Neyzen Tevfik'in ölüm yıl dönümünde Büyükşehir'den güzel bir haber

Neyzen tevfik in olum yil donumunde buyuksehir den guzel bir habe

Sevgili okurlarım merhabalar. Bugün sizlerle Neyzen Tevfik Kolaylı’nın ölümünün 67’nci yılında onu tekrar hatırlamak ve anısını yaşatmak amacı ile söyleşide bulunacağım. 

Cumhuriyet gazetesi 29 Ocak 1953 günü şu haberi veriyordu: “28 Ocak 1953 akşam saat 19.10’da Beşiktaş Saman iskelesindeki evinde Büyük Üstat Neyzen Tevfik vefat etmiştir”

Osmanlının son dönemlerinde sokaktaki garibandan, saraydaki erkâna ve hatta Padişaha sonra Cumhuriyet Türkiye’sinde serserisi,  garibanı,  sarhoşu, delisi, velisi, âlimi ve Devlet erkânına kadar kendisinden bahsettiren bir filozof…

“Bir kamış var hak sırrına aşina

Nuru Muhammet’le ağlar daima 

Neyzen gibi serseriye Mevlana

Vermiş fakat onda mekân hak vere”

Sokaklardaki serseri, deli, berduş,  gariban arkadaşı. Memurun,  amirin, sanatçının, Doktorların sevgilisi. Valinin, Milletvekili Bakanın hicvi ile korkusu. Mehmet Akif ile Bandırmalı Ali efendinin gönül dostu…

Maddiyata hiçbir zaman önem vermeyen, elindeki tüm imkânları sokaklarda dağıtan kuru bir kamışa hayat veren, dudakları neyle buluştuğunda arzı halini bir nefesle anlatan üstat...

“Durma sor halini hastanın sağın

Tabii solacak gülleri bağın

Hayatın içini kara toprağın

Üstünden altına inenler bilir”

Sözünü ve doğru bildiğini söylemekten hiç çekinmemiş, bulunduğu her toplum içerisinde ya sözü, ya neyi veya meyi ile kendisinden bahsedilmiş, yaşamı boyunca nükteleri ve hicvi ile bazılarının sevgilisi,  bazılarının ise korkulu rüyası olmuş bizim Neyzenimiz.

Daha önceden Neyzen Tevfik Kolaylı’nın hayatını sizlerle uzun uzun paylaştım ve Göl yayınlarından NEYZEN’ce adlı bir kitabım yayınlandı.

Neyzen Tevfik'in ölüm yıl dönümünde Büyükşehir'den güzel bir habe

Bugün sizlerle daha çok son gelişmelerden bahsedeceğim.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu ve Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bana ulaşarak İstanbul’da Türkiye için simgeleşmiş 20 adet kişinin mezarlarının yeniden düzenlenerek proje yarışmasında birinci olan esere bağlı kalarak yapımı hususunda bilgi verdiler.

Bu isimleri burada arz etmek isterim.

1-Adile NAŞİT (Adele Özcan)

2-Ahmet Mete IŞIKARA

3-Aşık Daimi ( İsmail AYDIN)

4-Cihat BURAK 

5-Didem MADAK

6-Elmalı Muhammed Hamdi YAZIR

7-Eremya Çelebi KÖMÜRCİYAN

8-Halide Edip ADIVAR

9-Halil KAYA

10-Hilmi Ziya ÜLKEN

11-Lefter KÜÇÜKANDONYADİS

12-Mes’ud CEMİL (Mesut Ekrem CEMİL)

13-Naim SÜLEYMANOĞLU

14-Neyzen Tevfik KOLAYLI

15-Optik Başkan (Mehmet IŞIKLAR)

16-Orhan KEMAL( (Mehmet Raşit ÖĞÜTCÜ)

17-Turgut UYAR

18-Ali Nezih ÜZEL

19-Cevdet KILIÇLAR- Necdet YILDIRIM

Bu kişilerin İstanbul halkına olduğu kadar Ülkemize de mâl olmuş olan farklı alanlar ve farklı toplumsal kesimleri temsil etmesine özen gösterilmiştir.

