ULUSAL

19 Mayıs En Çok Bize Yakışır

 
 135
19 Mayıs En Çok Bize Yakışır - Atatürkçü Düşünce Derneği`nin 19 Mayıs etkinliğine katılan Başkan Hüseyin Sözlü, bu bayramın Atatürk`e ilk sesi, ilk desteği veren Adana`ya çok yakıştığını söyledi.
Bafra Haber

 |  - Atatürkçü Düşünce Derneği`nin 19 Mayıs etkinliğine katılan Başkan Hüseyin Sözlü, bu bayramın Atatürk`e ilk sesi, ilk desteği veren Adana`ya çok yakıştığını söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi`nin, 19 Mayıs Atatürk`ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlediği Birlik ve Dayanışma Kahvaltısı`na katıldı.
19 Mayıs 1919`un sıradan bir bayram, gün olmadığını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, "Türk Milleti`nin yeniden diriliş mücadelesinin destanı, milli mücadele ve bağımsızlık meşalesinin yakıldığı tarihtir 19 Mayıs 1919" dedi.

19 MAYIS EN ÇOK ADANA`YA YAKIŞIR
19 Mayıs 1919`un, Türkiye Cumhuriyeti`nin ön sözü, bu topraklarda yeşeren demokrasinin ön sözü olduğunu kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, "19 Mayıs 1919`la ilgili bir etkinlik, kutlama denilince akla ilk Samsun gelir ama, kim ne derse desin, bu en çok Adana`ya yakışır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919`dan önceki ekim ayında Adana`da kalıyor. Atatürk`ün, "˜Efendiler, bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana`da doğmuştur` cümlesini bizzat kendisi daha sonra dile getiriyor. Adana eşrafıyla bir araya gelip konuştuğunda, bir milli mücadeleye girilebileceğini, bağımsızlık için savaşabileceklerini söylediğinde, Atatürk`ü Adanalılar, "˜Paşam böyle bir savaşa ihtiyaç olursa, başlatırsanız biz de sizin yanınızdayız` diyerek destekliyorlar. Atatürk`ün Samsun`a çıkması müstakil, o dönem için siyasi bir hareketti aynı zamanda. Mevcut iktidarın, idarenin başlatmış olduğu bir hareket değildi. Onun için böyle bir harekete doğrudan destek bulması, olumlu yanıt alması kolay değil. Milletler bunu kolayca başarabilmiş olsa, Suriye`de, Libya`da, Irak`ta başarırdı. Bugün 19 Mayıs 1919`u bu şekilde anlamak lazım. Atatürk, 19 Mayıs 1919`da bizim milli mücadelemizin, bağımsızlık savaşımızın meşalesini yakmıştır. Adanalılar, Adana`da ona cesaret vermiştir, destek olma sözü vermiştir. Bağımsızlık meşalesini Samsun`da yaktığında ona ilk ses veren, ilk destek veren yine Adana olmuştur. Milli Mücadelede Atatürk`ün arkasında en net, en dik duran yerlerden bir tanesi de Adanadır. Onun için Adana`ya 19 Mayıs çok yakışır. Atatürkçü Düşünce Derneği`ni tebrik ediyorum" diye konuştu.

ÇAĞDAŞ CUMHURİYET, HÜR İBADETİN DE TEMİNATIDIR
"19 Mayıs`la başlatılan tarih anlayışını kabul etmiyorum" diyenlerin bulunduğunu kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi: 
"Tarih elbette 19 Mayıs 1919`da başlamaz. Türk tarihinden bahsedersek bunu 3-4 bin yıllık zaman dilimiyle ifade ederiz ama 19 Mayıs 1919`la başlayan bir dönem vardır. Milli mücadelenin, Cumhuriyetin, demokrasinin, hukukun egemen olduğu Türkiye Cumhuriyeti`nin ön sözüdür 19 Mayıs. Klişe sözlerle, yasal manada bir ifade zorunluluğuyla değil, gerçekten sahibi olduğumuz değerleri yaşatmak üzere bir duruş sergilemeliyiz. Çağdaş Cumhuriyet, `Müslümanım` diyenin de teminatıdır, geleceği yakalayacağım diyenin de teminatıdır. Ortadoğu`ya iyi bakılmalı. Türkiye, Ortadoğu geleneklerinin tortularından kurtulmalıdır. "˜İlim Çin`de de olsa gidip bulunuz` diyen bir pozitif Müslümanlık anlayışının temsilcisi Hz. Peygamberimiz de iyi algılanmalıdır. Kabahat inancımızda değil, kabahat inancımızı Ortadoğu geleneklerine mahkum edenlerdedir. Onların geleneklerini bize inancımızmış gibi dayatanlardadır. Atatürk`ten de, onun silah arkadaşlarından da Allah razı olsun. Diğer şehit ve gazilerimizle birlikte hepsini hürmetle, rahmetle anıyoruz. 19 Mayıs inşallah Adana`da en güzel şekilde yaşanacaktır."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • 19 Mayıs En Çok Bize Yakışır içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0