Değerli okurlarım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayram kutlamaları hakkında geçmişten günümüze doğru hatıralar anılar ve fotoğraflarla bir yolculuk yapmak istedim.
Eski fotoğrafları toplu halde nerde bulabilirdim. Yaptığım araştırmalar sonunda şu kanaate vardım ve gerçeklerle yüz yüze geldim. Maalesef Bafra’mızın derli toplu geçmişini izleyebileceğimiz fotoğraf koleksiyonunun olmaması beni üzdü.
Aklıma ilk gelen Bafra Musiki Cemiyeti bünyesinde kurmuş olduğu kulüplerden birisi de Fotoğraf Kulübüydü. İnanıyorum ki Bafra Musiki Cemiyeti Başkanı Sayın Namık Anarat çok konuda Bafra’mızı tanıtmak amacı ile yapmış olduğu etkinliklerin birisine de Fotoğraf kulübü ile bu konuyu da gündeme alıp Bafra’mıza bir Koleksiyon kazandırırlarsa ilçemizde ve ilçemiz dışında yaşayanlara büyük bir miras bırakmış olacaklardır.
1925 YILI BAFRA ESKİ BELEDİYE ÖNÜ
Bu işi bu güne kadar şahsi gayretleri ve çalışmaları ile kendisi ile gurur duyduğumuz Bafra aşığı ağabeyimiz efsane kaptan futbolcumuz, Koleksiyon meraklısı, kendine ait yazmış olduğu kitaplarda bulunan Kemal Kopuz Beyefendinin Bafra fotoğrafları albümünden Cumhuriyet Bayramlarımız fotoğrafları ve Bafra hakkında bilgiler aldım.
Bu güzel söyleşi için kendisine teşekkür ediyorum.
“Kemal Bey size ağabey diyerek hitap etmek istiyorum” dediğim de o nazik ve saygılı haliyle sevinirim diye cevap verdi.
Konumuz bildiğiniz gibi geçmişten günümüze Bafra ve Cumhuriyet Bayramları.
Bu konuda bizlere fotoğraflarla birlikte bilgi verebilir misiniz?
Çocukluk ve gençlik yıllarınızda bayram kutlamaları nasıl yapılırdı.
Kemal Kopuz ağabeyle sohbete başlamadan, ortak dostumuz değerli arkadaşım Emekli Orman Mühendisi Ali Yıldız da sohbetimize katıldı.
İDRİS ANARAT-KEMAL KOPUZ-ALİ YILDIZ
Kemal Kopuz önce bir ah çekerek yıllar öncesine çocukluk dönemlerine götürüverdi bizi.
Cumhuriyet Bayramları 3 gün 3 gece kutlanırdı.
Bafra’mızda 5 cadde üzerinde taklar kurulurdu. Cumhuriyet Meydanı, Kereste fabrikası, Gazipaşa Mahallesi girişi, Merkez İlkokulu önü ve Tekel Caddesi’nde kurulan bu takların altında davul zurnalı eğlenceler geç vakitlere kadar sürer her gece anne babalarımız ellerimizden tutarak sıra ile bu caddelerde gezer ve hala devam eden Gazipaşa’daki kutlamalara katılırdık.
HALKEVİ KURUCU BAŞKANI KOLAYLIZADE HACI HAFIZ MUSTAFA NURİ EFENDİ 10. YIL CUMHURİYET BAYRAMI KONUŞMASI
Ben Hacınabi Mahallesi’nden olmama rağmen Gazipaşa Mahallesi’nin Bafra’mıza sosyal yönden katkısı çok olmuştur. Musiki, sanat, tiyatro, futbol o dönemlerde her zaman Gazipaşalı gençlerin öncülüğünde sevdirilmiştir.
Bayramlarımız Hükümet Konağı önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda kutlanırdı. Dernekler, zanaatkârlar, kulüpler resmigeçitlere katılırlar, muhteşem bir tablo oluşurdu. Akşamları meşalelerle Fener Alayları yapılır bayraklar elimizde mahalle mahalle dolaşır tüm halkımız ayırım yapmadan katılırlardı. Şehir kulübündeki akşam Cumhuriyet Balosu günlerce konuşulurdu.
O zamana ait fotoğraflar çok ilgimi çekmişti. Kemal ağabey Bafra sakinleri her zaman bu kadar güzel tertiplimi giyinirlerdi dediğim zaman, evet cevabını aldım. Hatta bir fotoğraf gösterdi bak bu Bafra köylüleri ile toplantı fotoğrafıdır.
Ali Yıldız kardeşimle hayranlıkla baktık…
Bafra için yapmış olduğu bu Bafra fotoğraf albümü yıllarca biriktirilmiş bulunmaz bir nimet. Bana bir kopyasını verdi. Zaman zaman Bafra ile ilgili yazılarımızda kullanabilirsin dediğinde çok sevindim. Kendisinin adını kullanarak bu emanete sahip çıkma sözü verdim.
Konuşmalar o kadar akıcı ve hoş geçiyordu ki sohbetimiz Şehir kulübündeki yemekle geç saatlere kadar devam etti.
Kemal Kopuz ve Ali Yıldız Beylere teşekkür ediyorum.
Bu topraklar üzerinde yaşayan insanlarımızın ayrı ayrı fikirleri, düşünceleri, siyasi görüşleri olabilir. Yalnız bizleri bir araya getiren değerlerimiz vardır. Bu değerlerimizi en güzel şekilde yaşayabiliyorsak o da Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Cumhuriyetimiz sayesindedir.
Cumhuriyet Bayramlarımızı güçlü bir şekilde hep birlikte kutlamak iç ve dış düşmanlarımıza birlik ve beraberliğimizi göstermek zamanıdır.
Bafra Musiki Cemiyeti bu görevi de üstlenerek, Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediye başkanlığı, Şiir Kulübü, Atatürkçü Düşünce derneği, Edebiyat Nöbeti dergisi yöneticilerinin desteği ile her ne kadar eski zamanlardaki gibi başarılı olmasak da 4 günlük kutlama programı hazırlanmıştır.
28 Ekim akşamı Bafra Lisesi toplantı salonunda Atatürk sergisi ve şiir dinletisi yapılacaktır.
29 Ekim resmi kutlamalar sonunda saat 17.30’da Bafra Anadolu Lisesi önünden başlayarak Hükümet Konağı önünde son bulacak olan Bayrak yürüyüşü yapılacak, bu yürüyüşte 19 Mayıs Polis Yüksek okulu bandosu bizlerle birlikte olacak. Buradan Gazipaşa Mahallesinde Cumhuriyet kutlamalarına geçilecek. Musiki Cemiyetimizin koroları tarafından konser verilecektir.
30 Ekim akşamı Bafra Şehir kulübünde Cumhuriyet Balosu yapılacaktır.
31 Ekim saat 19.30’da Bafra Kültür Merkezinde Samsun Devlet Türk Sanat Müziği korosu konser verecektir.
Değerli Bafralı hemşerilerimiz haydi bayraklarımızı alalım hep birlikte bu kutlamalara katılalım.
Bayramımız kutlu olsun…
İdris Anarat