Neyzen Tevfik Kolaylı’nın mezarı için benimle tekrar irtibat kurularak onayımızı almak kaydı ile mezar düzenlenmesi hakkında bilgi verdiler.

Göndermiş olduğu ıslak imzalı mektubu için Sayın İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığına bu girişimlerinde dolayı teşekkür ediyorum. 

Neyzen Tevfik'in ölüm yıl dönümünde Büyükşehir'den güzel bir habe

Devamlı irtibat halinde olmamız ve yarışmanın sonuçlanarak beni İstanbul’a davet ettiler, Bilindiği gibi Pandemi ve belli bir yaş üzerinde olmamız sebebi ile katılamadım.

İrtibat halinde bulunduğum Neyzenin kardeşi Şefik Kolaylı’nın torunu Ahmet Şefik Öngün tüm aile bireylerinin adına İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bizleri temsilen bulunarak önümüz günlerde sizlerle paylaşacağım mezar projesini hep birlikte onayladık. 

Bana verilen bilgiye göre bir aksilik olmaz ise bahar aylarında Mayıs-Haziran gibi ben de katılarak İstanbul’da bu projenin gerçekleşmesini sağlayacağız. Sizlere bu hususta gelişmelerden haber vereceğim.

Sizlere başka bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum. Bilindiği gibi Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, bazı Sivil Toplum Kuruluşları, yurt dışı ve yurt içinden davet ettiğimiz misafirlerimizle ve arkadaşımız Şair Yazar Fatma Hatun Esen başta olmak üzere bir komite halinde her yıl Neyzen Tevfik Kolaylı anısına yapmış olduğumuz programımız geçen yıl Pandemi engeline takılmış ve tüm hazırlıklar yapılmasına rağmen gerçekleşmemiştir. 

Yaşam şartlarımız normale döndüğünde, İnşallah programımızı ilk fırsatta gerçekleştireceğiz.

Bu programların düzenlenmesi için bizleri her zaman destekleyen ve yine son yapılacak olan programın tüm masraflarını üstlenen gönül dostumuz iş adamı Osman Parlak, Desteklerini esirgemeyen Kaymakam, Belediye Başkanımız, Resmi daire yöneticileri ve Sivil Toplum kuruluşları, Kolay Mahalle Muhtarımız ve Merkezi İstanbul’da olan Kolaylılar Yardımlaşma dayanışma ve kültür derneğine ve bizleri yalnız bırakmayan basınımıza, halkımıza teşekkür ediyorum. 

Ölümünün 67. yıl dönümünde Neyzen Tevfik Kolaylı‘nın Geçer şiirinden bir dörtlüğü ile sözlerime son veriyorum.

IZDIRABIN SONU YOK SANMA, BU ALEM DE GEÇER

ÖMR-İ FANİ GİBİDİR, GÜN DE GEÇER, DEM DE GEÇER

GAM KARAR EYLİYEMEZ HANDE-İ HURREM DE GEÇER

DEVR-İ ŞADİ DE GEÇER, GUSSA-İ MATEM DE GEÇER

GECE GÜNDÜZ YOK OLUR, AN-I DEM ADEM DE GEÇER.

Gönül dostlarım,  gönlünüz hoş olsun…

Hoşça kalın…

İdris ANARAT

25 Ocak 2021, Bafra

  • BafraHaber Yorum
  • Neyzen Tevfik'in ölüm yıl dönümünde Büyükşehir'den güzel bir haber içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 1
User defaultYorum Id: 111514
29 Ocak 2021
07:01
  • Yorum Id: 111514
  • 29 Ocak 2021
  • 07:01

Mecnun şiirini de yazsaymış