GÜNDEM

Vali Dağlı: “Piyasaya un arzında endişeye gerek yok”

   |   
 2995
Vali Dağlı: “Piyasaya unarzında endişeye gerek yok” - Son dönemde un fiyatlarında yaşanan fiyat artışları ve bu konuda atılacak adımların görüşüldüğü değerlendirme toplantısında konuşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığını açıkça söyleyebilirim” dedi.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Son dönemde un fiyatlarında yaşanan fiyat artışları ve bu konuda atılacak adımların görüşüldüğü değerlendirme toplantısında konuşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığını açıkça söyleyebilirim” dedi.

Toplantıya ilgili kurum yöneticileri, Samsun merkez-Bafra ile Çarşamba fırıncılar esnaf ve sanatkârlar odası başkanları ve un sanayisine ilişkin firma temsilcileri katılım sağladı.

“TMO, eylül ayı itibarıyla un regülasyon çalışması başlattı, 516 bin ton ekmeklik buğday sattı”
Toplantıda un regülasyonu çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Samsun Şube Müdürü Derya Şahinler, “TMO, Eylül ayı itibari ile un regülasyon çalışması başlatmıştır. TMO’nun geçen yıl başarı ile uyguladığı bu çalışma ile TMO stoklarındaki ekmeklik buğdayın, un fiyatlarını makul seviyede tutacak şekilde satışına başlandı. Böylelikle ekmeğin hammaddesi olan unun uygun fiyatlarla fırıncı esnafımıza ulaşması hedefleniyor. TMO bu amaçla kendisine başvuru yapan firmaların buğday ihtiyacını azami ölçüde karşılayabilmek için ülkemizde kasım ayında 516 bin ton ekmeklik buğday sattı. Teslimatlar ülkemizin diğer illerinde olduğu gibi Samsun’da da devam ediyor. TMO tarafından satışa açılan ekmeklik buğdaylar, satışlara başvuran tüm un firmalarına taahhütleri oranında tahsis edilmektedir. Samsun TMO satışlarına başvuran un fabrikalarının taahhüt ettiği fiyatları çuval başına 185-200 TL/çuval arasında seyretmekte olup un fabrikaları bu fiyatlardan fırıncılara yaptıkları satışların faturalarını TMO’ya ibraz etmek zorundadırlar” diye konuştu.

“Piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek yok”
TMO depolarından çıkan ürünlerin fırınlara satışına kadar tüm aşamaların TMO tarafından yakından takip edildiğini belirten Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “TMO tarafından ürün temini kesintisiz olarak sağlanıyor. Piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığını açıkça söyleyebilirim. Diğer taraftan un sanayimizin de TMO’ya taahhüt ettiği fiyatlardan piyasaya un satışı yapmaları büyük önem arz ediyor. Süreç bu noktada TMO ve diğer ilgili il müdürlüklerimiz tarafından valiliğimiz koordinasyonunda sıkı bir şekilde takip ediliyor ve herhangi bir suistimale mahal vermemek için azami gayret gösteriyoruz. Suistimal olması durumunda ve bunun tespiti halinde gerekli yasal işlemlerin anında yapılacağını özellikle belirtmek isterim” diye konuştu.
  • BafraHaber Yorum
  • Vali Dağlı: “Piyasaya un arzında endişeye gerek yok” içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 3
User defaultYorum Id: 133859
07 Aralık 2021
17:54
  • Yorum Id: 133859
  • 07 Aralık 2021
  • 17:54

Sene 2022 ye geliyor. konustuklari sey bugday arzi. bati ulkelerinde insanlar ferrariye binemiyorum param yok mercedese biniyorum muhabbeti yapiyor.

Cevap
  • Yorum Id: 133936
  • 09 Aralık 2021
  • 04:40

@yorumcu-128226 samsunda var tabi bmw ye binen ama onlar zengin olarak adlandiriliyor. bati avrupa yada amerikada orta direk vatandas biraz kredi cekerek bu arabalara rahat binebiliyor, bunu yaparken de garibanin hakkina girmiyor. ekonomide firsatci, sartlar izin verdigi surece her ulkede olur. ınsanlarin %95inin de eline firsat gecse bunu yapacak potansiyeli vardir. tl nin deger kaybetmesiyle bircok isveren karindan da kismak zorunda kaldi sirf elindeki mallari satabilmek icin. bunu da dusunmek lazim. bir sonraki mali daha pahalidan alacagi icin ya borclanarak mal alacak yada onceden zam yapacak. onceden zam yapsa piyasada diger esnaflarla rekabet gucu dusecek. elindeki malin raf omru uzunsa, hic basini agritmadan bir sure mal satmayip zamli fiyattan onceden aldigi mallari satabilir. gorundugu gibi kolay degil aslinda isler. stokcunun da aslinda fazla kazandigi yok. maksat burada sucu baskasina atmak. fiyat dengesizligi bir yandan da arz eksikligine neden oluyor. ekonominin gucunu ulkedeki mal ve hizmetlerin arz miktari belirler. gerisi aslinda hikaye. bunun olusmasi icin de piyasada guven lazim. ısveren yada satici mal veya hizmet tedariginde farkli maliyetlerle karsilasiyorsa onunu de goremez. sabit tl gelirli vatandas da satinalma gucu dustugu icin daha az tuketmeye baslar. bu da piyasada durgunluk yaratir. aslında enflasyon, tl değer kaybının altında. ekonomik hayatın aynı seviyede kendini toparlaması için aynı oranda enflasyon olması, bunun da sabit gelirliye aynı oranda maaş zammı olarak yansıtılması lazım. yoksa hem işveren hem de işçi fakirleşir. yabancı yatırımcıya aç işgücü cenneti oluruz.

Cevap
  • Yorum Id: 133891
  • 08 Aralık 2021
  • 00:07

Merak etme samsun'da var. bu gün gördüm.bmw 8.40 5-6 milyon q8 de gördüm. işte çiftçi den eylül de yok fiyatına aldığı buğdayı 4-5 katına şimdi satanlar... dolar %30 artı ayrana %80 zam geldi. ama işçisine kuruş zam yapmadı. bankalar milyar dolar kâr açıklayıp çalışana 3-4 bine süründürür ler var. herkesin bir görevi var. kimi kaos oluşturmak, ( kişiler ve şirket mevduat 245 milyar dolar olmuş) kimi yaygara yapar biz gibi onların daha çok kazanması için panik havası yaratıp yine o zengin lerin %100 zamla cebini doldurmasına havasını yaratan dar gelirli kesim... ne tesadüf ki hep onlar kazanıyor. biz bağırıyoruz. şimdi, 2001 de , 28 şubatda 94 de çünkü taraf olursan mantiginla değil duygularınla hareket edersin. olayın failleri de kazancını 5-10 katlar... serbest piyasa çin'de yok. ama buna zenginler istemez. biz fakirler sokakta karşı çıkarız. sonuçta zengini koruruz. dun sağ bağırdı. şimdi sol bağırıyor. ama kimin için ? bir bunlara bağıra bilsek !!! bu yüzden taraf olduruyorlar insanlari

User defaultYorum Id: 133889
07 Aralık 2021
23:28
  • Yorum Id: 133889
  • 07 Aralık 2021
  • 23:28

50 kg un 400 tl .

User defaultYorum Id: 133860
07 Aralık 2021
18:06
  • Yorum Id: 133860
  • 07 Aralık 2021
  • 18:06

Onlar da 25 kg'lık çuvalı 200 liradan satıyor.