İstanbul’daki Samsun!

Bafrahaber’de yazmaya başladığım ilk haftadan itibaren İstanbul’dan Bafra’yı ve Samsun’u değerlendirdim. Bu hafta ise sizler için, İstanbul’daki Samsunluları ve Bafralıları değerlendireceğim, Bafra’da yaşayan hemşerilerimize şehri İstanbul’dan havadisler vereceğim. 

İstanbul’da yaşayan şehir nüfusları açısından, beş yüz binden fazla hemşehrisi ile Samsun ilk onun içerisinde güçlü bir şekilde kendini gösteriyor. Nüfus olarak güçlü olsa da etki açısından ne yazık ki aynı noktada değil. Örneğin siyaset sahnesinde Belediye Meclis üyeliğinin ötesine geçmeyi başarmış tek bir Samsunlu dahi yok. İş dünyası açısından ise sermaye birikimi anlamında yine hak ettiği yerde değil. Bürokrasi de bazı makamları elinde tutsa da, Trabzon-Rize aksıyla mukayesesi kabil değil. 

Şehirlerin İstanbul’daki mücadelesi, hemşeri dernekleri üzerinden yapılıyor, şehrin başarısının yansıdığı veya altyapısının örüldüğü yerler hemşeri dernekleri olarak karşımıza çıkıyor. Samsun dernekçiliğinin tüzel kişilik manasındaki en üst kurumu, kuruculuğunu Bafralı hemşerimiz, hayırsever iş insanı Kaya Aşçı’nın yaptığı, SAMKON! 

SAMKON’un yanı sıra, iki sene önce yine Samsunlu hemşerilerimizin iradesi ile Ankara’da kurulan, gönüllü bir hemşeri birlikteliğini ifade eden, Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, iki yıllığına yine hemşerimiz Kaya Aşçı’nın başkanlığında İstanbul’a taşınarak Samsunlulara tüm alanlarda destek olmayı hedefliyor.

Samsun Platformu’nun İstanbul’a taşınması dolayısıyla geçtiğimiz Cumartesi gecesi İstanbul’da Samsun adına müthiş bir yemek tertip dildi. Samsun’un ileri gelen iş insanları, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, tüm partilerden milletvekilleri, ilçe Belediye Başkanları, Üst düzey bürokratlar, STK yöneticileri ve yüzlerce hemşehrimiz Cumartesi akşamı İstanbul’da Samsun’dan söz ettirdi. 

Gözlemlediğim kadarıyla, ilerleyen günlerde Samsun adına oldukça güzel etkinlikler yapılacak, ancak yıllardır yapılan etkinlikler, Samsunluları siyaset sahnesine taşımaya yetmedi. Samsun’u temsil edenler bu konu da açıkçası sınıfta kaldı. Size ilginç bir bilgi vereyim, İstanbul’un 39 ilçesinde Samsun dışındaki Karadeniz vilayetlerinden gelen başkan sayısı on beşe yakın, toplam İstanbul milletvekillerinin neredeyse dörtte biri yine Samsun dışındaki Karadeniz vilayetlerinden geliyor. Bu acı tabloyu değiştirecek çözümü, ne yazık ki Samsun hemşeri dernekçiliği henüz bulamadı.

Bafra özeline baktığımızda ise; Bafralılar olarak bizler BADEF çatısı altında temsil ediliyoruz, yine bölgemizi temsilen kardeş ilçelerimiz, Alaçam ve Yakakent, ALDEF ve YADEF’le temsil ediliyor. İmkânlar ölçüsünde faaliyetler yapmaya gayret ediyoruz. Şahsen benim de başkan vekili olduğum BADEF’i bu dönem daha aktif hale getirmeye gayret edeceğiz. 

Aslında bu faaliyetleri gerçekçi bir zeminde değerlendirmek icap eder, çünkü bu şehir çok zor bir şehir. Hayat meşgalesi ile evrilen hayatların sosyal faaliyetlere imkan bulması da büyük bir mesele. Örneğin, ben işe gelmek için her gün kırk dakika araba kullanıyorum. Bafra’da kırk dakikada, Bafra’yı kırk kere turlarsınız. Örneğin İstanbul’da biriyle randevunuz varsa, ikinci bir kişiyle aynı günde görüşmek için yakın bölgeleri seçmeniz gerekiyor, aksi takdirde gün içinde birden fazla işi yapamazsınız. 

İşin bütçe kısmı ise cabası. Mesela, İstanbul’a uzak mahallelerde bile otursanız, 1000 tl’nin altına ev kiralamanız çok zor, yemekti, çoluk çocuktu derken, asgari ücretle bir evi idare etmek mucize gibi bir mevzu. Kaldı ki, bu hemşerimize bir de filanca görevi verdik sana derseniz, garibim hangi ara gelecek de dernekçilik yapacak. 

 Neticede, bu şehir girdap gülüm, diyor ya Memati, cidden öyle. Burada ayakta kalmak ayrı bir mücadeleyken, dernekçilik yapmak apayrı bir mücadele, bu işi başarılı bir şekilde yapmak için ise, birlikte hareket etmek şart. Samsun dernekçiliğinin 2020 yılında yeknesak şekilde hareket etmeye başlayacağına inanıyorum.

Sağlıcakla kalın…

Not: Haftaya, editörümüz ile birlikte, size müthiş bir sürpriz hazırlıyoruz. 2019’un son bombası dersek hata yapmış olmayız, bizi izlemeye devam edin :)

Av. Afşin Hatipoğlu
3 Aralık 2019

  • BafraHaber Yorum
  • İstanbul’daki Samsun! içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0