlı ki daha kullanım olmadan çöpe atılıyor. binlerce araba... idari mahkemeleri amerika da yapay zeka hukuk bürosu giriyor. mahkeme sonuçları denetimde yapay zeka ile yapılıyor. 1. basamak aile hekimleri tahlil raporlu ilaç yazımı. 2. basamağa sevki yine yapay zeka yapıyor. bize bakmayın 30 yaşına kadar üniversitesi okumakla oyalanıyor gençler !!! osmanlı'da sanayi devrimi kaçırılınca ne olduysa şimdi de dijital dönüşüm kaçırdık aynı sonuç olacak

User defaultYorum Id: 233347
10 Ocak 2025
16:41
  • Yorum Id: 233347
  • 10 Ocak 2025
  • 16:41

Tebrikler edotor bey bu tur haberleri mansetten yayinlayarak samsunun sadece bir suc sehri olmadigini insanlara daha iyi gostermelisiniz.