Bafra lisesinden bir yiğit geldi geçti: Eğitimci efsane bir müdür Selim kurnaz

Bafra lisesinden bir yigit geldi gecti egitimci efsane bir mudur selim kurnaz

Değerli okurlarım sizlerle, Bafra Lisesinde öğretmenimiz, Müdürümüz hepimizin yaşantısında anısı olan eğitimci yazar rahmetli Selim Kurnaz’ın yaşam öyküsünde birlikte olacağız.

Ankara seyahatlerimde fırsat oldukça kendisi ile görüşme imkânı bulduğum Bafra Lisesi sıralarında beraber okuduğumuz Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Doktor Ülkü Kurnaz Mehmetoğlu, okul arkadaşlarımız ve ablam Hayriye Anarat Yumurtacı ile sohbetlerimizde sık sık rahmetli Selim Kurnaz’dan bahseder, o günlere doğru yolculuk yapar, anılarımızı tazeleriz. 

29 Eylül 2016 tarihinde Hayriye Anarat Yumurtacı ile birlikte bizleri yemeğe davet eden Ülkü Kurnaz Mehmetoğlu, sohbetimizde kendisine babası Selim hocam hakkında bir yazı dizisi yayınlamak hususundaki fikrimi ve iznini talep ettiğimde çok memnun oldu ve her hususta yardımcı olacağını söyledi. Öncelikle kendisine teşekkür ediyorum.

Ülkü Hanımla sohbetimizde Rahmetli Selim Hocamın eşleri Fazilet hanımefendinin hayatta olduğu bilgisini aldık. 5 çocuk babası olan Selim Kurnaz, öğretmenleri olduğu çocuklarının yetişmesine çok önem vermiş ve başarılı bir eğitim sonunda kızları Ülkü Kurnaz Mehmetoğlu Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde Prof. Doktor; Oya Kurnaz Tekeli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim dalında Profesör Doktor; Ece Kurnaz Aydoğ Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi bölümünde Profesör Doktor; Meltem Kurnaz Yaman Diş Hekimi olarak görevlerini sürdürmekte olup, oğlu Bülent Kurnaz ise Hukuk Fakültesi mezunu Hakim ve Avukatlık görevlerinde bulunmuş maalesef 2009 yılında vefat etmiştir. 

SELİM KURNAZ AİLESİ

27 Kasım 1999 yılında hayata gözlerini yuman Selim Hocamız Ankara Karşıyaka Mezarlığında defin edilmiştir. 

Bafra Sarıcevre (Kaydalaba) köyünde 1933 yılında çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Selim bey çocukluk yıllarını anlatırken önce köyünün coğrafi durumundan ve biz öğrencilerine o günlerin zorluklarından bahseder bilhassa da şahsıma takılırdı. Babam Galip Anarat ile ortaokul sıralarında beraber okuduğu için anılarını anlatırdı. 

İlkokul tahsilini Sarıcevre köyünde bitiren Selim Kurnaz zeka ve çalışkanlığı ile öğretmenlerinin dikkatini çekmiştir. Ailesi oğullarının ve öğretmenlerinin ısrarı üzerine, o tarihlerde sadece ortaokul bulunan Bafra’da küçük bir ev kiralamıştır. Ortaokul öğrencisi Selim anneannesi ile birlikte ortaokul tahsilini de Bafra Ortaokulunda tamamlamıştır. Artık zeki ve güçlü bir delikanlı olan Selim Kurnaz Lise tahsilini yapmak üzere en yakın Lisenin bulunduğu Sivas Lisesine gitmiş ve böylece gurbet hayatı başlamıştır.

1948-1950 YILLARINDA BAFRA ORTAOKULU

Sivas Lisesi onun için bir geçiş yeri oluyor. Birkaç ay içersinde Lisede öğretmenlerinin dikkatini çeken Selim Kurnaz Trabzon Öğretmen Lisesine nakil ediliyor. 1953 yılında Trabzon Öğretmen okulundan mezun oluyor ve aynı yıl çocukluk arkadaşı olan Fazilet Hanımla evleniyor.

Selim Kurnaz çok sevdiği öğretmenlik mesleğine 1953-1954 öğretim yılında Bafra İkiztepe İlkokulunda başlıyor. Bir yıl bu görevi yerine getiren edebiyat aşığı Selim Hoca daha ötelere gitmek, gençler yetiştirmek geleceğin idarecilerini, öğretmenlerini gönül insanlarını yetiştirmek arzusundaydı. İkiztepe köyü ona dar geliyor. Yeni evlendiği eşi ile konuşarak 1954 yılında İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsünde tahsiline devam ediyor ve 1956 yılında başarılı bir derece ile okulu bitirerek, aynı yıl Trabzon Lisesine Türkçe-Edebiyat öğretmeni olarak atanıyor.

TRABZON LİSESİ ( EDEBİYATCI YAZAR AHMET ÖZER ALBÜMÜ)

Değerli okurlarım Selim Kurnaz’ın hayatını uzun uzun sizlerle paylaşacağız. Araştırmalarımdan anladığım kadarıyla her gittiği yerde iz bırakan bu değerli öğretmenimizin unutulmaması, anılması ve hayatının örnek alınması gerekir.

Öncelikle bana yardımcı olan kızı, arkadaşım Profesör Doktor Ülkü Kurnaz Mehmetoğlu Hanımefendiye, Emekli Noter Avukat ablam Hayriye Anarat Yumurtacı Hanımefendiye, Trabzon Lisesinden öğrencisi olan Edebiyatçı Yazar Ahmet Özer Bey’e, okul arkadaşı babam Galip Anarat Bey’e, Bafra Atatürk Anadolu Lisesi (Bafra Lisesi) Müdürü Aşkın Gençel Bey’e, Gazi İlköğretim okul Müdürü Fehmi Erdal Bey’e, Edebiyat Nöbeti Dergisi yayın sahibi Celal Karaca Bey’e, Sarıcevre köyünde bizi misafir eden Selim Bey’e verdikleri destek, bilgi ve belgelerden dolayı  teşekkür ediyorum.

İkinci bölümde Trabzon Lisesinde ki yaşamından bahsedeceğim.

Şimdilik hoşcakalın. 

Saygılarımla…

İdris Anarat

  • BafraHaber Yorum
  • Bafra lisesinden bir yiğit geldi geçti: Eğitimci efsane bir müdür Selim kurnaz içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0