BAFRA

Kahverengi Kokarca İle Mücadelede Kararlı Adımlar

 
 2902
Kahverengi Kokarca İle Mücadelede Kararlı Adımlar - Samsun’un Bafra ilçesinde kahverengi kokarca zararlısına karşı etkin mücadele ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bafra Haber

 |  - Samsun’un Bafra ilçesinde kahverengi kokarca zararlısına karşı etkin mücadele ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bafra Kaymakamlığı toplantı salonunda düzenlenen toplantıya paydaş kurumlar, kuruluşlar ve köy  muhtarları katıldı.

Toplantıda İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş’in açılış konuşmasının ardından Ziraat Mühendisi Ümit Erdem, kahverengi kokarcanın tanımı ve tarımsal alanlara etkisi hakkında bilgi verdi. İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın ise kışlak olarak kullanılabilecek alanlarda yapılacak biyosidal ilaçlamalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Kahverengi Kokarcanın Zararları ve Mücadele Yöntemleri

2017 yılında Gürcistan sınırından ülkemize geçiş yaparak ilk kez Artvin’de görülen kahverengi kokarca, istilacı yapısıyla meyve ve sebzelerde ciddi hasarlara neden oluyor. Ürünlerde şekil bozukluğu, çürüme ve kalite kayıplarına yol açan bu zararlı, ekonomik anlamda büyük kayıplar yaşatıyor.

2023 yılında Bafra’da tespit edilen kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında mekanik, biyoteknik ve kimyasal yöntemler bir arada uygulanıyor. Özellikle sonbaharda, zararlının kış uykusu için kapalı alanlara girdiği dönemlerde ev, ahır ve depolarda toplanarak imha edilmesi önem taşıyor.

İlçede Yürütülen Çalışmalar

Ekim 2024’te İlçe Kaymakamı Dr. Mustafa Altınpınar başkanlığında yapılan toplantının ardından Bafra Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle temin edilen biyosidal ilaçlar kullanılarak kamuya ait yerleşkelerde Bafra Belediyesi ekipleri tarafından ilaçlama yapıldı. Haftalık bilgilendirme çalışmaları kapsamında 105 mahallede çiftçi eğitimleri düzenlenirken, çiftçilere liflet ve broşür dağıtımı yapıldı. Ayrıca görünür alanlara bilgilendirici afişler asıldı.

2025 Yılı Eylem Planı

2025 yılında kahverengi kokarca ile mücadelede daha etkin bir yol izlenecek. Kırsal mahallelerde biyosidal ilaçlama Mart ayında başlayacak. Ayrıca Bakanlık tarafından temin edilmesi beklenen feromon tuzaklar ve kimyasal ilaçlar da mücadelede kullanılacak.

Yetkililer, bir dişi kahverengi kokarcanın 18 ayda 6.000 adet olabileceği uyarısında bulunarak vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. "Kokarcaları arayalım, bulalım ve imha edelim" çağrısında bulunan yetkililer, bu zararlıyla topyekûn mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kahverengi Kokarca İle Mücadelede Kararlı Adımlar içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 2
User defaultYorum Id: 234058
19 Ocak 2025
18:20
  • Yorum Id: 234058
  • 19 Ocak 2025
  • 18:20

Bu kahverengi kokarca dediğiniz bizim bildiğimiz osuruk böcüğü değilmi laa...

User defaultYorum Id: 233992
18 Ocak 2025
23:28
  • Yorum Id: 233992
  • 18 Ocak 2025
  • 23:28

Çinden keklik sığırcık serçe hindi ithal edelim hemen.