GÜNDEM

Bafra`da Selesepet Şenliği Kutlamaları Ve Söylenen Maniler

 
 458
Bafra`da Selesepet ŞenliğiKutlamaları Ve Söylenen Maniler - Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bafra`da yıllardır kutlanan Sele Sepet Şenliklerini araştırma konusu yaptı.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bafra`da yıllardır kutlanan Sele Sepet Şenliklerini araştırma konusu yaptı.

Şeyda Kayalar ve Caner İyigünler, Türkiye`de 2011 yılında yaşayan, Ramazan ve kurban bayramı geleneksel kutlamaları alan araştırması kapsamında bir araştırma yazısı hazırladı.

Araştırmayı derleyen Şeyda Kayalar ve Caner İyigünler, kaynak kişi olarak Şükrü Kömürcüoğlu ve Didar Coşkun`dan faydalandı.

Araştırma sonucunda Sele Sepet Şenliği ile ilgili olarak aşağıdaki rapor yayımlandı...

BAFRA`DA KUTLANAN SELE SEPET ŞENLİĞİ:
Sele sepet top kandil geleneği Samsun`un Bafra ilçesinde Ramazan ayının on dördüncü günü akşam ezanından sonra başlar ve teravih namazına kadar devam eder. Geleneğe adını veren “Sele Sepet”    rengârenk ve kat kat görünüme sahip olan bir fenerdir. İçerisinde bir mum yanan ve sele sepet adı verilen bu fenerleri ellerine alan çocuklar akşam ezanından sonra gruplar halinde ya da tek başlarına küçükten büyüğe doğru, boy sırasına geçerek ev ev dolaşırlar. Çocukların ellerindeki fenerler sayesinde gece bir anda aydınlanırken henüz gruplara katılmamış çocuklar çağırılır:

Mahallede şenlik var
Bize geldi etraf dar
Sele sepetleri alın
Çıkın yola ey çocuklar

Ardından ise şu mani söylenmektedir:
Haydi, hep gezelim
Şekerleri süzelim
Bu gece sele sepet Eğelenelim, gülelim

Belirli bir düzen içinde evleri gezmeye başlayan çocuklar ilk durakta şu maniyi söylerler:
Sele sepet top kandil
Aç kapıyı ben geldim
Ayda yılda bir kere
Evinize ben geldim
On bir ayın sultanı
Geçiyor Ramazan ayı
Açın kapınızı bize
Amca, hala, teyze, dayı

Bu maniyi duyan ev sahipleri kapıları çocuklara açar ve onlara; gündüzden hazırladığı yöreye özgü üzümlü veya cevizli olarak hazırlanan nokullardan ikram eder. Hamur işi bir yiyecek olan nokulun yanı sıra çeşitli şekerler para, üzüm, incir, gibi ikramlarda bulunurlar.

Kapılarını açmayan ev sahipleri için çocukların söylediği mani ise şu şekildedir:
Açın kapınızı bize
Uğur gelir evinize
Eğer bahşiş verirseniz
Bolluk getiririz size

Ev sahipleri kendileri için söylenen bu özel mani karşılığında çocukların hepsine para verir. İçindeki mumlar yüzünden bazen sele sepetler tutuşup yanabilir. Başına böyle bir kaza gelen çocuk ağlamaya başlar ve babasının yenisini alması ile şu maniyi söyler:
Sele sepetim yandı
Şekeri içinde kaldı
Üzüntümü gören babam
Bana yenisini aldı

Ev sahiplerinden aldıkları hediyeleri yanlarında taşıdıkları sepetlere biriktiren çocuklar mani söyleyerek ziyarete devam ederler:
Ey! Ev sakinleri
Verin bize telkinleri
Sele sepet geçiyor
İkram edin şekerleri

Sele sepet geleneğinde fazla toplanan hediyeler ve paralar çocuklar için birer övünç kaynağıdır. Bu gelenek Bafra`da halen sele sepet şenliği adı altında devam ettirilmektedir.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra`da Selesepet Şenliği Kutlamaları Ve Söylenen Maniler içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0