ULUSAL

İnternet Gazeteciliği De Basın Kanunu Kapsamına Alınıyor!

 
 657
İnternet Gazeteciliği DeBasın Kanunu Kapsamına Alınıyor! - İnternet gazeteciliği olarak da adlandırılan İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi!
Bafra Haber

 |  - İnternet gazeteciliği olarak da adlandırılan İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi!

TBMM Adalet Komisyonu, internet medyasında dengeleri değiştirecek kanun tasarısını kabul etti. İnternet gazetciliği yapan Haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını sağlayan kanun tasarısı resmen kabul edildi!

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, internet medyası tarafından uzun süredir görüşülmesi beklenen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı masaya yatırdı.
Görüşmelerin ve incelemelerin ardından kabul edilen söz konusu kanun tasarısı internet Haber siteleri için şu değişiklikleri getiriyor:

- İnternet haber sitelerindeki her türlü resmi ilan, tasarının yasalaşmasıyla birlikte Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayımlanabilecek.

- Basın-İlan Kurumu, internet ortamında yayımlanan resmi ilan ve reklamların tespit ve takibinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile iş birliği yapacak.

- Kamu tüzel kişiliklerine ait resmi internet sitelerinde yayınlanacak ilan ve reklamlara ilişkin özel kanun hükümleri saklı olacak.

- İnternet haber sitelerinin çalışanları, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanunu kapsamına alınacak. İlgili kanunun haber ve fotoğraf ajansları ile ilgili kısmına 'internet haber siteleri' ibaresi de eklenecek.


- Kanunun yasalaşmasıyla birlikte İnternet haber siteleri 5187 sayılı Basın Kanunu'nun kapsamına alınmış olacak.

- İnternet haber sitesinin tanımı "internet ortamında haber ya da yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın" şeklinde değiştirilerek süreli yayın tanımına internet haber siteleri de eklenecek.

- İnternet haber sitesi sahibinin, varsa temsilcisinin veya sorumlu müdürünün adları, adresleri, haber sitesinin faaliyet gösterdiği iş yeri adresi ile yer sağlayıcının adı, adresi ve ticari unvanı gibi bilgiler söz konusu internet haber sitesinin ana sayfasından ulaşılabilecek şekilde iletişim başlığı altında mutlaka paylaşılacak.

- İnternet haber sitelerinde yayımlanan içeriklerin ilk kez yayımlanmaya başladığı tarih ve saat, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde yer alacak.

- İnternet haber siteleri faaliyetlerini Basın Kanunu çerçevesinde yürütmeye devam edebilmek için beyanname verme ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanundaki yükümlülükleri devam ettirme zorunluluğunu yerine getirecek.

- İnternet haber siteleri, beyanname yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmemeleri halinde Gazete ve dergi gibi süreli yayınlara uygulanan yayın durdurma cezasına tabi olmayacak.

- Cumhuriyet Başsavcısı, beyanname vermeyen internet haber siteleri için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne vereceği talimatla 'internet haber sitesi' vasfını kaybetmelerini sağlayabilecek.

- Yayınladıkları içerikler, 6 ay süreyle muhafaza edilecek ve yetkili merciler talep ettiği takdirde doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde talep eden merciye teslim edilecek.

- Herhangi bir şekilde soruşturma ya da kovuşturma konusu yapılan yayın, söz konusu işlemler sonuçlanıncaya kadar zorunlu olarak saklanacak.

- Düzeltme ve cevap içerikleri, ziyaretçilerin ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta süreyle yayımlayacak.

- Düzeltme ve cevap yazısının yayımlanmaması durumunda ise masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak koşuluyla yayımlanmayan söz konusu yazılar iki internet haber sitesinde yayımlanacak.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • İnternet Gazeteciliği De Basın Kanunu Kapsamına Alınıyor! içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0