20. Yıl
Gücü Hizmetinizde
EDİTÖR
BAFRA
ASAYİŞ
ŞİKAYET KUTUSU
SAMSUN
GÜNDEM
VEFAT
SPOR
YAZAR
GALERİ
VİDEO
ETİKETLER
VİP
Giriş Yap
Kayıt Ol
EDİTÖR
BAFRA
ASAYİŞ
ŞİKAYET KUTUSU
SAMSUN
GÜNDEM
VEFAT
SPOR
YAZAR
GALERİ
VİDEO
ETİKETLER
YORUM MERKEZİ
8 Mayıs 2025, Perşembe
Namaz Vakitleri
Nöbetçi Eczane: YıldırımEczanesi
Üyelik
BAFRA HABERLERİ
GÜNDEM
EĞİTİM
VEFAT
EDİTÖR
SİYASET
SPOR
BAFRA BELEDİYESİ
SİVİL TOPLUM
ASAYİŞ
SAMSUN HABERLERİ
ALAÇAM
19 MAYIS
YAKAKENT
SAĞLIK
YURT VE DÜNYA
PORTALLAR
FOTO GALERİ
YAZARLAR
YORUM MERKEZİ
TOP 10
POPÜLER
VİDEO GALERİ
ARŞİV
KURUMSAL
KÜNYE
İLETİŞİM
GİZLİLİK
UYGULAMALAR
ANDROID
I-PHONE
TELEGRAM - Android
TELEGRAM - Apple
SAMSUN
Anasayfa
SAMSUN
Üreticilere ‘aronia’ fidanı dağıtıldı
Üreticilere ‘aronia’ fidanı dağıtıldı
5 Haziran 2023, Pazartesi, 17:25
762
İhlas Haber Ajansı
| - Samsun’un Çarşamba ilçesinde üreticilere tek seferde hasat yapılabilen, zengin biyokimyasal içeriğe sahip olan ve oldukça iyi fiyattan alıcı bulabilen aronia bitkisinin fidanı dağıtıldı.
Haberin Fotoğrafları İçin Tıklayınız
Tüm Dünyada popülaritesi artan aronia, Samsun’da sınırları içinde de yeniliklere açık üretici tarafından kabul görerek ve Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi altında çalışmalara başlandı. Bu çerçevede DOKAP finansmanı ve
Samsun Büyükşehir Belediyesi
ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen projenin aronia fidan teslimi
Çarşamba
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde yapıldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Aronia meyvesinin taze tüketiminin yanında işlenerek de değerlendirilebilmesi, dikimden sonraki yıl hemen ürün vermeye başlaması, ilkbahar geç don tehlikesinin bulunmaması yetiştiricilik açısından bitkinin avantajlarıdır. Yine bu ürünün; oldukça verimli bir meyve türü olması, tek seferde hasat yapılabilmesi, zengin biyokimyasal içeriğe sahip olması ve oldukça iyi fiyattan alıcı bulabilmesi gibi diğer olumlu tarafları nedeni ile de yetiştiriciliğine olan ilgi tüm dünyada her geçen gün artmaktadır. Meyveler arasında içerik olarak belki de en fazla antioksidan barındıran Tıbbi Aromatik meyve olan Aronia Yetiştiriciliği Projesi, ilimizde bakanlığımız desteği ile Çarşamba ilçesi Gülyazı Mahallesi’nde 2020 yılında 10 dekar bir alanda başlamıştır. 2022 yılında devreye aldığımız Aronia Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz kapsamında 20 dekar alan hesabıyla 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanılmış, bu bütçenin ise yüzde 25’i çiftçi katkısı ve yüzde 75’i de bakanlığımız katkısı ile sağlanmıştır” dedi.
“15 bin adet fidan desteği sağlanacak”
Üreticilere fidan desteği sağlanacağını belirten Müdür Sağlam, “Aynı yıl Samsun Büyükşehir Belediyesinin 475 bin TL bütçeli, yüzde 75 desteği ile ilimizde 54 dekar alanda 11 bin 880 adet aronia fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen Aronia Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında, 2022 yılında 74 dekar alanda toplam 16 bin 280 adet aronia fidanı dikimi gerçekleştirilmiştir. Böylelikle ilimizde toplam aronia dikili alanımız 2023 ÇKS verilerine göre; 42 üretici ile 215 dekarı bulmuş olup bu üretim alanları 5 yıl süreyle il /ilçe müdürlüğü teknik elemanları tarafından takip edilmektedir. Samsun’da DOKAP finansmanı, Büyükşehir Belediyesi katkıları ve İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülmek üzere 2023 yılında devreye alınan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 10 ilçemizde 38 çiftçimize 75 dekar alanda dekara 200 fidan olmak üzere toplamda 15 bin adet fidan desteği sağlanacaktır.
Bütçe
si 288 bin TL olan projenin amacı Samsun’da tarımsal üretimi çeşitlendirerek alternatif gelir kaynağı oluşturmaktır. Bu bağlamda bugün dağıttığımız fidanların üreticilerimize ve İlimiz tarımına hayırlı uğurlu olmasını dilerim” diye konuştu.
Etkinliğe ayrıca Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ali Korkmaz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, bazı şube ve ilçe müdürleri, ilgili personel ve üreticiler katıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi
,
Çarşamba
,
Bütçe
0
0
0
1
0
BafraHaber Yorum
Üreticilere ‘aronia’ fidanı dağıtıldı içeriğine yorum yapmaktasınız
Yorum Yap
Toplam Yorum 0