Meclis kararı olmadan veremezsiniz!

Meclis karari olmadan veremezsiniz

Suriye’de kullanılmak amacı ile hibe edilen yol süpürme kamyonu haberi uzun bir zamandır manşetimizin bir köşesinde bekliyor. Haberin orada asılı kalmasından rahatsız olanlar yorum bölümünden zaman zaman saydırıyor. Dostlar da merak etmiyor değil…

Hatta bir gün, Başkan’dan pek hoşlanmayan, yaptığım birçok haberi destekleyen bir arkadaşım da merak edip, “Bu haberde ne var, neden o kadar orada tutuyorsun” diye sordu. 

O haber “Başkanın başına buyrukluğunun”, “kanun tanımamazlığının”, “hesap vermezliğinin”, “devlet sandıklarının isteklerini emir telakki etmesinin” ifadesi diye cevap vermiştim ve doğru düzgün bir açıklama gelene kadar orada tutacağımı söylemiştim. 

Çünkü biz hukuk devletiyiz, kabile devleti değil. 

Biz buna fikri takip diyoruz. Bir haber yaptık ve sonucunu bekliyoruz. Sayın Başkanın Meclis toplantısında İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Recep Mutlu’ya veremediği, müdürünün madde madde vereceği cevabı bekliyoruz. 

İYİ Parti Meclis Üyesi Recep Mutlu, Temmuz ayı Meclis toplantısında Yol süpürme kamyonunun Suriye’de kullanılmak amacı ile hibe edilmesini gündeme getirmiş ve bunun için Meclis kararı gerektiğini söylemişti. 

Başkan Hamit Kılıç ise Meclis kararı gerekmediğini ifade ederek, “Onu isterseniz arkadaşlar maddelerine kadar size izah ederler. Meclisten geçmesi kesinlikle gerekmiyor.” demişti. 

Başkan, haberden veya veriliş şeklinden rahatsızdı. Suriye’ye verilmediğini devletin istediğini ve verdiğini, isterse yine verebileceğini söyledi. Hatta hızını alamadı ve eline süpürge alıp yolları kendisinin süpürebileceğini de ekleyerek adeta şov yaptı.

Çünkü devlet istemişti.

Devlet sandığı ise hükümetin Bakanıydı.

Seçilmiş dahi değil, maaşlı Bakan!

Ama bizimkisi, seçilmiş Belediye Başkanı olduğu halde hükümetin bakanını devlet sanıp, milletin, meclisin iradesini yok saymış, bir çırpıda vermişti.

Bence nasıl verdiğini de bilmiyor.
Ver dediler verdi.
Hangi kanuna göre verdiğini bilseydi o gün orada çatır çatır söylerdi.
Verdim, veririm, vereceğim diye atar yapmazdı.

Aksi ise daha kötü…

Yani, hangi kanuna göre verdiğini bilip de söylememek,

cevap vermeye gerek duymamak,

müdürüne havale etmek;

Milletin Meclisine hesap vermemek, 

Meclis üyesini kale almamak, 

“Size hesap vermek zorunda değilim,

devlet istedi verdim,

devletten büyük müsünüz” anlamına gelecekti.


Devlet sandığı hükümetin bakanının karşısındaki iki büklüm halini göz önüne getirince ikinci ihtimal güçlü diyorum...

Devam edelim…

Bir sonraki Meclis toplantısına kadar verilecek cevabı bekledim. 

Belediyenin ilgili müdürü bunun cevabını maddelerine kadar Recep Mutlu’ya izah ettiyse, Mutlu’nun bunu ilk Meclis toplantısında açıklaması gerekirdi. Çünkü Halk adına sormuştu, şahsının bilgilendirilmesi için değil.

Meclis’te gündeme gelmeyince Recep Mutlu’ya telefon açıp, cevap verdiler mi diye sordum. Hayır cevap vermediler, dedi. 

O gün bugün haber orada cevap da yok. 

Sorduğu soruyu takip eden de…

Meclis’te şu anda muhalefeti İYİ Parti temsil ediyor. CHP’nin bir üyesi var ama yok. 

Muhalefetin görevi, sormuş olmak için sormak değildir. Recep Mutlu sorduğu soruya sahip çıkmadı. Taşıtın hibe edilmesi için Meclis Kararı gerekir iddiasını da temellendiremedi. 

