Şehit Mutlu!

Şehit Mutlu!

‘’…Türkler sözünü ettiğim o durgun suda sükûnetle apteslerini aldılar, Müslümanların selamlaştıkları şekilde ellerini kalplerine ve dudaklarına götürdüler. Birbirlerinin ellerini tutup ebedi olarak vedalaştılar. Mert yürekleri ölüme meydan okur gibiydi, sükûnetlerinde, dinlerinin ve daha iyi bir geleceğe kavuşmak ümidinin son dakikalarında kendilerine telkin ettiği güven göze çarpıyordu. Sanki ‘Bu fani dünyayı bırakarak Muhammed’in yanında devamlı bir saadete ermeye gidiyorum.’ der gibiydiler. Böylece Kuran’ın ölümlerinden sonra kendilerine vadettiği rahat ve refah, yenilmiş fakat felaketi içinde mağrur Müslümanı teselli ediyordu.

…Hal ve tavırlarından büyük bir reis olduğu anlaşılan ihtiyar bir Türk boyuna uygun mezarı kendi kazdırarak, uzandı. Askerleri üzerine toprak attı ve ecelini düşmana değil askerlerine bıraktı. Onlar da eziyet çekmesin diye kefen yerine toprağı çiğnedi. 

…Türkler kurşunların önüne daha çabuk geçmek için adeta yarış ediyordu. Kol, bacak, gövde her yerden yara alıp düşüyorlardı.’’

Bu inanılmaz cümleler; 1798-1799 yıllarında Mısır’ı işgal eden Napolyon’un, Yafa’da esir aldığı yüzlerce Türk’ü kurşuna dizdirmesine şahitlik eden bir yazarın kaleminden Chateaubriand’ın (şötöbiryand) “Mezar ötesinden hatıralar” kitabından alınmış. Bu satırlar, Türklerin en çaresiz anlarda dahi düşmana minnet etmediğini, ölümü yalvarmaya tercih ettiğini gösteriyor. Belki de Napolyon ünlü sözünü bu vahşetten sonra söylemiştir;

‘’ Türkler öldürülebilir ama mağlup edilemez. ‘’

Tarihe geçen bu yiğitliği döneminde en iyi paylaşan Namık Kemal olmuştur. 

Vatan Şarkısında;

‘’ Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır,

gavgaada şehâdetle bütün kâm alırız biz

Osmanlılarız can veririz nâm alırız biz ‘’

Tarihin Türk’e mirası, “Şehadet Ruhunu”, aynı fıtratla toprağa taşıyan bir yiğitte Bafra’dan çıktı. O, önden giden Bafralı şehit abilerinin yanına; vakur bir duruş, temiz bir seciye, onurlu bir mücadele ile uzandı. Mutlu Can Meşeci olarak doğduğu topraklara, ‘’Şehit Mutlu” olarak defnedildi.

Bizler, önünde hazır vatan bulanlar! Vatan sevdasını meslek aşkıyla harmanlamış bir kardeşimizi, Uzman Onbaşı Mutlu Can Meşeci’yi uğurlayacağımız bu yas gününde, kelimelerin duygulara karşılık gelmeyeceğini, hatta ne söylersek eksik, belki de mahcup olacağını bilmeliyiz.

Ülkenin her bir yanından koşarcasına serhat boylarına giden Türk evlatları, şehadetin kutsallığını emzikten mezara hissederek yaşıyor. Bu evlatların yükünü omuzlarında taşıyanlar, mühür sahibi oldukları makamlarda her bir Mehmedi kendi evladı gibi görüp, ateş düşen her ocağı kendi evi, kendi yuvası görürse, atacağı her adımda, alacağı her kararda daha hesaplı daha vicdanlı olacaktır. 

Türk’ün “Ölümlerle eğlenmesi” fıtrat gereğiyse, Türk’ün layıkı ile yönetilmesinin de izan gereği olduğunu hatırlatmak isterim. 

Şehit Mutlu Can Meşeci isminde tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, başta ailesi olmak üzere Bafra’mıza ve yüce Türk Milletine sabırlar dilerim.

Av. Afşin HATİPOĞLU

22 Ekim 2019

[email protected]

  • BafraHaber Yorum
  • Şehit Mutlu! içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0