Mavi Balina Oyunu Öldürüyor

Yüzyılımızda yaşanan teknolojik gelişmeler belli ölçüde hayatımızı kolaylaştırdığı gibi birçok tehlikeyi de beraberinde getirmiş durumda. 

Eskilerde sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılıklara dikkat çekilirken günümüzde de bilgisayar oyunu bağımlılığı türedi. Bu oyunların gençlerin yüz yüze görüşmelerini, birlikte paylaşımlarını engellemesinin, onların depresyona meyilli, endişe içinde, mutsuz, asosyal bir yapıya bürünmesine sebebiyet vermesinin yanı sıra daha da tehlikeli bir boyutta olduğunu görüyoruz. 

Öyle ki bu oyunlar gençleri şiddete yönelten, intihara sürükleyen oyunlar haline geldi. Bu oyunlardan biri de gençler arasında çok popüler olan dünyada 130 gencin ölümüne sebep olan katil oyun "Mavi Balina". Şantaj komutlarıyla oyuncuları intihara sürükleyen "Mavi Balina" adlı oyun ülkemizde de salgınlaştı.

Sokaklardaki tehlikelerden korumak için, gözümün önünde dursun diyerek internete bağladığımız çocuklarımızı orada çok daha büyük tehlikeler bekliyor. Bu yazımda aslında hepimizin bildiği, tedirgin olduğu internet oyunlarının tehlikesini yeniden hatırlamak istedim, "Mavi Balina" oyunuyla ilgili derlediğim bilgileri paylaşmak istedim sizlerle kıymetli okurlarım.

"Mavi Balina" oyunu 50 gün süren ve her biri giderek daha da ciddileşen 50 ayrı görevden oluşuyor. Bu görevler başlangıçta basit gibi görünürken ilerleyen evrelerde oyuncudan akıl almaz şeyler isteniyor. Oyuncuya, "Eğer bir balina olmaya hazırsan, bacağına kazıyarak "evet" yaz, yapmazsan kendini defalarca keserek cezalandır" örneği gibi çok çeşitli ve sıra dışı isteklerde bulunuluyor. Bunun yanı sıra oyuncudan tüm gün kimseyle konuşmaması ya da tüm gün korku içerikli videolar izlemesi, kol ve bacaklarında kesikler oluşturması gibi şeyler isteniyor. Öte yandan oyunun içerisinde gizli görev adıyla sürpriz birtakım görevler de bulunuyor. Oyuncuların büyük çoğunluğu 15-16 yaşlarındaki gençler, bazen 12-13 yaşına kadar düşebiliyor.

Oyunun kural koyucuları görevlerini yerine getirse de oyunu bitiremeyen oyunculara, "Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın." şeklinde emir veriyor. Oyuncuların kendilerini yüksek bir binadan atarak ya da bileklerini keserek öldürmesi, 50. günün sonunda gerçekleşiyor.

Bu oyunun Rus kurucusu ülkesinde 3 yıla mahkum olmuş. Duruşmalarından birinde toplumda temizlik yaptığını söyleyerek kurbanlarını "biyolojik pislikler" olarak tanımlamış. Kendini nasıl da haklı çıkarmaya çalışmış internet korsanı. Dünya ne kadar edepsizleşti, ne kadar vicdansızlaştı. Pes doğrusu!

UNİCEF "Mavi Balina" oyunundan ve başka tehlikeli oyunlardan nasıl korunacağımıza yönelik tavsiyelerde bulunmuş. Bu tavsiyeleri de paylaşayım sizinle.

Çocuğunuzu oyalamak için internete bağlı cihazlar kullanmaktan kaçınız. Aile rehberliği olmadan çocuklar saatlerce çevrimdışı oyun oynayabilir ve internette sörf yapabilir.

Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren sitelere erişemediğinden emin olun.

Çocuğunuzun internete erişiminin aile ile paylaşılan ortak alandaki bir bilgisayar üzerinden olmasını sağlayan Bitdefender kontrolü, uygunsuz içerikleri engeller, internet erişimini belli saatlerde kısıtlar ve ebeveynlere çocukların çevrimiçi aktivitelerini uzaktan görüntüleme imkanı sunar.

Çocuğunuza android uygulamalar indirirken dikkatli olması konusunda öğüt verin. Uygulamaların bazıları saldırgan reklam yazılımları ve ücretli hatlara mesaj gönderen kötü amaçlı yazılımlar içeriyor olabilir. Oyunları ve diğer android uygulamalarını resmi olmayan "Googleplay" benzeri sahte uygulama dükkanlarından indirmeyin.

Çocuğunuza sosyal medyada hesap oluştururken, gizlilik ayarları içinde ona yardımcı olun, zarar verebilecek kişilere karşı uyarılarda bulunun, çevrimiçi arkadaşlarını gerçek hayatta da tanıdığından emin olun.

Kuralları belirlemek önemlidir. Çocuğunuza bilgisayar kullanımı ile ilgili kurallar koyun ve onlarla nelerden endişeleneceğiniz hakkında konuşun. Çocuğunuza müstehcenlik ve saldırganlık içeren "spam" ve benzeri "virüs" veyahut "keylogger" içeren e-postaları cevaplamama konusunda uyarın.

Çocuğunuza rol modeli olun. Kendiniz de internet aracılığı ile yaptığınız internet aktivitelerinin farkında olun.

Diğer ebeveynler ile konuşun, endişeleriniz varsa paylaşın, çocuklarınıza faydalı olabilmek için en iyi yöntemi birlikte bulmaya çalışın.

İnternette yayılan yeni akımlar hakkında bilgi sahibi olun. Örneğin "Mavi Balina" oyunu !!!

Çocuğunuzun davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh hâlinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği, notlarda düşüş gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Eğer bu tür değişimleri fark ederseniz, internet üzerindeki faaliyetlerini yakından izleyin, bir psikoloğa götürün.

Eğer çocuğunuzun "Mavi Balina" yani bilindik ismiyle "Blue Whale" oyununu oynadığını fark ederseniz hemen bütün elektronik aletlerden internet erişimini kesin.

Yaşadığınız yerdeki polis yetkililerine haber verin, bir sonraki önlemleri almak için onların tavsiyelerine başvurun.

Sevgi, saygı ve selamlarımla...

Kevser Topyıldız Küçük

28 Eylül 2017

  • BafraHaber Yorum
  • Mavi Balina Oyunu Öldürüyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0