Belediyenin neye dayanarak verdiği bilinmiyor. Bakan istedi diye, Vali istedi diye, Mustafa Demir istedi diye sormayacak değiliz. 

Burası Muz Belediyesi değil. 

Bir Hukuk devletiyiz. 

Devlet denilen aslında o hukuk hükümleri.

Karşısında büküldüğünüz zatlar değil.

Şimdi kendi araştırmalarımıza göre neden Meclis kararı gerektiğini yazalım.

5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Belediye başkanı taşınır ve taşınmazları idare eder.

Taşınır Mal Yönetmeliği, kamu idareleri arasında taşınırların bedelsiz devri ile tahsisine ilişkin esas ve usulleri belirler.

İhtiyaç fazlası taşınırların bedelsiz devri Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğinde düzenlenmiştir.

4. Madde, "Taşıt ve iş makineleri, ihtiyaç fazlası taşınıra konu edilmeyecek ve devredilmeyecektir" der ve ancak diyerek şöyle devam eder: 

idarece ihtiyaç duyulmadığından diğer idarelere bedelsiz devredilmesinde yarar görülenlerin devri, 

merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince Bakanlığımızın; 

mahalli idarelerde meclis kararlarına bağlı olarak, 

sosyal güvenlik kuruluşlarınca ise ilgili Bakanlığın teklifi üzerine, 

Bakanlığımızın uygun görüşünün alınması suretiyle yapılacaktır.

Bu kadar basit.

Bir yazıcının dahi başka bir idareye nasıl devredileceğini düzenleyen sistem, bir çöp kamyonunun nasıl bedelsiz devredilebileceğini düzenlemiş. 

Öyle verdim, veririm diyerek, gerekirse elime süpürge alıp ben süpürüm diye şov yaparak belediyeyi yönetemezsiniz. Meclis’te bunun hesabını size hakkıyla soracak üyeler yoksa da burada biz varız. 

Ali İhsan

5 Kasım 2020, Bafra


  • BafraHaber Yorum
  • Meclis kararı olmadan veremezsiniz! içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 14
User defaultYorum Id: 107987
15 Aralık 2020
12:32
  • Yorum Id: 107987
  • 15 Aralık 2020
  • 12:32

Gerçekten saçmalamışsınız. bu ne eziklik. sizin gibi kafaya sahip klavye şövalyelerini bafranın küçük bir sokağına çöpçü olarak atasan orayı da pislik götürür. vaktinizi süpürgenizle kavga etmekle geçirirsiniz.

User defaultYorum Id: 107908
14 Aralık 2020
15:44
  • Yorum Id: 107908
  • 14 Aralık 2020
  • 15:44

Koskoca belediye başkanı. bu basit konularda kimseyi aydınlatmak zorunda değil. bağlı olduğu parti hükümetse tabi ki istediğini yapacak. ak partili belediyelerde gördüğüm en büyük eksiklik, bu vatana ve insanlığa hiçbir faydası olmayan insanları mutlu etmek için çaba harcamaları ve eşitlik ilkesini savunmaları. önceliğin arkanda olanlar olmalı. karşında olanlara ne kadar hizmet edersen et yine nankörlük yapacaklardır. bakanı bile küçümseyecek kadar acizleşen zavallılar sürünmeye ve yutkunmaya mahkumdur.

User defaultYorum Id: 105450
07 Kasım 2020
04:22
  • Yorum Id: 105450
  • 07 Kasım 2020
  • 04:22

Sayın ali ihsan abi bir iki senedir belediyenin bir işletmesinde kiracısıyım. bu pandemi döneminde heryer gibi bizde birsüre kapattık ve mağdur olduk. devlet kararıyla kapalı kaldığımız sürede belediye kira almadı. dükkanı açtığımızda işler eskisini mumla arar olduk. bir kaç benim gibi mağdur belediyeye gidip bu sene bari kirada indirim istedik. kesinlikle böyle bişey olamıyacağınını bakanlık kararı olmadan bir kuruş inemeyeceğini söyleyip bizi sepetlediler. şimdi burdan soruyorum her kafaniza eseni kafaniza göre yapıp biz kendi vatandaşınıza gelince bizi niye başınızdan atıyorsunuz. not: abi uzun oldu istersen yayınlamaya bilirsin biz içimizi döktük meramımız çok büyük çoook

Daha Fazla Yorum