BAFRA

Bir Vatandaşın Kaleminden Vatandaş Hamit 

 
 2575
Bir Vatandaşın Kaleminden Vatandaş Hamit  - Dün aramızdan ayrılan Bafra’nın sivil aktivisti Hamit Genç ile ilgili olarak Milliyet Gazetesinde yayımlanmış Laptop’lı Çiftçi başlıklı yazı…
Bafra Haber

 | Bafra haber - Dün aramızdan ayrılan Bafra’nın sivil aktivisti Hamit Genç ile ilgili olarak Milliyet Gazetesinde yayımlanmış Laptop’lı Çiftçi başlıklı yazı…

Yazarı ve tarihi bilinmeyen yazı:

Tarımda reformu gerçekleştiren Karaburçlu toprağı ile birlikte artık zengin. Toprağın nüfus kağıdını çıkaran köylü, kahya yerine ziraat mühendisi ve dizüstü bilgisayarıyla çalışıyor. Yoksulluk nedeniyle gidenler geri çağrılıyor

Bir zamanların tarım memleketi Bafra, önce toprağını sonra insanını kaybetmeye başladı. Yanlış gübrelenen, yanlış ilaçlanan ve yanlış sürülen toprak Bafra Ovası’nda da verimi düşürmüştü. Yıllarca “tarım reformu" söylemleri dinleyerek sürekli göç veren çiftçiler bu gidişe “dur" diyerek verimi yükseltti.

TEMA ve 19 Mayıs Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan tarım ve sulama konulu bir panelde, “laf değil, iş istiyoruz" diyen Bafralı işadamı Hamit Genç’in girişimiyle seçilen örnek köyde, Avrupa standartlarında mahsul yetiştiriliyor. Örnek Köy seçilen Karaburç, tarım alanında güçlü ve zengin bir Türkiye’nin ufkunu açıyor.

Meralar kurtarıldı

110 haneli köyde 600 hayvan bulunduğunu tespit eden TEMA’cılar köyün atıl duran 160 dekarlık merasını da yeşertmiş. 63 yaşındaki Yusuf Turan, “ Hayvanları otlatacak yerimiz yoktu ama yine de önce karşı çıktık. Onlar önce çocukları sonra da bizi ikna etmek durumunda kaldılar. Bu yeşilliği gördükçe utanıyoruz. Bu projeyle daha az yorulup, daha çok kazanmayı öğrendik" diyor Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir’in “Gübreleme Amacı ile Toprak Örneği Almanın Yaygınlaştırılması Projesi“ ile çalışmalara önce ilkokullardan başlanmış. Her öğrenciden bir poşet toprak istenerek yola çıkılmış. Analiz edildikten sonra toprağın reçetesi çıkartılmış. Aileleri ile birlikte toprağın analizini tartışan çocuklar, onların ziraat kurslarına katılmalarını sağlamış.

Ziraat mühendisi olmayan çiftçinin mahsulü yenmez diyen Genç, “Zehrin süresini köylü bilemez. Manavdan aldığınız mahsulün nasıl ilaçlandığını biliyor musunuz? Etiketsiz mal yenmez. Laptop’sız çiftçi, laptop’sız tarım bakanlığı olamaz. Ziraat mühendisinin kayıtlarına doğrudan giremeyen bakanlık, hangi tarlada ne kadar ürün yetişiyor bilmezse bu ülkenin tarım politikasını nasıl belirler" diye soruyor.

Avrupa standartında ürün

Köylünün sağlık sorununu lionslar çözmüş. Köyün ziraat mühendisi, kültür evleri, ıslah edilmiş meraları, (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine köylü tarafından tahsis edilen arsaya kurulan) ziraat enstitüsü ve spor sahası var. Örnek Köy Karaburç artık Avrupa standartlarında ürün yetiştiriyor. Bu yılki hedefleri, Bafra’daki 113 köyü bir araya getirerek tarımda sivil toplum örgütünü oluşturup Avrupa ziraatine eş düzeyde altyapı geliştirmek ve projeyi Türkiye’ye yaymak.

Laptop projesi

#hamit-genc0#’in Türkiye’ye yaymayı hedeflediği “Laptop’lu Çiftçi projesi şöyle: “Her çiftçinin veya köyün bir ziraat mühendisi olmalı. Toprağın reçetesini yazıp kimliğini çıkaran ziraat mühendisi bunları laptop’a aktaracak. Her çiftçinin attığı tohum, tahmini yetiştireceği ürün miktarı, kullanılan gübre ve cinsi, tarım ilacı gibi bilgiler de bir bilgi bankasında toplanmış olacak. Tarım Bakanı hiçbir bürokrasiye takılmadan çiftçi ile bağlantı kurmuş, sorunlara dahi ulaşmış olacak. Buna göre bakanlık, ülkenin neye ne kadar ihtiyaç duyduğunu belirleyecek. Ne soğan çürüyecek, ne de tütün yakılacak. Üretilen ürün, kalitesine göre pazar bulma şansını da yakalayacak. Böylece bakan, ülke ve çiftçi yararına sağlam bir politika güdecek. Göç duracak, işsizlik kalkacak ve sosyal adalet yerini bulacak."

Vatandaş Hamit

Tarihi eserlerin talanıyla savaştı, dava açtı, davalık oldu, Cumhuriyet Bayramı’nı halk şölenine dönüştürdü, köye bale ve operayı getirdi, tarımda devletin yapamadığı reformu yaptı, Avrupa proje yarışmasında lionslardan birincilik ödülünü aldı. Ekimde konuşmacı olarak Floransa’ya davet edildi. Adı: Hamit Genç. Yaşı: 52. Samsun Maarif Koleji’nden sonra İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. Tüpgaz bayisi; beyaz eşya satıyor.

Üç yıl öğretmenlik yaptı

Konuştukça coşan, coştukça konuşan, inancı yüreğine sığmayan küçük dev bir adam. Sürmene’den göç ederek Bafra’ya yerleşen bir çiftçinin torunu, Robert Kolej mezunu bir çiftçinin de oğlu. Üniversiteyi bitirdikten sonra İzmir’de üç yıl öğretmenlik yapan Hamit Genç, memleketine dönerek ticaret yapmaya başladı. Onun ilk sivil toplum mücadelesi Selçuklu’dan kalma tarihi Büyük Bafra Camii’nin 1994 yılında restore edilmesiyle başladı. 930 yıllık caminin, 10 metrelik Ayet-el Kürsi levhasından geriye sadece 60 santimlik bir parça, duvarda patates baskılar ve işlemeli minberin yerine de kartonpiyer bir minber görünce isyan eden Genç, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ihbarda bulundu. Sonuç alamayınca dava açtı. Vakıflar Müdürlüğüne hakaretten yarğılandı.

‘Aziz Nesin’i yanlışlayalım’

Aziz Nesin’in “Bu memleketin yüzde 80’i aptaldır" sözünün kaynağını tespit ettiğini söyleyen vatandaş Hamit, “Bu gidiş değişmeli, aptallık baki kalmamalı" diyerek sivil toplum hareketi başlatıyor. Panel için Samsun’a gelen TEMA Başkanı Hayrettin Karaca ve 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerine, “Laf değil iş istiyoruz" diyerek Örnek Köy Karaburç Projesi’ni başlattı.

Köye bale getirdi

Genç, bir zamanların kültür ve tarım merkezi Bafra’nın köylerine dikkat çekmek için Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Hüseyin Akbulut’un kapısını çalmış. Köye opera ve bale grubunu götüren Genç bu olayı şöyle anlatıyor:

“Genel Müdür Akbulut’a köye bale grubunu götürmek istediğimi söyleyince, ‘Bale bu, dansöz değil’ dercesine gözümün içine baktı. Tabii karşısında elinde hasır şapkalı bir köylü vardı. ‘Opera ve bale grubuna benim köylüm de vergi veriyor, onların da bu gösteriye ve konsere hakları var’ dedim. ‘Biz vergimizi Ankara, İstanbul için mi veriyoruz’ diye konuşunca müdür ikna oldu. Çok şaşırmış ama o da heyecanlanmıştı."

1997 yılının Cumhuriyet Bayramı’nda Samsun Valisi’nin kapısını çaldı ve “Bu halkın bayramı, izin verin halk kutlasın. Rap rap sesleri yerine halkın sesi yükselsin" dedi. 400 gösteri grubunun katıldığı bayramda halk sabahlara kadar eğlendi. Esnaftan topladığı yiyecekleri halka ucuza satarak gösteri gruplarının ücretini karşılayan Genç, geleneksel bayramların artık tarihe karıştığını anlatıyor. Öyle ki Bafralılar geçen yıl örnek köy projesiyle aldıkları ürünü görmek için, önce tarlaya, sonra bayram yerine gitmiş.

Evinde müze kurdu

Genç’in yaptıkları bu kadarla da kalmıyor, denizden çıkarılan amforaların balıkçılar tarafından satıldığını görünce onları tek tek satın alarak oluşturduğu koleksiyonla, evini ruhsatlı müze haline getirdi.

Sivil toplum örgütlerini bir araya getirebilmek için Bafra Lions Kulübü’nü kuran Genç, Avrupa Lions Kulüpleri Proje Yarışması’na Karaburç Örnek Köy Projesi ile katılarak birincilik aldı. Floransa’da yapılacak olan 46. Avrupa Lions Forumu’na, konuşma yapmak üzere davet edildi.

Kendi deyimiyle sivil, bürokrat, otorite ve halkı bir araya getiren Genç, Avrupa’ya da sesini duyurmayı başardı. Vatandaş Hamit’in iki hedefi var. Tüm Türkiye’de tarımda sivil toplum örgütü oluşturmak ve Aziz Nesin’i haklı çıkaran bir toplumu uyandırmak.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/laptopli-ciftci-5311761


Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bir Vatandaşın Kaleminden Vatandaş Hamit  içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 4
User defaultYorum Id: 121453
16 Haziran 2021
13:19
  • Yorum Id: 121453
  • 16 Haziran 2021
  • 13:19

allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

User defaultYorum Id: 121426
16 Haziran 2021
00:41
  • Yorum Id: 121426
  • 16 Haziran 2021
  • 00:41

Allah rahmet eylesin şu söz geldi aklıma "yarını düşünüyorsan buğday ek , on yılı düşünüyorsan ağaç dik, eğer geleceği düşünüyorsan insan yetiştir ."

User defaultYorum Id: 121393
15 Haziran 2021
17:35
  • Yorum Id: 121393
  • 15 Haziran 2021
  • 17:35

Tmm allah rahmet etsin. başka haberlerde görelim

Daha Fazla Yorum